ΗΠΑ και Ρουμανία θα κατασκευάσουν πυρηνικό σταθμό

04 11 2021 | 08:36

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρουμανία ανακοίνωσαν την Τρίτη σχέδια για την κατασκευή μιας «πρώτης στο είδος της» μονάδας μικρού δομοστοιχειωτού αντιδραστήρα (SMR) στη Ρουμανία. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας SMR θα συμβάλλει σημαντικά στην αποανθρακοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και σε ένα μέλλον με μηδενικό ανθρακικό ισοζύγιο, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

«Η σύμπραξη θα φέρει την τεχνολογία SMR στη Ρουμανία, καθιστώντας την αμερικανική τεχνολογία πρωτοπόρο στην παγκόσμια κούρσα για την ανάπτυξη SMR. Η εμπορική συμφωνία θα περιλαμβάνει ένα εργοστάσιο NuScale με έξι στοιχεία, δημιουργώντας αρχικά πάνω από 3.700 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τη Ρουμανία, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς συνδικαλισμένων θέσεων εργασίας, με δυνατότητα δημιουργίας 30.000 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και τη Ρουμανία καθώς το έργο θα αναπτύσσεται», σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, η ρουμανική προεδρία δήλωσε ότι οι δομοστοιχειωτοί αντιδραστήρες θα έχουν αρχίσει να παράγουν ενέργεια έως το 2028 και ότι η επένδυση θα εδραιώσει τη συνεργασία μεταξύ της Ρουμανίας και των ΗΠΑ στον πυρηνικό τομέα.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις συζήτησε με τον Τζον Κέρι, ειδικό προεδρικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα, θέματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών στην ανάπτυξη, παραγωγή και χρήση τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι δύο αξιωματούχοι συνομίλησαν επίσης για την εδραίωση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας και του εξηλεκτρισμού των μεταφορών, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής COP26 στη Γλασκώβη.

Το 2020, η Ρουμανία και οι ΗΠΑ είχαν υπογράψει συμφωνία συνεργασίας για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της Ρουμανίας.

 

 

3 Νοεμβρίου 2021

Euractiv