Φωτοβολταϊκά στέγης: πότε και πως ανοίγουν οι αιτήσεις στο ΔΕΔΔΗΕ

 Ο ΔΕΔΔΗΕ γνωστοποιεί την έναρξη του νέου προγράμματος «φωτοβολταϊκά στις στέγες», που θεσμοθέτησε το ΥΠΕΝ, για οικιακούς καταναλωτές σε όλη τη χώρα.

Από την 1η Μαρτίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων στο ΔΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη, σε εφαρμογή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΕΝ που εκδόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου.

Όπως γνωστοποίησε ο ΔΕΔΔΗΕ, οι αιτήσεις που αφορούν την Ηπειρωτική χώρα και τα Διασυνδεδεμένα Νησιά θα υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό στον ιστότοπο του ΔΕΔΔΗΕ, στην οποία θα υποβάλλονται και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Σε επόμενη φάση θα ενεργοποιηθεί το σύστημα υποβολής αιτήσεων για για τις διασυνδεδεμένες Κυκλάδες (σύμπλεγμα Πάρου-Νάξου, Μύκονος, Σύρος, Άνδρος, Τήνος) και την Κρήτη, που διέπονται από διαφορετικό νομικό καθεστώς και η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων θα καθοριστεί αργότερα.

«Eγγυημένη επένδυση»

Η γενική γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, αναλύοντας την αριθμητική του νέου προγράμματος  «φωτοβολταϊκά στις στέγες», με βάση τις τρέχουσες τιμές αγοράς του αναγκαίου εξοπλισμού, την  ετήσια παραγωγή ενέργειας και την τιμή αποζημίωσης υπολογίζει την απόδοση της επένδυσης και του προγράμματος σε ετήσια βάση και σε βάθος εικοσαετίας,  αναφέροντας ότι  το νέο πρόγραμμα αποτελεί «εγγυημένη επένδυση 20ετιας για κάθε νοικοκυριό».Δείτε εδώ στο ecopress

Το νέο πρόγραμμα

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΝ (ΦΕΚ/6351/Β/30.12.2021) «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μικρής ισχύος σε κατοικίες συνδεδεμένες με αντίστοιχη παροχή οικιακής χρήσης», παρέχεται η δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να εγκαταστήσουν σε κατοικία τους φωτοβολταϊκό ισχύος έως 6 κιλοβάτ.

Χώρος στο δίκτυο διανομής

Πέρα από το ειδικό πρόγραμμα για τις στέγες, το ΥΠΕΝ προωθεί και το εργαλείο του ενεργειακού συμψηφισμού (Net metering) με στόχο, όπως επεσήμανε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξη του στα “Νέα” την  μείωση του κόστους ενέργειας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μακροπρόθεσμα.

-«Για τον σκοπό αυτόν, αναφέρει ο υπουργός, το επόμενο διάστημα ο ΔΕΔΔΗΕ θα υλοποιήσει μελέτη για να βρεθεί και να δεσμευθεί χώρος στο δίκτυο διανομής. Ο χώρος θα επιμεριστεί σε τέσσερις κατηγορίες: ανεξάρτητους παραγωγούς, μεταποίηση και βιομηχανία, νοικοκυριά και αγρότες. Εκείνοι που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά για ενεργειακό συμψηφισμό θα μπορούν να το κάνουν εύκολα και γρήγορα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργήσει ο ΔΕΔΔΗΕ».

Αναλυτικά όλες τις πληροφορίες για τις διαδικασίες, τι προσφέρει και  τις προϋποθέσεις ένταξης στο νέο Πρόγραμμα Δείτε στο ecopress