Έρχονται πράσινες μετακινήσεις με αυτόματη πλοήγηση και φόρτιση.

28 01 2019 | 11:30Γιούλη Μανώλη

Ποδήλατα που θα πηγαίνουν με αυτόματη πλοήγηση  να συναντήσουν τους αναβάτες τους, αφού προηγουμένως θα έχουν αυτοφορτιστεί σε κάποιον σταθμό.

Η Uber εργάζεται πάνω σε αυτόνομο λογισμικό,  που θα επέτρεπε στα δίκυκλα και ποδήλατα να οδηγούνται μόνα τους στους αναβάτες και τους σταθμούς φόρτισης, αναφέρει  το TechCrunch, επικαλούμενο σχόλια του CEO της «3D Robotics» Κρις Άντερσον. Ο Άντερσον δήλωσε ότι η ανακοίνωση για τη νέα ομάδα Micromobility Robotics έγινε προ ημερών στην εκδήλωση DIY Robocars.
Σύμφωνα με την Daily Telegraph, η Uber έχει ήδη αρχίσει να στελεχώνει την υψηλών απαιτήσεων ερευνητική ομάδα, η οποία θα εργαστεί στο πλαίσιο της Jump, της εταιρείας μικρο-κινητικότητας που απέκτησε η Uber πέρυσι.
Σε μια πλατφόρμα της Google που παρουσιάζει ευκαιρίες σταδιοδρομίας, η αυτόνομη ομάδα τεχνολογίας της Uber δήλωσε ότι «διερευνά τρόπους βελτίωσης της ασφάλειας, της εμπειρίας των αναβατών και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας των κοινών ηλεκτρικών σκούτερ και ποδηλάτων μας μέσω της εφαρμογής αισθητηρίων και ρομποτικών τεχνολογιών».

Λεπτομέρειες δεν διέρρευσαν, αλλά το αυτόνομο λογισμικό θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην αγορά των μικρών κινητήρων που εξελίσσεται ταχέως. Τα ηλεκτρονικά ποδήλατα και τα σκούτερ βασίζονται επί του παρόντος σε «εργολάβους» για τη συλλογή των οχημάτων τη νύχτα, τη χρέωση και στη συνέχεια την αναδιανομή τους στους πελάτες. Η διαδικασία είναι δαπανηρή και, όπως επισημαίνει το Climatewire, η περισυλλογή σκούτερ σε αυτοκίνητα που κινούνται με βενζίνη υπονομεύει τα οφέλη από τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Το να δοθεί στα ηλεκτρονικά οχήματα η δυνατότητα να μεταβούν αυτόνομα  σε έναν κεντρικό σταθμό φόρτισης ή να κινηθούν προς νέους αναβάτες (για παράδειγμα, να συγκεντρωθούν έξω από το χώρο μιας εκδήλωσης για να παραλάβουν στην έξοδο τους επισκέπτες) θα μείωνε την ανάγκη για εργολάβους. Θα μπορούσε να συμβάλει ακόμη και στην αντιμετώπιση του προβλήματος των δικτύων, καθώς τα ηλεκτρονικά οχήματα μετακινούνται από πεζοδρόμια και διαδρόμους.

Μετά  την απόκτηση της από την Uber, η Jump έχει επικεντρωθεί σε προγράμματα όπως νέες οθόνες απεικόνισης, αφαιρούμενες μπαταρίες για βολικότερη φόρτιση και κλειδαριές καλωδίων για την αντικατάσταση των υφιστάμενων κλειδαριών U-bar. Η Jump εγκαθιστά επίσης μερικά αυτοδιαγνωστικά λογισμικά στα ποδήλατα, για να μειώσει το χρόνο επισκευής και να κρατήσει τα δυσλειτουργικά οχήματα εκτός δρόμων.

Η Uber έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να επεκταθεί πέρα ​​από τις ρίζες της διεκδικώντας ολόκληρο το χώρο της κινητικότητας. Οι επενδύσεις για την εξέλιξη της Jump δείχνουν τις δυνατότητες για νέες προσφορές μικρο-κινητικότητας υποστηριζόμενες από την τεχνολογική και ερευνητική ομάδα της Uber.

 

 

28 Ιανουαρίου 2019

Πηγή: ecopress