Επιστρέφει στην πυρηνική ενέργεια η Ιταλία μετά από 33 χρόνια αποχής

09 03 2024 | 10:25

Η ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων θα ξεκινήσει μια κρίσιμη έρευνα για το πώς η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να βοηθήσει την Ιταλία να επιτύχει τους στόχους της για την ενεργειακή μετάβαση. Η χώρα παραμένει ακόμα το μοναδικό κράτος της G7 που δεν έχει πυρηνικούς σταθμούς σε λειτουργία.

Την Τρίτη, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής αποφάσισε να να ξεκινήσει μια διερευνητική μελέτη για τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην πορεία της Ιταλίας προς την ενεργειακή μετάβαση, για την επίτευξη της απεξάρτησης από τον άνθρακα έως το 2030 και της κλιματικής ουδετερότητάς της έως το 2050.

Ωστόσο, μόνο τα μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ψήφισαν υπέρ, ενώ οι εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος (PD/S&D), του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S) και της Πράσινης Αριστερής Συμμαχίας απείχαν από την ψηφοφορία.

Η Ιταλία παραμένει ακόμα η μόνη χώρα της G7 που δεν διαθέτει κανέναν πυρηνικό σταθμό σε λειτουργία, καθώς έκλεισε τον τελευταίο, από τους τέσσερις που υπήρχαν, το 1990, μετά από δημοψήφισμα για την απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας.

Προηγουμένως είχε γίνει μια προσπάθεια επαναφοράς της πυρηνικής ενέργειας από την κυβέρνηση του Silvio Berlusconi, ο οποίος πρότεινε η πυρηνική ενέργεια να αποτελεί το 25% του ενεργειακού μείγματος της Ιταλίας έως το 2030, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε με δημοψήφισμα το 2011.

Σχολιάζοντας τις τρέχουσες προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης της Ιταλίας, ο Davide Tabarelli, πρόεδρος της εταιρείας ενεργειακών και περιβαλλοντικών ερευνών Nomisma Energia, σημείωσε τη δεινή κατάσταση των πραγμάτων.

«Εάν υπάρξει έκτακτη ανάγκη για το κλίμα, πρέπει να έχουμε προηγμένους αντιδραστήρες τρίτης γενιάς αμέσως και να μην περιμένουμε τον τέταρτο ή τον πέμπτο, ή ακόμη και την πυρηνική σύντηξη, η οποία αποτελεί ακόμη απατηλό όνειρο προς το παρόν», δήλωσε ο ίδιος. Πρόσθεσε μάλιστα, πως είναι απαραίτητη η άμεση έναρξη μια επείγουσας πρωτοβουλίας για απαλλαγή  από τον άνθρακα χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Ο Tabarelli, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα ειδικός απεσταλμένος για την προβληματική πρώην χαλυβουργία Ιλβα στον Τάραντα, τόνισε επίσης τη σημασία της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, λέγοντας ότι, ενώ οι υπάρχοντες σταθμοί, όπως αυτοί στη Γαλλία, είναι γερασμένοι, η ήπειρος χρειάζεται πυρηνική ενέργεια για να συμπληρώσει την προς το παρόν αδύναμη παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ωστόσο, τον ενθουσιασμό για την πυρηνική ενέργεια δεν τον συμμερίζονται όλοι.

Μιλώντας στο Euractiv, η Katiuscia Eroe, εμπειρογνώμονας της Legambiente σε θέματα ενέργειας, δήλωσε τα εξής: «Είναι ξεκάθαρο, με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας σχετικά με το ρόλο της πυρηνικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, το χρονοδιάγραμμα, το κόστος και τα άλυτα προβλήματα, ότι η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να έχει κανένα ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ιταλίας».

«Ασφαλής πυρηνική ενέργεια δεν υπάρχει, είναι καθαρή επιστημονική φαντασία. Δεν έχουμε χρόνο, σε μια χώρα με μέσο όρο πάνω από 140 ακραία καιρικά φαινόμενα, να σκεφτόμαστε αποτυχημένες τεχνολογίες» πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα βέβαια, η Ιταλία προσχώρησε στην πυρηνική συμμαχία της ΕΕ ως παρατηρητής στο Συμβούλιο Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Εθνικός Οργανισμός Νέων Τεχνολογιών, Ενέργειας και Βιώσιμης Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας (ENEA) υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με τις Ansaldo Nucleare, RATEN, SCK CEN και Westinghouse Electric Company για την από κοινού ανάπτυξη του μικρού αρθρωτού αντιδραστήρα (SMR).

(Euractiv.gr)

G