Γερμανία: Βαυαρικό όχι στην αποπυρηνικοποίηση της ενέργειας

20 04 2023 | 13:54NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας θέλει να συνεχιστεί με δική του ευθύνη η λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων για την παραγωγή ενέργειας, μία ημέρα αφότου η Γερμανία ολοκλήρωσε τον τερματισμό λειτουργίας των τελευταίων τριών αντιδραστήρων της.

Αυτό τονίζει ο κρατιδιακός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή του Πάσχα.Το κρατίδιο, όπου εδρεύουν ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες εξαγωγικές βιομηχανίες της Γερμανίας, αξιώνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να τροποποιήσει τη νομοθεσία για την αποπυρηνικοποίηση, ώστε να επιτρέπεται η λειτουργία πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών υπ’ ευθύνη κρατιδιακών κυβερνήσεων, εξηγεί ο κ. Ζέντερ, ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στη Βαυαρία.«Ώσπου να τελειώσει η κρίση και να ολοκληρωθεί επιτυχώς η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρέπει να αξιοποιούμε κάθε μορφή ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας» σημειώνει ο 56χρονος κρατιδιακός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag.

«Η Βαυαρία είναι έτοιμη να αναλάβει αυτήν την ευθύνη» επιμένει ο κ. Ζέντερ, προσθέτοντας πως το κρατίδιο θέλει επίσης να γίνει πρωτοπόρο στην έρευνα για την πυρηνική σύντηξη και να κατασκευάσει δικό του πειραματικό αντιδραστήρα.

Κατέβηκαν οι διακόπτες στους τρεις τελευταίους πυρηνικούς αντιδραστήρες

Η Γερμανία κατέβασε τον διακόπτη των τριών τελευταίων πυρηνικών αντιδραστήρων που απέμεναν σε λειτουργία το Μεγάλο Σάββατο, συμπεριλαμβανομένου του βαυαρικού Isar II, γυρίζοντας τη σελίδα του πυρηνικού προγράμματος της χώρας έπειτα από έξι δεκαετίες, καθώς το Βερολίνο επιδιώκει ο ηλεκτρισμός που καταναλώνεται στη χώρα να παράγεται σχεδόν αποκλειστικά χάρη στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών μέχρι το 2035.

Το τέλος της λειτουργίας των τελευταίων αντιδραστήρων, που κανονικά θα ερχόταν στα τέλη του 2022, αποφασίστηκε να αναβληθεί το περασμένο καλοκαίρι, αφού η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας εξώθησε τη Γερμανία να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων, εγείροντας ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Ο Isar II, της γερμανικής εταιρείας E.ON, δυναμικότητας 1.400 μεγαβάτ (MW), μπορεί να ηλεκτροδοτεί εκατομμύρια νοικοκυριά.

 

 

 

cover photo:Πυρηνικό εργοστάσιο © Pixabay