Έρχονται μεγάλα deals για τη ΔΕΗ στην πράσινη ενέργεια - Εξετάζονται έργα συνολικής δυναμικότητας 6,2GW.
Σε προνομιακό συνομιλητή μεγάλων εγχώριων και διεθνών ομίλων -και μάλιστα με τη στήριξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος- μετεξελίσσεται η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, επιδιώκοντας ένα μεγάλο restart στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, με στόχο την εξέταση συνολικών έργων δυναμικότητας 6,2 GW, από τα οποία μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται να κατασκευαστούν έως 2 GW. Η κατάκτηση του στόχου αυτού θα επιτευχθεί με οργανική ανάπτυξη αλλά και μέσα από ένα μεγάλο πλέγμα συνεργασιών, για το οποίο εργάζεται πολύ μεθοδικά τον τελευταίο χρόνο τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, όσο και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος. Ηδη μέσα σε λίγους μήνες ολοκληρώθηκαν εκκρεμότητες ετών (ωρίμανση έργων, κατασκευή, repowering, εξωστρέφεια), θέτοντας τις βάσεις που θα θεμελιώσουν το όραμα της Επιχείρησης για τη μεγάλη μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας.
Πρόκειται για έργα διαφορετικών τεχνολογιών, στα οποία περιλαμβάνονται 3,7 GW αιολικών και 2,5 GW φωτοβολταϊκών (1,9 GW στη Δυτική Μακεδονία και τα υπόλοιπα στη Μεγαλόπολη) και τα οποία προβλέπεται να διευρυνθούν το επόμενο διάστημα και με υπεράκτια φωτοβολταϊκά σε λίμνες αλλά και παράκτια αιολικά.
Σε αυτό τον πυλώνα ανάπτυξης που τα προηγούμενα χρόνια αποδείχτηκε ένα δύσβατο μονοπάτι για την Επιχείρηση αλλά σήμερα θωρακίζει το μέλλον της, δίνοντας στη ΔΕΗ.ΑΝ. ρόλο παραγωγού ενέργειας από τον οποίο θα αγοράζει ενέργεια η ΔΕΗ, πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι συμμαχίες, τις οποίες προβλέπεται πολύ γρήγορα ότι θα ξεκινήσει να σχηματοποιεί η Επιχείρηση.
Ποιοι συνομιλούν με τη ΔΕΗ.ΑΝ.
Στις αρχές Αυγούστου αναμένεται να συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο η συμφωνία συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη ενός μεγάλου αιολικού πάρκου ισχύος 100 ΜW σε νησί του Αιγαίου με τον Ομιλο της Motor Oil. Η ΜΟΙ έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες να οργανώνει αθόρυβα τη στρατηγική της στις ΑΠΕ, έναν τομέα για τον οποίο έχει προσλάβει έμπειρα στελέχη της αγοράς με στόχο να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο των έργων της που σήμερα ανέρχεται σε 60 MW. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεργασία με τη ΔΕΗ.ΑΝ. για joint venture είναι από τις πλέον ώριμες συνεργασίες που έχει να επιδείξει η ΔΕΗ και αυτή την περίοδο οι δύο πλευρές βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων. Το πάντρεμα της ΔΕΗ με τον Ομιλο Βαρδινογιάννη επισημοποιήθηκε με την από κοινού συμμετοχή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, έναν διαγωνισμό που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται από το φθινόπωρο η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τη ΔΕΗ.ΑΝ. εμφανίζεται και ο μεγάλος παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ, η ΤΕΡΝΑ, για διάφορα έργα ανά τη χώρα, ενώ στο κάδρο προστίθεται και η Ρόκας – Iberdrola, με τις αρχικές συζητήσεις να επικεντρώνονται στο έργο «Αιγαίο Ζεύξη». Το πρότζεκτ στο Βόρειο Αιγαίο παραμένει ζωντανό, αν και έχει εξασφαλίσει άδεια παραγωγής από το 2010, προβλέποντας την ηλεκτρική διασύνδεση της Λέσβου, της Λήμνου και της Χίου μεταξύ τους αλλά και με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας, καθώς και την ανάπτυξη αιολικών πάρκων ισχύος 706 MW στα τρία νησιά.
Μια μεγάλη συμφωνία αντιπροσωπευτική του μεγέθους της αγοράς αλλά και των μεγάλων deals που μπορεί να κινητοποιήσει ο επενδυτικός χορός στις ΑΠΕ θα αποτελέσει, εφόσον προχωρήσει, η κατάληξη των συζητήσεων μεταξύ της ΔΕΗ με την ΤΕΡΝΑ και τον Ομιλο Κοπελούζου για την Κρήτη. Οι τρεις πλευρές κάθισαν για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από αρκετούς μήνες, ωστόσο οι συνομιλίες το τελευταίο δίμηνο έχουν παγώσει. «Είναι μια συνεργασία που έχει νόημα για όλους, υπάρχει βάση συζήτησης που έχει μπει σε ουσιώδη θέματα. Αναζητείται όμως ο βέλτιστος τρόπος της συνεργασίας», αναφέρει αρμόδια πηγή που βρίσκεται κοντά στις συζητήσεις, επισημαίνοντας ότι καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η λύση που θα βρεθεί για το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης προκειμένου η χωρητικότητα να εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα σχέδια των επενδυτών.
Οι δύο ιδιωτικοί όμιλοι έχουν συμπράξει από καιρό για να υλοποιήσουν μια μεγάλη επένδυση σε αιολική ενέργεια ισχύος 950 MW στην Κρήτη, συγχωνεύοντας σε ένα δύο διαφορετικά επενδυτικά σχέδια. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει και ξεχωριστή διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα.
Στη συζήτηση έχει μπει το τελευταίο διάστημα και ο ΑΔΜΗΕ που κατασκευάζει την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, καθώς ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζος φαίνεται να έχουν προτείνει, αντί της υλοποίησης της δικής τους διασύνδεσης, τη δέσμευση χωρητικότητας στο καλώδιο του Διαχειριστή και τη συμμετοχή τους με μειοψηφική συμμετοχή στο καλώδιο που κατασκευάζει η Αριάδνη.
Οσοι πάντως γνωρίζουν το παρασκήνιο αυτών των συζητήσεων, αναφέρουν ότι πρόκειται για μια συμφωνία με σημαντικό βαθμό δυσκολίας, στην οποία υπάρχουν και ξεχωριστές διαπραγματεύσεις αλλά και διαφορετικές ατζέντες. Εκτιμάται ότι κατάληξη των συζητήσεων δεν μπορεί να υπάρξει πριν από το τέλος του έτους. Για τότε τοποθετούνται και οι εξελίξεις γύρω από τη μορφή της συνεργασίας με την RWE, με την οποία έχει υπογραφεί και σχετικό μνημόνιο συνεργασίας.
Η συμφωνία με τους Γερμανούς προβλέπει την ανάπτυξη κοινής εταιρείας που θα δραστηριοποιηθεί σε διάφορες ομάδες έργων (πιθανώς με τη μορφή SPV). Το τελευταίο διάστημα, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στον καθορισμό των όρων της συνεργασίας τόσο ως προς τα έργα όσο και ως προς το τεχνικό σκέλος της συμμαχίας.
Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για τις λιγνιτικές περιοχές, τις επόμενες ημέρες προβλέπεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για το μεγάλο φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης ισχύος 50 MW ενώ προς το τέλος του έτους τοποθετείται η ανάδειξη του αναδόχου για το φωτοβολταϊκό-γίγα στην Κοζάνη των 200 MW, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 110 εκατ. ευρώ, για το οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πέντε εταιρείες. Πρόκειται για τη Resinvest, συμφερόντων Καραγκουλέ, τη Sunel UK από κοινού με την κινεζική Shanghai Electric Hong Kong, την AVAX, την Aρχιρόδον και τη Mytilineos μέσω της METKA-EGN. Η τελευταία έχει υπογράψει συμφωνία και για την κατασκευή του ενός από τα μικρότερα τμήματα του έργου, ισχύος 15 ΜW, ενώ το δεύτερο ανάλογης δυναμικότητας πρόκειται να υπογραφεί με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Συνολικά, ο προϋπολογισμός του έργου-μαμούθ ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ. Ο ανάδοχος του μεγάλου φωτοβολταϊκού των 200 MW θα αναλάβει τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και τη λειτουργία του έργου, καθώς και τη σύνδεση της μονάδας με δύο υποσταθμούς 150 kV.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το έργο υπάρχει συμφωνία χρηματοδότησης με τις τράπεζες με πολύ ελκυστικούς όρους και χωρίς πρόσθετες εγγυήσεις της ΔΕΗ ή του Δημοσίου, γεγονός που αποδεικνύει την ψήφο εμπιστοσύνης του τραπεζικού συστήματος στην εταιρεία και τη συστηματική προσπάθεια της διοίκησης να επανακτήσει την αξιοπιστία της στην αγορά.
Η αναλογία χρηματοδότησης θα είναι 80% δάνειο και 20% ίδια συμμετοχή με τη συμμετοχή δύο ελληνικών τραπεζών και πιθανώς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο έχει ξεκινήσει η διοίκηση της ΔΕΗ.ΑΝ. και για τη Μεγαλόπολη, η οποία όμως αποτελεί ένα είδος case study.
Ο λόγος είναι ότι το έργο θα κατασκευαστεί με ένα μείγμα χρηματοδότησης που θα περιλαμβάνει επιδοτούμενη ταρίφα για τα 11 ΜW, όπως ισχύει σήμερα, και PPAs για τα 39 MW, μέσω δηλαδή διμερών συμβολαίων προμήθειας ρεύματος (target model) με τη μητρική εταιρεία.
Μέσω κοινής εταιρείας με την εταιρεία Ηλέκτωρ του Ομίλου Ελλάκτωρ, η οποία θα ελέγχει το 51% των μετοχών και το υπόλοιπο η ΔΕΗ.ΑΝ., θα πορευτεί η εταιρεία και στο πρότζεκτ της γεωθερμίας για τη συνεκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων σε Λέσβο, Μήλο – Κίμωλο – Πολύαιγο, Νίσυρο και Μέθανα.
Στόχος είναι να υπογραφεί η σύμβαση έως τον Σεπτέμβριο και το έργο να προχωρήσει με τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Στη συνέχεια θα υπάρξει διαγωνισμός για το τρυπάνι που θα αναλάβει τις ερευνητικές γεωτρήσεις και πολύ αργότερα για το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, το οποίο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, έχει νόημα να προχωρήσει εφόσον ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού το 2024.
Η Μήλος θα αποτελέσει ένα είδος πιλότου για τη γεωθερμία και θα ακολουθήσουν τα άλλα γεωθερμικά πεδία.
10 Αυγούστου 2020
energypress