Επιτρ. Περιβάλλοντος: Εγκαινίαση νέου θεματικού κύκλου: Καινοτομία – περιβάλλον - κλίμα

12 03 2022 | 08:36

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιτρ. Περιβάλλοντος: Παρουσίαση μιας καινοτόμου λύσης για την ανακύκλωση των πλαστικών μιας χρήσης

Εγκαινίαση νέου θεματικού κύκλου: Καινοτομία – περιβάλλον - κλίμα

Αθήνα, 9 Μαρτίου 2022

Νέο θεματικό κύκλο για την καινοτομία, το περιβάλλον και το κλίμα εγκαινίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, υπό την προεδρία της Δρ. Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, ενώ η πρώτη συνεδρίαση αφιερώθηκε στο ειδικότερο ζήτημα των καινοτόμων λύσεων στην ανακύκλωση και εστίασε στην ανακύκλωση των πλαστικών μιας χρήσης, ενός κρίσιμου ζητήματος που επεκτείνεται διαρκώς και πλήττει τις ελληνικές θάλασσες. Την Επιτροπή ενημέρωσαν ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής,  ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, κ. Νικόλαος Χιωτάκης, και ο διεθνώς πρωτοπόρος, ειδικός σε θέματα βιωσιμότητας και Διευθύνων Σύμβουλος της Περιβαλλοντικής εταιρίας Polymeteria, κ. Niall Dunne, ο οποίος έχει συγκαταλεχθεί ανάμεσα στους Πρωτοπόρους της Τεχνολογίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Στόχος του νέου θεματικού κύκλου, όπως επισήμανε η κα Αυγερινοπούλου, είναι η διερεύνηση καινοτόμων προσεγγίσεων, οι οποίες δίνουν νέες λύσεις σε χρόνια περιβαλλοντικά ζητήματα, και η συμβολή της Επιτροπής στην κατάλληλη διαμόρφωση και του νομοθετικού πλαισίου, ώστε οι νέες τεχνολογίες να διευκολυνθούν να αναπτυχθούν και να αξιοποιηθούν εγκαίρως για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η επιστημονική κοινότητα αλλά και οι νομοθέτες, πρέπει από κοινού να συνεργαστούν για να συμβάλουν στην επίλυση των εν λόγω ζητημάτων. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της περιβαλλοντικής start-up Polymateria, κ. Niall Dunne, παρουσίασε την καινοτόμα τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο Imperial College του Λονδίνου, η οποία φαίνεται να αποτελεί μέρος της λύσης του ζητήματος των πλαστικών μιας χρήσης, καθώς δίνει τη δυνατότητα της πλήρους βιολογικής αποσύνθεσης των υλικών συσκευασίας πολυολεθίνης σε ανοιχτό περιβάλλον. Με την μετατροπή των πλαστικών μιας χρήσης, εντός προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος, σε μια μορφή κεριού και στη συνέχεια στον απορρόφηση της μη τοξικής σύνθεσής τους από το φυσικό περιβάλλον, φαίνεται να πρόκειται για τεχνολογία που αλλάζει την ίδια την φιλοσοφία παραγωγής και ανακύκλωσης για τα πλαστικά μιας χρήσεως. Η εφαρμογή της τεχνολογίας μπορεί να έχει παράλληλες εφαρμογές και σε άλλους τύπους πλαστικών, όπως τα αγροτικά πλαστικά. 

Τις καινοτόμες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τα Ερευνητικά Κέντρα και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα σε σχέση με το περιβάλλον, το κλίμα και την ενέργεια από τα ερευνητικά ινστιτούτα και από επιχειρήσεις παρουσίασε, εκ μέρους του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κυριαζής. Σημείωσε ότι τα Ερευνητικά Ιδρύματα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων μεθόδων διαχείρισης των σύνθετων προβλημάτων που προκύπτουν και από την κλιματική κρίση, προωθώντας παράλληλα τεχνολογίες αιχμής για την αντιμετώπισής τους, και επισήμανε ότι πολλοί φορείς του δημοσίου, αλλά και ελληνικές επιχειρήσεις συμμετέχουν ενεργά σε ερευνητικά έργα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Κυριαζής ενημέρωσε, ακόμη, τα Μέλη της Επιτροπής σχετικά την Εθνική Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας για την έξυπνη εξειδίκευση και τις διαδικασίες επιχειρηματικής ανακάλυψης, η οποία αναγνωρίζει τις τεχνολογίες προστασίας του περιβάλλοντος ως βασικό παράγοντα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την ανάπτυξη. Στόχος της Εθνικής Στρατηγικής, όπως τόνισε, είναι η εξεύρεση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών για την αξιοποίηση της γνώσης και την ενσωμάτωσή της σε αλυσίδες αξίας. Ανέφερε, τέλος, ότι η νέα προγραμματική περίοδος 2021-2027 προσφέρει ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες για επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία μιας ευφυέστερης και κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης μέσα από τις χρηματοδοτήσεις των διαρθρωτικών ταμείων. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, κ. Νικόλαος Χιωτάκης, ενημέρωσε την Επιτροπή σχετικά με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και τις δράσεις του Οργανισμού για την ανακύκλωση των πλαστικών μιας χρήσης και τον σημαντικό περιορισμό της χρήσης τους, όπως μέσω αντικινήτρων. Ο κ. Χιωτάκης υπογράμμισε δε ότι προέχει να ετοιμαστεί το σύστημα ανακύκλωσης για τα θερμοκήπια, αλλά και για το πλαστικό εδαφοκάλυψης.