Επιστολή 19 Ευρωβουλευτών στην Κομισιόν: Ζητούν συμπερίληψη του υδρογόνου χαμηλών εκπομπών στο REPowerEU με προώθηση της εγχώριας παραγωγής
Σε επιστολή τους, 19 ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβει το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα στους στόχους παραγωγής υδρογόνου χωρίς άνθρακα και να προωθήσει την εγχώρια παραγωγή αντί των εισαγωγών.
Στο σχέδιο REPowerEU που παρουσίασε τον Μάιο, η Επιτροπή έθεσε ως στόχο την ανάπτυξη δέκα εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου και την εισαγωγή της ίδιας ποσότητας μέχρι το 2030.
Το σχέδιο παρουσιάστηκε στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με στόχο την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης και την εγκατάλειψη των ρωσικών ορυκτών καυσίμων «πολύ πριν από το 2030».
Ωστόσο, το σχέδιο της Επιτροπής δεν αναφέρει υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα, το οποίο μπορεί να παραχθεί είτε από πυρηνική ηλεκτρική ενέργεια είτε από ορυκτά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο, με τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα για να θάβονται οι εκπομπές κάτω από το έδαφος.
Σε κοινή επιστολή, 19 ευρωβουλευτές από τις ομάδες των σοσιαλιστών (S&D), των κεντρώων (Renew) και των δεξιών (ΕΛΚ και ECR) εκφράζουν την απογοήτευσή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα.
Ζητούν από την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ να «αναπτύξει ένα νομικό πλαίσιο για το καθαρό υδρογόνο που να είναι όσο το δυνατόν πιο συνεκτικό» και να δίνει προτεραιότητα στην εγχώρια παραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα, έναντι των εισαγωγών.
«Το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα εξακολουθεί να μην έχει καθεστώς, παρόλο που μπορεί να παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα και να συμβάλει στην απαλλαγή της οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Κριστόφ Γκρούντλερ (Renew), ο οποίος ήταν ο εμπνευστής της επιστολής.
Το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα μπορεί να παραχθεί από την πυρηνική ενέργεια, αλλά η χρήση του είναι αμφιλεγόμενη για άλλες χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία, οι οποίες αντιτάχθηκαν στη συμπερίληψή του στην ταξινόμηση της πράσινης χρηματοδότησης της ΕΕ.
Όμως ο Γκρούντλερ και οι άλλοι υπογράφοντες την επιστολή δεν κατανοούν «αυτή την εμμονή με το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια». Υπάρχει «συστηματικά ένα εμπόδιο» στην ανάπτυξή του, δήλωσε ο Γκρούντλερ στη EURACTIV.fr.
Η Γαλλία στην θηλιά
Αυτή ήταν επίσης η θέση που υπερασπίστηκε το Παρίσι σε επιστολή προς την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον που είδε το EURACTIV.fr.
Όπως και οι ευρωβουλευτές, η Γαλλίδα υπουργός ενεργειακής μετάβασης Άγκνες Πανιέ-Ρουνασέ ζήτησε από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να επανεξετάσει τη θέση του σχετικά με τη συμπερίληψη του υδρογόνου που παράγεται από την πυρηνική ενέργεια.
Δεδομένης «της απόλυτης προτεραιότητας της επόμενης δεκαετίας για το υδρογόνο, […] το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι το αποτύπωμα άνθρακα του παραγόμενου υδρογόνου και όχι η μέθοδος παραγωγής», έγραψε η Γαλλίδα υπουργός στην επιστολή της.
Παρά την απροθυμία της Γερμανίας για την πυρηνική ενέργεια, δύο Γερμανοί ευρωβουλευτές υπέγραψαν επίσης την επιστολή – ο Κρίστιαν Έλερ (ΕΛΚ) και η Ούλρικε Μίλερ (Renew Europe).
«Αυτοί οι ευρωβουλευτές, όπως και όλοι οι άλλοι, προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία και απλώς αναγνωρίζουν την κυριαρχία κάθε κράτους μέλους σχετικά με το ενεργειακό του μείγμα», εξήγησε ο Γκρούντλερ.
Παραγωγή αντί για εισαγωγή
Η επιστολή υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να διασφαλιστεί «πλήρης ισότιμη μεταχείριση μεταξύ του εγχώριου και του εισαγόμενου υδρογόνου».
Τον Σεπτέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την αναθεώρηση της οδηγίας της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία εισήγαγε χαλαρότερα κριτήρια για το εισαγόμενο υδρογόνο από ό,τι για το υδρογόνο που παράγεται εντός της Ένωσης.
Σύμφωνα με την επιστολή, «η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της απαραίτητης ικανότητας εγχώριας παραγωγής καθαρού υδρογόνου, είτε αυτό προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές είτε από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, πριν από την εισαγωγή οποιουδήποτε άλλου πρόσθετου μορίου από αξιόπιστους διεθνείς εταίρους».
Μετά την ψηφοφορία του Κοινοβουλίου, η οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διαβιβάζεται τώρα στην Επιτροπή και το Συμβούλιο με σκοπό την επίτευξη τελικής συμφωνίας πριν από το τέλος του έτους.
(euractiv.gr)