Επιστολή WWF προς τον Πρωθυπουργό για εθνική κλιματική πολιτική ενόψει της COP26

27 10 2021 | 16:35

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε το WWF Ελλάς σχετικά με την εθνική κλιματική πολιτική ενόψει της 26ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP26).

 

Η φετινή COP αποτελεί την πιο κρίσιμη διάσκεψη μετά την ιστορική Συμφωνία του Παρισιού. Τη στιγμή που οι πολίτες βιώνουν ολοένα και πιο επώδυνα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, οι παγκόσμιοι ηγέτες καλούνται να λάβουν αποφάσεις και μέτρα που θα μειώσουν δραματικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, με τρόπο που θωρακίζει την κοινωνία και προστατεύει τη φύση. Με δεδομένο ότι ακόμα ακόμα και αν υλοποιούνταν στο ακέραιο όλες οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις των κυβερνήσεων θα οδηγούμασταν σε αύξηση της θερμοκρασίας έως και κατά 2.7 βαθμούς Κελσίου, οι ηγέτες μας θα πρέπει να καταβάλουν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να πετύχουν τον στόχο του 1,5°C.

 

Απαιτείται ο ριζικός μετασχηματισμός του ενεργειακού συστήματος, η ακύρωση όλων των νέων έργων παραγωγής άνθρακα, πετρελαίου και αερίου και ο υπερτριπλασιασμός των επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια έως το 2030. Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένης της σημασίας της COP26, το WWF Ελλάς, μέσω της επιστολής, κάλεσε τον πρωθυπουργό να στηρίξει στόχους για:

  • Μείωση των εκπομπών κατά 50% έως το 2030 και επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το αργότερο έως το 2050 σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Ενσωμάτωση πολιτικών προστασίας της φύσης στις Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές, τα Εθνικά Σχέδια Προσαρμογής και τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές για το κλίμα.
  • Ενίσχυση του ρόλου της προσαρμογής, με κατεύθυνση του 50% της κλιματικής χρηματοδότησης σε δράσεις προσαρμογής, με προτεραιότητα σε δράσεις που προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και ενισχύουν την κλιματική ανθεκτικότητα.
  • Υλοποίηση στο ακέραιο της δέσμευσης για κλιματική χρηματοδότηση 100 δισεκ. δολαρίων ετησίως και υιοθέτηση νέου στόχου χρηματοδότησης μετά το 2025.
  • Ευθυγράμμιση της χρηματοδοτικής πολιτικής με τους κλιματικούς στόχους, αποκλείοντας τη χρηματοδότηση του ορυκτού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας.

Σήμερα βρισκόμαστε μέσα στη δίνη μιας διπλής οικολογικής κρίσης: από τη μία μεριά η κλιματική κρίση και από την άλλη η δραματική απώλεια της φύσης. Οι παραπάνω δεσμεύσεις, εφόσον γίνουν πράξη, είναι ικανές να αντιστρέψουν την εικόνα και να αποτελέσουν την απάντηση στις πρωτοφανείς πλημμύρες, τις καταστροφικές πυρκαγιές και τη ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας. Είναι ικανές να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για έναν κλιματικά σταθερό πλανήτη, όπου η βιώσιμη ανάπτυξη θα δημιουργεί οφέλη -περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά- για τις επόμενες δεκαετίες. Η διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκόβη  αποτελεί την ευκαιρία για να παλέψουμε για τον κόσμο μας και να πετύχουμε τον στόχο του 1,5oC.

Η δράση μας είναι αυτή που μπορεί να πιέσει τις Κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να προστατεύσουν το κλίμα μας.

 

Η επιστολή του WWF Ελλάς προς τον Πρωθυπουργό είναι διαθέσιμη εδώ.

 

 

27 Oκτωβρίου 2021

WWF