Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική, Ανάπτυξη και Απασχόληση.

Το 4ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να συζητήσουμε τις μεγάλες γεωπολιτικές και αναπτυξιακές παραμέτρους που εμφανίζονται για τη χώρα και ιδιαίτερα για την Κρήτη. Σε γεωπολιτικό επίπεδο, έχουμε την αδιαμφισβήτητη πια συμμετοχή της χώρας στο αναδυόμενο και πολλά υποσχόμενο ενεργειακό περιβάλλον της ΝΑ Μεσογείου (μαζί με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο), ως νέας πηγής τροφοδοσίας της ΕΕ και όχι μόνο, την ανάπτυξη των αγωγών ΦΑ, με προεξάρχοντα τον EASTMED, κυρίως όμως έχουμε την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα σε βασικές αρχές του Δικαίου της Θάλασσας. 

Σε αναπτυξιακό επίπεδο, η ανακάλυψη και αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αποτελεί μια σοβαρότατη πηγή δημιουργίας νέου εθνικού πλούτου και νέων θέσεων εργασίας, με κορυφαία συμβολή στην επίλυση του μεγάλου συνταξιοδοτικού προβλήματος, μέσα από την εφαρμογή των προβλέψεων του Ν.4162/3013,   για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύεται ο κορυφαίος ρόλος της Κρήτης, τόσο ως πύλης ενεργειακής τροφοδοσίας της υπόλοιπης Ελλάδας και των κρατών μελών της ΕΕ, όσο και ως γεωγραφικού χώρου, του οποίου αίρεται η πολλαπλή ενεργειακή απομόνωση, με προφανείς θετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη. 

Το σημαντικότερο στοιχείο όμως της συγκυρίας, συνιστά η ανάγκη να μη χαθεί άλλος πολύτιμος εθνικός χρόνος, στην πολυδιάστατη αξιοποίηση αυτού του νέου εθνικού συγκριτικού πλεονεκτήματος τόσο για γεωπολιτικούς, όσο και για οικονομικοκοινωνικούς λόγους.

Τόσο στις εισηγήσεις στο 4ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο, όσο και στην ειδική έκδοση του ΙΕΝΕ «Ελλάς - Κύπρος στη Νέα Ενεργειακή Εποχή», που μόλις κυκλοφόρησε, με πρόλογο του Προέδρου της Κύπρου κ. Νικ. Αναστασιάδη, καταγράφω τις προτάσεις μου για τις 10 βασικές εθνικές ενεργειακές προτεραιότητες. Συνεχής προκλητικότητα κ παραβατικότητα της Τουρκίας στις έρευνες υδρογονανθράκων και τους αγωγούς. Δυνατότητες για επενδύσεις άνω των €50δις. Οι προκλήσεις της Κλιματικής Αλλαγής και της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης. Εξοικονόμηση και αποθήκευση ενέργειας. Καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Διαμόρφωση ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου κυκλικής οικονομίας.

Η Ελλάδα έχει πια τη δυνατότητα, χωρίς άλλη απώλεια πολύτιμου εθνικού χρόνου, να πρωταγωνιστήσει στο ενεργειακό γίγνεσθαι της Μεσογείου.

http://www.maniatisy.gr/park-blog/11642-i-ethniki-energeiaki-stratigiki-mas-ekdosi-iene-ioylios-2019

*Ο Γιάννης Μανιάτης είναι πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το άρθρο γράφτηκε με αφορμή το 4ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:

Πρόγραμμα σε εξέλιξη και Συμμετοχές του Συνεδρίου αναλυτικά:

https://cretanenergyconferences.org/

Διοργάνωση: Cretan Energy Conferences

Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων  

Χορηγοί Επικοινωνίας: Energypress, Cretalive, ΚRHTH Tv 

Μέγας Χορηγός: HELPE UPSTREAM

 

 

 

30 Αυγούστου 2019

energypress