Έρευνα: H κλιματική αλλαγή αυξάνει την έμφυλη βία

20 07 2022 | 14:16new money newsroom

Μια νέα μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature» και η οποία εξετάζει τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, διαπίστωσε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιθανό να αυξήσουν τη βία κατά των γυναικών και των σεξουαλικών και έμφυλων μεινοτήτων

Τα ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα επηρεάζουν αρνητικά τις ανθρώπινες ζωές, τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εμφανείς. Ωστόσο, αυτές οι ορατές επιπτώσεις συχνά επισκιάζουν πιο συγκαλυμμένες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της έμφυλης βίας που βιώνουν οι γυναίκες, τα κορίτσια και οι σεξουαλικές και έμφυλες μειονότητες.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, το 80% των ανθρώπων που εκτοπίζονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής είναι γυναίκες. Όταν οι γυναίκες εκτοπίζονται, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης σε βία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, δήλωσε η Μισέλ Μπασελέ, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση της έμφυλης βίας που σχετίζεται με τα ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν στο πλαίσιο της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα Κιμ βαν Ντάαλεν, ερευνήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η συγκεκριμένη μετα-ανάλυση διαφέρει από προηγούμενες μελέτες που ασχολήθηκαν με το θέμα, καθώς βασίστηκε και σε έρευνες που συμπεριλάμβαναν άτομα από έμφυλες μειονότητες, όπως τα διαφυλικά ή μη δυαδικά άτομα και τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ+.

Έρευνα: H κλιματική αλλαγή αυξάνει την έμφυλη βία