Φρανς Τίμερμανς: Κρατική στήριξη, LNG και…λιγνίτης για απεξάρτηση από τη Ρωσία και στήριξη της αγοράς
Η Ευρώπη μπορεί να περιορίσει κατά δύο τρίτα την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, ακόμα και μέχρι το τέλος του χρόνου, δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, σε συνέντευξη που έδωσε στα «Νέα», ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης από την Επιτροπή των μέτρων για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας και την αντιμετώπιση της έκρηξης των τιμών.
Κρατικές ενισχύσεις και φορολογικά κίνητρα
«Προκειμένου να μετριάσουμε τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών ενέργειας, παρέχουμε καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο καθορισμού ρυθμιζόμενων τιμών σε επίπεδο λιανικής, σχετικά με προσωρινά φορολογικά μέτρα στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, ανοίγουμε νέες δυνατότητες για κρατικές ενισχύσεις και θα υποδείξουμε πώς μπορεί να γίνει αυξημένη χρήση των εσόδων ETS», ανέφερε επισημαίνοντας ότι αυτές οι προτάσεις σε γενικές γραμμές συμβαδίζουν με αυτές που είχε καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Τίμερμανς τόνισε ότι μακροπρόθεσμα η ΕΕ μπορεί να αμβλύνει την επιβάρυνση στο κόστος ενέργειας, επιταχύνοντας τη μετάβαση στις εξαιρετικά φθηνότερες και πιο αποδοτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και μέσω της διαφοροποίησης στην προμήθεια ενέργειας, ώστε να υπάρξει απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
LNG και εναλλακτικές πηγές
Τα μέτρα που πρότεινε προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ περιλαμβάνουν: Μεγιστοποίηση της χωρητικότητας σε LNG, που μπορεί να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο κατά 50 δισ. κυβικών μέτρων(bcm) αλλά και αξιοποίηση της δυνατότητα εισαγωγής 10 bcm από άλλους προμηθευτές και αύξηση σε βιομεθάνιο και υδρογόνο. Διευκρίνισε ότι η αλλαγή των πηγών θα κοστίσει, ωστόσο οι προμηθευτές LNG, ανάμεσά τους Κατάρ, ΗΠΑ, Αίγυπτος, Αυστραλία είναι θετικοί στο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι ο Πούτιν αποτελεί απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Σχετικά με το ενδεχόμενο η Ρωσία να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς της Ευρώπη, ανέφερε πως δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, ενώ για το ζήτημα από κοινού ενεργειακής προμήθειας της ΕΕ, όπου υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη – μέλη, δήλωσε πως αυτή μπορεί να επιτευχθεί, ενώ θα βρεθεί στο τραπέζι της συνόδου.
Πράσινη Συμφωνία
Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί τη λύση για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, επεσήμανε, επαναλαμβάνοντας ότι τα κράτη μπορούν να περιορίσουν τη χρήση του φυσικού αερίου ως καύσιμο – γέφυρα και να δώσουν μεγαλύτερο περιθώριο στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη.
Εμπάργκο στη Ρωσία;
Απαντώντας στο κρίσιμο ερώτημα για το ενδεχόμενο αποδοχής της πρότασης των ΗΠΑ, να αποκλειστούν οι εισαγωγές του ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε «τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης», ενώ το ζήτημα θα τεθεί στην επικείμενη άτυπη Σύνοδο Κορυφής(10 – 11 Μαρτίου). Σε κάθε περίπτωση τόνισε πως η Κομισιόν δεν αποκλείει κανένα μέτρο, εφόσον διασφαλιστεί ότι θα πλήξει περισσότερο τη ρωσική οικονομία και όχι την ΕΕ.