Εξοικονόμηση μέχρι $32 δισ. ετησίως αν ΑΠΕ αντικαταστήσουν μονάδες ορυκτών καυσίμων, λέει ο IRENA

24 06 2021 | 08:57

Το κόστος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι χαμηλότερο από αυτό των νέων και ορισμένων υφιστάμενων μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).
 
Λόγω της φθηνότερης ανανεώσιμης ενέργειας, μέχρι 800 γίγα βατ (GW) από την υφιστάμενη ενέργεια με καύση άνθρακα, αυτή θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ΑΠΕ, οι οποίες θα εξοικονομήσουν μέχρι και 32 δισεκατομμύρια δολάρια, ετησίως, και θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι και 3 γίγα τόνους.
 
«Καθώς το κόστος για ηλιακά φωτοβολταϊκά (PV) και για αιολικά πάρκα έχει μειωθεί, η νέα ικανότητα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι μόνο όλο και πιο φθηνή από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά αυξάνει όλο και περισσότερο το λειτουργικό κόστος των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση τον άνθρακα», αναφέρει η IRENA στην ετήσια έκθεση της σε σχέση με το κόστος παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 
Η σταδιακή κατάργηση της καύσης άνθρακα θεωρείται κλειδί για την εκπλήρωση της δέσμευσης της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της μέσης αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου στον τρέχον αιώνα.
 
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεπε πως η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα θα μειωθεί κατά περίπου 8% το 2020.

 

 

23 Ιουνίου 2021

energypress