Χαραλαμπίδης: Εξαιρετικά υψηλά τα νούμερα των ΑΠΕ - Στα 1,75 δισ. ευρώ οι εγγυητικές επιστολές που διαχειριζόμαστε

Το εξαιρετικά υψηλό των 90 GW φτάνουν οι βεβαιώσεις παραγωγού για νέα έργα ΑΠΕ που έχουν εκδοθεί από το 2020 έως σήμερα, όπως σημείωσε ο Διευθυντής Αδειοδότησης ΑΠΕ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Ιωάννης Χαραλαμπίδης, μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο Renewable & Storage Forum που διοργανώνει το energypress.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία έως και τον Σεπτέμβριο του 2022 οι συνολικές βεβαιώσεις παραγωγού ανέρχονται στα 91.183 MW, γεγονός που επιβεβαιώνει το εξαιρετικά υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον. Όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα, τα φωτοβολταϊκά κυριαρχούν και ακολουθούν τα αιολικά πάρκα. Να σημειωθεί ότι οι υφιστάμενες βεβαιώσεις παραγωγού για υπεράκτια αιολικά φτάνουν τις 714.

Από την πλευρά της, η ΡΑΕ κατάφερε να ανταπεξέλθει στον τεράστιο όγκο των αιτήσεων για βεβαιώσεις παραγωγού, αξιοποιώντας και το ηλεκτρονικό μητρώο.

1

1

Το τελευταίο συνέβαλε να μειωθεί σημαντικά η γραφειοκρατία της ΡΑΕ, όπως σημειώθηκε, φέρνοντας τον απαιτούμενο χρόνο διεκπεραίωσης μιας αίτησης σε ένα με δύο μήνες. Αξίζει να αναφερθεί πως η «εικόνα» της αγοράς παρουσιάζει σημαντικές διαφορές προ και μετά του 2019, αν κρίνει κανείς από την ροή των βεβαιώσεων παραγωγού.

Αναφερόμενος στον τομέα της αποθήκευσης, το σύνολο των αδειών αποθήκευσης που έχουν δοθεί ανέρχονται σε 23,5 GW έως τον Σεπτέμβριο του 2022, όπως αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα. Ο κ. Χαραλαμπίδης πρόσθεσε πως, βάσει της πρόσφατης νομοθεσίας, 337 άδειες αποθήκευσης που έχουν χορηγηθεί προηγούμενα, βρίσκονται σε φάση επικαιροποίησης και άμεσα αναμένεται να καταλήξει η εν λόγω διαδικασία.

1

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα ακόμη στοιχείο που περιλαμβάνεται στην παρουσίαση του κ. Χαραλαμπίδη και αποκαλύπτει τα «μεγέθη» της εγχώριας αγοράς των ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ διαχειρίζεται εγγυητικές επιστολές για 2150 βεβαιώσεις παραγωγού συνολικής ισχύος 50 GW με το ύψος των εγγυητικών επιστολών να ανέρχεται σε 1,75 δισ. ευρώ.

1