Επενδύσεις $15 δισ. σε καθαρές τεχνολογίες φέρεται να σχεδιάζει το ταμείο του Μπιλ Γκέιτς για το κλίμα

12 01 2022 | 11:55

Επενδύσεις έως και 15 δισ. δολαρίων σε έργα καθαρής τεχνολογίας, στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή ένωση, φέρεται -σύμφωνα με δημοσιεύματα- να σχεδιάζει το Breakthrough Energy Catalyst, το ιδιωτικό-δημόσιο ταμείο που υποστηρίζεται από τον δισεκατομμυριούχο Μπιλ Γκέιτς.

Το ταμείο Breakthrough Energy Catalyst, που ανήκει στο ευρύτερο Breakthrough Energy Group που ίδρυσε ο Γκέιτς το 2015, έχει συγκεντρώσει πάνω από 1,5 δισ. δολάρια από επιχειρήσεις και φιλανθρωπικούς οργανισμούς μέχρι στιγμής. Ωστόσο, ο Τζόνα Γκόλντμαν, διευθύνων σύμβουλος του BEC, δήλωσε στους Financial Times, ότι το fund σχεδιάζει τελικά να επενδύσει 10 φορές αυτό το ποσό, ή 15 δισ. δολάρια. Το BEC δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του CNBC να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.

 

Προκειμένου να επενδύσει 15 δισ. δολάρια, ο Γκόλντμαν ανέφερε στους Financial Times ότι το ταμείο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει καινοτόμες χρηματοοικονομικές δομές και συμφωνίες εταιρικής σχέσης. "Είμαστε η χρηματοδότηση ‘τελευταίου μιλίου’ και επομένως θα αντιμετωπίζουμε τον μεγαλύτερο κίνδυνο” δήλωσε ο Goldman. "Πραγματικά προσπαθούμε να αναδείξουν ποια τεχνολογικά μονοπάτια θα είναι πιο αποτελεσματικά".

Στον ιστότοπό της, η Breakthrough Energy Group περιγράφει το BEC ως "πρόγραμμα για να δείξουμε πώς μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε, να παράγουμε και να αγοράσουμε τις νέες λύσεις που θα υποστηρίξουν μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα". 

Το BEC θα επικεντρωθεί αρχικά στην άμεση σύλληψη ρύπων από τον αέρα, στο πράσινο υδρογόνο, στη μακροπρόθεσμη αποθήκευση ενέργειας και στα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα. 

Το ταμείο, το οποίο σχεδιάζει να επενδύσει σε μεγάλα έργα που διαφορετικά δεν θα ήταν οικονομικά βιώσιμα, θα πραγματοποιήσει φιλανθρωπικές δωρεές, μετοχικές επενδύσεις στη δευτερογενής αγοράς και συμφωνίες απόσυρσης προϊόντων, σύμφωνα με τους FT.

Το BEC ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι εξασφάλισε επενδύσεις από τις Microsoft, BlackRock, General Motors, American Airlines, Boston Consulting Group, Bank of America και ArcelorMittal. Έχει επίσης λάβει κεφάλαια από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

(capital.gr)

1