Το φετινό φθινόπωρο ήταν το πιο θερμό εδώ και 160 χρόνια στην Αθήνα

Το πιο θερμό φθινόπωρο στην Αθήνα από τα μέσα του 19ου αιώνα ήταν το φετινό, δίνοντας ακόμη ένα ισχυρό σημάδι για την υπό εξέλιξη κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με ανακοίνωση ερευνητών του Αστεροσκοπείου. Τα θερμόμετρα έπιασαν «κόκκινο», ο Οκτώβριος αλλά και ο Νοέμβριος θύμιζαν συχνά καλοκαίρι, ενώ και οι ώρες μέσης θερμικής δυσφορίας τον Οκτώβριο δεν ήταν καθόλου λίγες. Αν όλα αυτά σας «μυρίζουν» κλιματική αλλαγή, τότε δεν έχετε άδικο. Εξάλλου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το 2023 θα είναι το θερμότερο έτος στον πλανήτη εδώ και 174 έτη, που υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία. Δυστυχώς όλα αυτά δεν οδηγούν στα αναγκαία μέτρα, όπως φαίνεται και από τις διαπραγματεύσεις στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι.

Η μέση μέγιστη θερμοκρασία του φθινοπώρου έφτασε φέτος στον ιστορικό σταθμό του Αστεροσκοπείου στο Θησείο στους 21,7 βαθμούς Κελσίου, ενώ η μέση μέγιστη θερμοκρασία τους 26,4 °C! Καταλαβαίνουμε πόσο ζεστές ήταν πολλές μέρες τις μεσημεριανές ώρες. Η μέση ελάχιστη θερμοκρασία έφτασε στους 18,5 °C, δηλαδή ελάχιστες ήταν οι ψυχρές νύχτες. Χαρακτηριστικό είναι πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου, και στις τρεις κατηγορίες (μέση, μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία), το φετινό φθινόπωρο σημείωσε τις ανώτερες θερμοκρασίες.

Την επεξεργασία των δεδομένων και τη σύγκριση με τις παλιότερες μετρήσεις, που είναι καταγεγραμμένες στο ιστορικό αρχείο του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, πραγματοποίησαν η διευθύντρια Ερευνών δρ Δήμητρα Φουντά και οι δρ Γιώργος Καταβούτας και Φραγκίσκος Πιέρρος από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΕΑ.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του ΕΕΑ, «το φθινόπωρο του 2023 (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος) ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αθήνα από τότε που υπάρχουν μετρήσεις (μέσα 19ου αιώνα). Το φθινόπωρο του 2019 και του 2012 κατατάσσονται στη δεύτερη και τρίτη θέση».

«Οι υψηλές θερμοκρασίες του φθινοπώρου 2023 στην Αθήνα οφείλονται κατά κύριο λόγο στους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο και λιγότερο στον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, ο Νοέμβριος του 2023 ήταν ο θερμότερος Νοέμβριος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αθήνα από τα μέσα του 19ου αιώνα, καταρρίπτοντας οποιοδήποτε προηγούμενο ρεκόρ για τα τελευταία 160 χρόνια τουλάχιστον. Από τους θερμότερους όλων των εποχών υπήρξε και ο Οκτώβριος 2023 (3ος θερμότερος στην ιστορική χρονοσειρά)», αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό «Κόσμος» του Αστεροσκοπείου.

Είναι χαρακτηριστικό, πως ο Οκτώβριος 2023 ήταν ο μήνας με τις περισσότερες ώρες τουλάχιστον μέτριας θερμικής δυσφορίας λόγω ζέστης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Θερμικού Κλίματος UTCI, ο οποίος λαμβάνει υπόψη και άλλες παραμέτρους –εκτός από τη θερμοκρασία–, όπως την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου και την ηλιακή ακτινοβολία. Σύμφωνα με τον δείκτη UTCI, κατά τον Οκτώβριο 2023 επικράτησαν συνθήκες τουλάχιστον μέτριας θερμικής δυσφορίας σε ποσοστό περίπου 21% (156 ώρες συνολικά). Μάλιστα αυτές οι συνθήκες εμφανίστηκαν στις 29 από τις 31 ημέρες του Οκτωβρίου και για 2 έως 7 ώρες ανά ημέρα. Ο λόγος γίνεται πάντα για το κέντρο της Αθήνας.

«Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί στον σταθμό του Θησείου από το 1960 (όπου υπάρχουν συνεχείς μετρήσεις ηλιακής ακτινοβολίας και είναι εφικτός ο υπολογισμός του δείκτη UTCI), καταδεικνύοντας εποχικές μετατοπίσεις και αύξηση στην αίσθηση θερμικής δυσφορίας λόγω ζέστης και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, με άμεσες συνέπειες σε κρίσιμους τομείς της εθνικής οικονομίας, όπως η υγεία, ο τουρισμός, η ενέργεια κ.ά.», αναφέρουν οι ερευνητές.

Πανελλαδικά

Αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος φέτος ήταν οι πιο θερμοί μήνες της τελευταίας 15ετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία από το δίκτυο 51 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Μάλιστα, οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε ακραία υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Τον Οκτώβριο οι ανώτερες τιμές ανέβηκαν πολύ πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την περίοδο, κατά 3,5 °C σε Μακεδονία και Θράκη, 2,8 °C σε Θεσσαλία και 2,7 °C σε Στερεά Ελλάδα, Ηπειρο, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο. Τον Νοέμβριο, σε Θεσσαλία, Αιγαίο και Κρήτη οι θετικές αποκλίσεις ήταν 2,5 °C και στη Στερεά Ελλάδα 2,1 °C.

 

 

 

σ