H πυρηνική ενέργεια επιστρέφει δυναμικά στις Ηνωμένες Πολιτείες

22 11 2021 | 10:24

Κονδύλια 6 δισ. δολαρίων για να τεθούν ξανά σε λειτουργία 13 παροπλισμένοι αντιδραστήρες

Η πυρηνική ενέργεια ανακτά μέρος του εδάφους που έχει χάσει τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ εξ αιτίας της ανάδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το οφείλει στο πακέτο Μπάιντεν ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων για έργα υποδομών. Το εν λόγω πακέτο προβλέπει μεταξύ άλλων 6 δισ. δολάρια για την αποκατάσταση φθαρμένων πυρηνικών αντιδραστήρων και φοροαπαλλαγές για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Ετσι, σε μια στιγμή που η Βρετανία αλλά και 10 χώρες της Ε.Ε. υποστηρίζουν την εκμετάλλευση της πυρηνικής ως «καθαρής» ενέργειας, η υπερδύναμη ενδέχεται να ξαναδώσει ζωή στους 13 πυρηνικούς αντιδραστήρες που ανέστειλαν τη λειτουργία τους από το 2013 και  μετά.

Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, στόχος των κονδυλίων που προβλέπονται στο πακέτο Μπάιντεν είναι η αποκατάσταση και φροντίδα του υφιστάμενου δικτύου των 93 ενεργών πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας και όχι η ανέγερση καινούργιων. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η πυρηνική ενέργεια παρήγαγε περίπου το 1/5 της ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ, ενώ σήμερα αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της παραγωγής με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Εχει, ωστόσο, εκτοπισθεί σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές, που είχαν χαμηλό κόστος εν μέρει και χάρη στις επιδοτήσεις. Ετσι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες δεν είναι πλέον ανταγωνιστικοί τα τελευταία χρόνια και κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον. Τελευταίος στη σειρά ο αντιδραστήρας στο Ιντιαν Πόιντ της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει το 2025 και εκείνος του Ντιάμπλο Κάνιο της Καλιφόρνιας. Πρόσφατη έρευνα του ομίλου Rhodium καταλήγει στο συμπέρασμα πως μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα έχουν κλείσει πάνω από τους  μισούς πυρηνικούς αντιδραστήρες στις ΗΠΑ.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είναι πολύ πιο θερμή τόσο η υποστήριξη όσο και η διαμάχη για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε το σχέδιό του για τη στροφή της χώρας στην πράσινη οικονομία, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία δικτύου μεγάλων σταθμών πυρηνικής ενέργειας,  που έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Λίγες ημέρες νωρίτερα, άλλωστε, 10 υπουργοί Ενέργειας χωρών-μελών της Ε.Ε. είχαν ζητήσει να ενταχθεί η πυρηνική ενέργεια στις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ηταν οι υπουργοί Ενέργειας Βουλγαρίας, Κροατίας, Τσεχίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας και Σλοβενίας.Μιλώντας στους Financial Times ο Τζον Κότεκ, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Πυρηνικής Ενέργειας, τόνισε πως «αυτή τη στιγμή βλέπουμε να αναγνωρίζεται η σημασία της πυρηνικής ενέργειας ως πηγή για την παραγωγή ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα και με χαμηλούς ρύπους». Ο ίδιος επισημαίνει πως πρέπει να επιστρέψει κανείς στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 για να δει στις ΗΠΑ αντίστοιχα μεγάλη υποστήριξη για την πυρηνική ενέργεια. Η αμερικανική βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας έχει αγωνιστεί για να μεταβάλει την εικόνα του επικίνδυνου κλάδου, που τη σπίλωσε το 1979 μετά το ατύχημα στη μονάδα Three Mile Island της Πενσυλβανίας. Σύμφωνα πάντως με σχετική έκθεση της Ενωσης Ευαισθητοποιημένων Επιστημόνων από το 2018, πάνω από το 1/3 των μονάδων πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ είναι ζημιογόνες και σχεδιάζουν να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

 

 

 

19 Nοεμβρίου 2021

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ