Γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για το «πράσινο ελληνικό νησί».

Το «πράσινο ελληνικό νησί» είναι ένα από τα πρότζεκτ που έχουν προσελκύσει γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον και, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συζητήσεις μεταξύ πιθανών εμπλεκόμενων φορέων και εταιρειών. 

Με τις επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των ΑΠΕ να είναι ένα από τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ την προηγούμενη εβδομάδα, το συγκεκριμένο πρότζεκτ είναι ένα από αυτά που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον.

Η ιδέα για μια τέτοια επένδυση έχει ήδη τεθεί υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης και, στον απόηχο και των αποτελεσμάτων της συνάντησης των δυο επικεφαλής των κυβερνήσεων, το «πράσινο φως» για την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών έχει ήδη φοθεί.

Συνοπτικά, η πρόταση αφορά τη μετατροπή ενός ελληνικού νησιού σε ενεργειακά αυτόνομο, χωρίς δηλαδή να χρειάζονται άλλα καύσιμα για την ικανοποίηση των ενεργειακών του αναγκών πέραν όσων παράγονται από τα συστήματα που θα εγκατασταθούν ειδικά για αυτό το σκοπό. Έτσι, οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού θα καλύπτονται από ένα συνδυασμό φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, αλλά και την αξιοποίηση ενέργειας από την ενεργειακά αποδοτική διαχείριση απορριμάτων. 

Μάλιστα, το ιδιαίτερο γνώρισμα του συγκεκριμένου πρότζεκτ σε σχέση με άλλα παρόμοια πρότζεκτ που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας -ή και έχουν υλοποιηθεί σε άλλες χώρες- είναι ότι το μερίδιο της ενέργειας που θα παράγεται από την ενεργειακά αποδοτική διαχείριση απορριμμάτων θα είναι μεγάλο συγκριτικά με την παραγωγή άλλων συστημάτων ΑΠΕ. 

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energypress, το συγκεκριμένο πρότζεκτ βρίσκεται ήδη σε φάση σχεδιασμού της επενδυτικής πρότασης, με τη επιλογή του νησιού στο οποίο θα υλοποιηθεί να έπεται των συμπερασμάτων που θα προκύψουν από την υλοποίηση πιλοτικών πρότζεκτ που θα προηγηθούν.

Τα πιλοτικά αυτά πρότζεκτ ήδη σχεδιάζονται και, εφόσον προκύψει συμφωνία για την υλοποίηση της αρχικής φάσης της επένδυσης, σχετικά σύντομα θα τεθούν σε εφαρμογή.

 

 

2 Σεπτεμβρίου 2019

energypress