Γιατί τα λιμάνια αποτελούν κλειδί για την ανάπτυξη offshore αιολικών και υποδομών υδρογόνου - Infographic της WindEurope

30 05 2021 | 08:08

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια θα χρειαστούν νέες υποδομές και σημαντικές επενδύσεις μέσα στην επόμενη πενταετία προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην ανάπτυξη του τομέα ηλιακής ενέργειας στην ήπειρο. Αυτό επισημαίνει σε νέα έκθεσή της η WindEurope. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι θα απαιτηθούν επενδύσεις 6,5 δισ. ευρώ έως το 2030 προκειμένου «να στηριχθεί η επέκταση της offshore αιολικής ενέργειας». 

Σε ανακοίνωση που συνοδεύει την δημοσίευση της έκθεσης, ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, περιέγραψε το λιμάνι ως «ζωτικής σημασίας για την offshore αιολική ενέργεια». 

«Είναι ζωτικής σημασίας στην αλυσίδα εφοδιασμού και logistics που είναι αναγκαία για την εγκατάσταση, συναρμολόγηση, λειτουργία και συντήρηση των offshore αιολικών πάρκων» εξήγησε. 

Καθώς οι χώρες επιχειρούν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων και να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα, η αιολική ενέργεια θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο την αύξηση της δυναμικότητας της αιολικής ενέργειας στα 60 γιγαβάτ έως το 2030 και στα 300 γιγαβάτ έως τα μέσα του αιώνα. 

Λιμάνια: Hub πράσινης ενέργειας με υπεράκτια αιολικά και υδρογόνο

Με τις αυξανόμενες ποσότητες αιολικής ενέργειας που θα προέρχεται από την ανάπτυξη νέων υπεράκτιων αιολικών σταθμών, τα λιμάνια θα εξελιχθούν σε κρίσιμα hub πράσινης ενέργειας. 

"Τα λιμάνια ταιριάζουν απόλυτα ως hub πράσινης ενέργειας. Η αλυσίδα εφοδιασμού για τα υπεράκτια αιολικά συχνά βρίσκεται συχνά είτε μέσα στα λιμάνια είτε γύρω από αυτά. Επιπρόσθετα, τα λιμάνια αποτελούν συνήθως μέρος ενός ευρύτερου βιομηχανικού οικοσυστήματος και επομένως μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στην διαδικασία απανθρακοποίησης, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις χημικών βιομηχανιών και διυλιστηρίων σε παράκτιες βιομηχανικές περιοχές - μέσω της πράσινης ενέργειας που θα προσφέρουν ως hub", αναφέρει σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope. 

Σημειώνεται ακόμη, η σημασία των λιμενικών υποδομών για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών υδρογόνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποτελούν μια φυσική τοποθεσία για μονάδες ηλεκτρόλυσης, ενώ, ήδη αρκέτες τέτοιες υποδομές αναπτύσσονται στα λιμάνια. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η WindEurope, το παραγόμενο πράσινο υδρογόνο στα λιμάνια θα μπορεί να αποθηκεύεται εκεί και να αξιοποιείται για την κάλυψη αναγκών του τοπικού βιομηχανικού οικοσυστήματος. Τέλος, χρήση μπορεί να βρει και στις μεταφορές βαρέων οχημάτων ή περαιτέρω στην παραγωγή αμμωνίας για την ναυτιλία. 

s

 

 

 

28 Mαϊου 2021

energypress