Greenpeace = πράσινη ειρήνη

28 03 2022 | 15:43

Αντιδράμε. Διαμαρτυρόμαστε. Σε όλον τον κόσμο, βγαίνουμε στον δρόμο, μαζί με χιλιάδες πολίτες, και λέμε σε όσες περισσότερες γλώσσες γίνεται “ΌΧΙ στον πόλεμο”, μετά από την παράνομη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Πάντα με βάση τις αρχές μας, τη μη βία και την ειρήνη, αναλάβαμε δράση. Συμμετείχαμε ή οργανώσαμε πορείες για την ειρήνη σε πολλές πόλεις στην Ευρώπη και στον κόσμο. Προβάλαμε το μήνυμα κατά του πολέμου σε εμβληματικά κτίρια (σε Ρώμη, Βερολίνο, Λονδίνο κ.ά.). Και φυσικά, κάναμε αυτό που ξέρουμε καλά: δυναμικές αλλά πάντα μη βίαιες δράσεις για να δείξουμε την παραφροσύνη του πολέμου και το πώς η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα στην ουσία τον χρηματοδοτεί.
 

Greenpeace = πράσινη ειρήνη

Φέρνουμε μπροστά στα μάτια της κοινωνίας - και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε - τάνκερ με φορτία ρωσικού πετρελαίου και αερίου σε διάφορα λιμάνια της Ευρώπης: στην Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία. Διαμαρτυρηθήκαμε για τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων μπροστά από διυλιστήρια. Στη μακρινή Νέα Ζηλανδία, ξεκινήσαμε ειρηνική διαμαρτυρία με έναν μικρό στόλο από ιστιοφόρα στο θέρετρο Ρώσου “ολιγάρχη”. Φωνάζουμε δυνατά ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ και πρέπει να χτίσουμε ένα μέλλον ειρηνικό, μακριά από ορυκτά καύσιμα.

Ακόμα και εν μέσω πολέμου, οι εφοπλιστές και τα λόμπι ορυκτών καυσίμων συνεχίζουν να βγάζουν χρήματα. Το 40% του προϋπολογισμού της Ρωσίας προέρχεται από το πετρέλαιο και το αέριο, τα οποία αποτελούν το 60% των εξαγωγών της χώρας. Οι δικες μας εισαγωγές ορυκτών καυσίμων χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα λόμπι του πετρελαίου, οι “ολιγάρχες” και οι εταιρείες διαιωνίζουν την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα για το κέρδος τους, εντείνοντας την κλιματική κρίση και τις συγκρούσεις.

Αυτό αποκαλύψαμε φτιάχνοντας τον αυτοματοποιημένο λογαριασμό RUTankerTracker στο Τwitter, ο οποίος καταγράφει τις μεταφορές πετρελαίου και αερίου από τη Ρωσία σε όλον τον κόσμο. Χάρη σε αυτό το εργαλείο, εντοπίσαμε αρκετά τάνκερ ελληνικών συμφερόντων που φαίνεται ότι μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, αυξάνοντας τον πλούτο γνωστών Ελλήνων εφοπλιστών μεταξύ άλλων, την ώρα που αθώοι πολίτες βομβαρδίζονται.

Greenpeace = πράσινη ειρήνη


Είμαστε εδώ. Δεν μένουμε σιωπηλοί. Greenpeace σημαίνει “πράσινη ειρήνη” και δεν θα σταματήσουμε να δουλεύουμε για έναν κόσμο που ζει αρμονικά, χωρίς συγκρούσεις, που σέβεται τον πλανήτη και τα δικαιώματα όλων όσων τον κατοικούν, που η ενέργεια, η τροφή, το νερό, οι ωκεανοί, τα δάση, είναι όλα καθαρά και υγιή.

                                                 Στήριξε τη δράση της Greenpeace κατά του πολέμου