Γιάννης Τσιπουρίδης / Λαϊκισμός και κλιματική κρίση
Η εκμετάλλευση του θυμικού των πολιτών, δηλαδή των μη επεξεργασμένων πρώτων σκέψεων, αισθημάτων και αντιδράσεων και μάλιστα πολύ συχνά κατευθυνόμενων με δεξιοτεχνία και δη ηλεκτρονική δεξιοτεχνία στις μέρες μας, συνιστά κατά τη γνώμη πολλών λαϊκισμό.
Ο λαϊκισμός στις μέρες μας γνωρίζει έξαρση παντού και η Ευρώπη νιώθει ήδη τα νύχια του από την κορυφή μέχρι τα άκρα….. ιδιαίτερα στα άκρα….
Και όλοι το γνωρίζουν πως ο λαϊκισμός δεν δίνει απαντήσεις αλλά δίνει πόντους, προσωρινούς, στον χρήστη. Αυτό το γνωρίζουν και οι χρήστες του, γιατί σε μια άλλη θέση ήταν θύματα λαϊκιστικής πολιτικής των αντιπάλων τους.
Η ουσία είναι ότι δεν λύνει τα προβλήματα, αντίθετα καθυστερεί την επίλυση τους γιατί δεν εστιάζει στις ουσιαστικές λύσεις αλλά στην ανατροφοδότηση της δικαιολογημένης αντίδρασης.
Αυτά σαν εισαγωγή.
Όσο πιο σοβαρό το πρόβλημα, τόσο μεγαλύτερη ζημιά προκύπτει από την λαϊκιστική αντιμετώπιση.
Η κλιματική κρίση δεν έχει χρονικά περιθώρια αντιμετώπισης.
Έχουμε εξαντλήσει τον χρόνο προετοιμασίας της άμυνας για το κακό που έρχεται.
Κι όμως η μη επιστημονική αντιμετώπιση συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα.
Προφανώς οι πιο επιρρεπείς στο λαϊκισμό είναι οι πολιτικοί καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θέλουν να χάσουν την ευκαιρία και να σκοράρουν εύκολους πόντους εναντίον της κυβέρνησης για τα προβλήματα της Ρόδου της Λήμνου της Χαλκιδικής και όλης της επικρατείας, όπως θα εξελίσσονται σταδιακά τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Και προφανώς έχει ευθύνες η κυβέρνηση αλλά εξίσου προφανώς φταίνε όλοι όσοι κυβέρνησαν τις τελευταίες αρκετές δεκαετίες.
Η αδυναμία των υποδομών μας δεν είναι έργο μιας κυβέρνησης είναι έργο πολλών κυβερνήσεων.
Θέλετε να επιμερίσετε την ευθύνη σε ποσοστά, ανάλογα με τα χρόνια διακυβέρνησης;
Κάντε το αλλά πρέπει να παραδεχτείτε ότι φταίτε όλοι.
Οι προειδοποιήσεις από τους επιστήμονες ήταν διαθέσιμες εδώ και δεκαετίες.
Και εκ της θέσεως σας είχατε, αν θέλατε, την πληρέστερη ενημέρωση.
Την ζητήσατε; Την διαβάσατε; Την αξιολογήσατε; Θεμελιώσατε την πολιτική σας πάνω στην επιστημονική γνώση;
Οι εύκολες λύσεις που φέρνουν ψηφαλάκια πάντα είχαν προτεραιότητα, από την αξέχαστη αντιπαροχή μέχρι το «δώσε και σώσε» για τα αυθαίρετα.
Διοικητικά μπορεί να αποκαθιστάς την αυθαιρεσία και μάλιστα με κέρδος αφού εισπράττεις πρόστιμο, αλλά η φύση και οι νόμοι της δεν εξαγοράζονται.
Όποια αυθαιρεσία κάναμε, με την ευλογία του κράτους, τη βρίσκουμε μπροστά μας στις πυρκαγιές και στις πλημμύρες, γιατί δεν είχε ποτέ την ευλογία των νόμων της φύσης.
Και όμως συνεχίζουμε αδιαφορώντας.
Τα κριτήρια μας ασφυκτικά βραχυπρόθεσμα.
Δος ημίν σήμερον και ποιος νοιάζεται γι αύριο.
Η ανησυχία μας διαρκεί όσο τη συντηρούν οι άλλοι υπεύθυνοι αυτής της ιστορίας και διαμορφωτές της επικρατούσας γνώμης: τα κανάλια.
Πάντα επιφανειακή η αντιμετώπιση των θεμάτων, με έμφαση στον εντυπωσιασμό και γρήγορα στο επόμενο «αίμα και σπέρμα» θέμα για να κρατήσουμε τον θεατή στην τηλεοπτική πολυθρόνα μέχρι να αρχίσουν οι σοβαρές εκπομπές μόδας, φλερτ και αστρολογίας.
Πως θα γίνει να καταλάβετε ότι το παιχνίδι που παίζεται έχει αλλάξει πίστα και σ’ αυτή την καινούργια πίστα τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.
Ο μεγαλύτερος εχθρός στην προσπάθεια ανάσχεσης των κλιματικών επιπτώσεων είναι η ρηχή αντιμετώπιση που θρέφει και θρέφεται από τον λαϊκισμό.
Η κλιματική αλλαγή έχει ξεφύγει θα ξεπεράσουμε τον ενάμιση βαθμό θα ξεπεράσουμε και τους δύο βαθμούς το κλίμα πάει κατά διαόλου και αυτό θα είναι η πραγματικότητα μας τις επόμενες δεκαετίες
Όχι μήνες, όχι χρόνια, αλλά δεκαετίες
Αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προλαβαίνουμε καταστροφές την ώρα που γίνονται τα καιρικά φαινόμενα.
Όλα τα υπόλοιπα, όπως οι νέες υποδομές που απαιτούνται για αντιμετώπιση του νέου κλίματος, χρειάζονται χρόνια για να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν.
Ποιος φταίει που αργήσαμε τόσο;
Να ένα ωραίο θέμα για να τσακωθείτε και να αφήστε τους επιστήμονες να κάνουν ανεμπόδιστοι τη δουλειά τους.
Όταν δεν υπάρχει ασφάλεια υπάρχει ασφάλιση
Τώρα λοιπόν εδώ που φτάσαμε, πρακτικά και άμεσα ελάχιστα μπορούμε να κάνουμε για να προετοιμαστούμε για τις επόμενες κλιματικές καταστροφές
Κατά τη γνώμη μου το πιο σημαντικό είναι να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.
Και να θυμάστε όταν σας έρχεται το 112 για κάποιο συμβάν στην άλλη άκρη της Ελλάδας, να είστε ευγνώμονες γιατί οι κάτοικοι της Βαλένθια δεν το είχαν αυτό. Κάλιο γαϊδουρόδενε παρά….
Το άλλο που έμεινε είναι η ασφάλιση.
Και να σας πω και την προσωπική μου εμπειρία
Στα 25 χρόνια που γράφω και μιλάω για την επερχόμενη κλιματική κρίση, ακόμη και τότε στα δύσκολα χρόνια, που μόνο ο φίλος μου ο Νίκος από την Greenpeace συμφωνούσε μαζί μου, υπήρχε ένα επιχείρημα που έκανε περισσότερα κεφάλια να γυρίσουν: η αντίδραση των ασφαλιστικών εταιρειών.
Ήταν σαν το καναρίνι στα ορυχεία. Ήταν ο πρώτος κλάδος της αγοράς που πήρε σοβαρά την κλιματική αλλαγή γιατί η αυξητική τάση στα νούμερα των αποζημιώσεων από καιρικά φαινόμενα μιλούσαν από μόνα τους.
Και ναι μεν οι ανθρακωρύχοι, έξυπνοι άνθρωποι γαρ, εγκατέλειπαν το ορυχείο τρέχοντας μόλις το καναρίνι έπεφτε ανάσκελα, εμείς δυστυχώς αφήσαμε να πεθάνουν τόσοι και τόσοι κι ακόμη σκεφτόμαστε πως θα αντιδράσουμε.
Για την ώρα η έγκαιρή προειδοποίηση και η ασφάλιση είναι από τα λίγα άμεσα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε έναντι του κλιματικού κινδύνου.
Τι κινδύνου δηλαδή, σιγουριάς, δυστυχώς.
Δρ. Γιάννης Τσιπουρίδης
Σύμβουλος Μηχανικός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Μέλος του Fossil Fuel Non Proliferation Treaty και του Loss and Damage Collaboration Group
Εκδότης e-mc2 (Energy Matters to Climate Change)
Εκδότης ΑΝΕΜΟλόγια