Γερμανία: Καταργεί από 1η Ιουλίου το "ΕΤΜΕΑΡ" από τους λογαριασμούς ρεύματος

11 03 2022 | 16:03

Την έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης έλαβε το νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση του τέλους ΑΠΕ που επιβαρύνονται οι καταναλωτές (το αντίστοιχο ΕΤΜΕΑΡ σε «ορολογία» Ελλάδος), αρχής γενομένης από 1η Ιουλίου 2022.

Η πρόταση, η οποία έγινε από το Υπουργείο Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας, εξετάζει και άλλες νομοθετικές αλλαγές που θα υποχρεώσει τις ενεργειακές εταιρείες να περάσουν στους τελικούς καταναλωτές την αλλαγή και επομένως να έχουν χαμηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του renewablesnow.com, το νομοσχέδιο θα έρθει στην ομοσπονδιακή βουλή, την Bundestag, για ψήφιση. Η έγκριση από την Bundestag, το νομοθετικό σώμα αντιπροσώπευσης των 16 γερμανικών κρατιδίων, δεν είναι αναγκαία.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός αποφάσισε να φέρει νωρίτερα την κατάργηση του τέλους ΑΠΕ στα μέσα του 2022 από αρχές του 2023 που προέβλεπε η αρχική απόφαση, σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει τους καταναλωτές που πλήττονται από τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας. Η κατάργηση του φόρου αναμένεται να μειώσει τον ετήσιο λογαριασμό ενός τετραμελούς νοικοκυριού κατά περίπου 300 ευρώ ετησίως σε σχέση με το 2021. Να σημειώσουμε ότι φέτος, οι καταναλωτές πληρώνουν σε φόρο 0.0372€/kWh από 0.065€/kWh.

Το τέλος εισήχθη το 2000 για να χρηματοδοτήσει την επέκταση της πράσινης ενέργειας στη Γερμανία και κάλυπτε την διαφορά μεταξύ της τιμής της αγοράς και της προσαύξησης που πληρωνόταν στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά την κατάργησή του, η περαιτέρω ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ θα χαίρει της στήριξης του Ομοσπονδιακού και Κλιματικού Ταμείου. Η αλλαγή θα καλυφθεί από το Ταμείο με περίπου 6.6 δις. ευρώ.

 

1