Γερμανία: Δίχως εγχώρια παραγωγή φωτοβολταϊκών και αιολικών, αμφίβολοι οι φιλόδοξοι στόχοι ΑΠΕ
Μόνο με την ενεργητική συμμετοχή του κράτους στην εγχώρια παραγωγή φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, γεγονός που θα μειώσει την εξάρτηση από χώρες-προμηθευτές του σχετικού εξοπλισμού, όπως η Κίνα, μπορούν να επιτευχθούν οι νέοι πιο φιλόδοξοι στόχοι στις ΑΠΕ στη Γερμανία. Τα παραπάνω σημειώνει η Γερμανική Υπηρεσία Ενέργειας σε κείμενο στρατηγικής για το Υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος, όπως μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Ειδικότερα, το κείμενο αφορά στην στρατηγική βιομηχανικής πολιτικής για τις ΑΠΕ και το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και καλεί σε μεγαλύτερη εμπλοκή του κράτους ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα σε Γερμανία και Ευρώπη. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της αξιοποίησης κρατικών εγγυήσεων για την αγορά εγκαταστάσεων, γεγονός που δίνει ορατότητα και ασφάλεια σχεδιασμού στους κατασκευαστές, μια επιλογή που ο Υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, έχει σημειώσει ότι εξετάζει. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν ένα σχήμα επιδότησης στα πρότυπα του πρόσφατου νόμου που θεσπίστηκε στις ΗΠΑ, του λεγόμενου «Inflation Reduction Act» που στόχο έχει να υποστηρίξει την εγχώρια βιομηχανία έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού.
Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει στόχο το 80% του ενεργειακού μίγματος να καλύπτεται από ΑΠΕ μέχρι το 2030, από περίπου 45% το 2022. Φορείς της βιομηχανίας έχουν κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου» για την εξάρτηση σε εισαγωγές σπάνιων υλικών και στοιχείων εξοπλισμού από το εξωτερικό καθώς κάτι τέτοιο ενδέχεται να επιφέρει ανωμαλίες στην προσπάθεια επίτευξης του παραπάνω στόχου. Σημειώνουν ότι ο ανταγωνισμός για τους πόρους ενεργειακής μετάβασης αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια και ως εκ τούτου χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό αυτών.