Γερμανία: Πιέσεις προς την κυβέρνηση για άμεση έγκριση του σχήματος στήριξης των ΑΠΕ

10 04 2021 | 11:27

Για την ανάγκη ταχύτερης έγκρισης του νόμου για τις ΑΠΕ κάνουν λόγο οργανισμοί της ενεργειακής βιομηχανίας και προς τούτο καλούν την γερμανική κυβέρνηση να εντείνει πιέσεις προς την Κομισιόν για την διευθέτηση του ζητήματος.

Σύμφωνα με το Clean Energy Wire, ο νόμος EEG προβλέπει τους κανόνες για τις ταρίφες (feed-in payments) και για τους διαγωνισμούς νέων μονάδων ΑΠΕ. Το Υπουργείο Οικονομίας πρέπει να προσφέρει ουσιαστική πληροφόρηση για να βοηθήσει στην έγκριση, αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία Ανανεώσιμης Ενέργειας (Renewable Energy Federation/BEE). Η ομοσπονδία είχε καλέσει την Κομισιόν να επιταχύνει την διαδικασία έγκρισης με σκοπό να διασφαλίσει την έγκαιρη ανάπτυξη νέων μονάδων ΑΠΕ στη Γερμανία.

Σε απάντησή της, η Κομισιόν μίλησε για πολυπλοκότητα της ρύθμισης σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και ζήτησε επιπρόσθετες πληροφορίες από τις γερμανικές αρχές.

Η μη έγκριση του κανονισμού για τις ΑΠΕ σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύου της Γερμανίας (Federal Network Agency/BNetzA) δεν μπορεί ακόμη να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του πρώτου για την φετινή χρονιά διαγωνισμού για ηλιακά, χερσαία αιολικά και βιομάζα. «Χωρίς την δημοσίευση των προσφορών που προκρίθηκαν και κέρδισαν, καμία κατασκευή δεν πρόκειται να ξεκινήσει», σημειώνει ο πρόεδρος της BEE Simone Peter.

«Χωρίς την έναρξη της κατασκευής, η προμήθεια καθαρής από διοξείδιο του άνθρακα ενέργειας δεν μπορεί να ξεκινήσει, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα τους στόχους επέκτασης στις ΑΠΕ και τους κλιματικούς στόχους. Η ενεργειακή βιομηχανική ένωση BDEW κάλεσε την κυβέρνηση να πιέσει για μια γρήγορη απόφαση κρατικής βοήθειας.  

 

 

7 Απριλίου 2021

energypress