Πώς το 2021 έγινε η χρονιά των επενδύσεων ESG

Οι εισροές σε ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια ESG μειώθηκαν το 2021, αλλά αυτό υπεραντισταθμίστηκε από την αύξηση των εισροών σε αμερικανικά και ασιατικά αμοιβαία κεφάλαια ESG.

Οι επενδυτές που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή και την κοινωνική δικαιοσύνη είχαν μια εξαιρετική χρονιά το 2021, πιέζοντας με επιτυχία τις εταιρείες και τις ρυθμιστικές αρχές να προβούν σε αλλαγές εν μέσω εισροών - ρεκόρ σε κεφάλαια που επικεντρώνονται σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που γίνονται όλο και πιο συχνά και τα γεγονότα που αναδεικνύουν ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ σε αστυνομική κράτηση στη Μινεάπολη, συνέβαλαν στην άνοδο της ESG στην κορυφή της ατζέντας των επενδυτών, των εταιρειών και των φορέων χάραξης πολιτικής. σύμφωνα με το dawn.com.

Ένα ρεκόρ 649 δισεκατομμυρίων δολαρίων εισέρρευσε σε αμοιβαία κεφάλαια με επίκεντρο το ESG παγκοσμίως έως τις 30 Νοεμβρίου, από τα 542 δισ. δολάρια και 285 δισ. δολάρια που εισέρρευσαν σε αυτά τα κεφάλαια το 2020 και το 2019, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Refinitiv Lipper. Τα αμοιβαία κεφάλαια ESG αντιπροσωπεύουν πλέον το 10% του παγκόσμιου ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Οι μετοχές των εταιρειών που αξιολογήθηκαν υψηλά για τις προσπάθειες βιωσιμότητάς τους σημείωσαν επίσης κέρδη. Ο δείκτης MSCI World ESG Leaders έχει σημειώσει άνοδο 22% μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με την άνοδο 15% του παγκόσμιου δείκτη MSCI World Index.

Οι επενδυτές επιστράτευσαν τη δύναμή τους για να αμφισβητήσουν τα διαπιστευτήρια ESG των εταιρειών, με αποκορύφωμα μια πρόκληση-ορόσημο στο διοικητικό συμβούλιο κατά της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας Exxon Mobil Corp. Η υποστήριξη των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προτάσεων στις συνεδριάσεις των μετόχων των αμερικανικών εταιρειών αυξήθηκε σε 32% το 2021 από 27% το 2020 και 21% το 2017, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Βιώσιμων Επενδύσεων.

"Ήταν μια χρονιά καμπής", δήλωσε ο Tim Smith, διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων Boston Trust Walden.

Αντιπαρέβαλε τις ψηφοφορίες φέτος με ένα από τα πρώτα μέτρα εταιρικής κοινωνικής πολιτικής, το 1971, όταν μόνο το 1pc των μετόχων της General Motors υποστήριξε ψήφισμα των επενδυτών για την απόσυρση της αυτοκινητοβιομηχανίας από τη Νότια Αφρική λόγω της ρατσιστικής κοινωνικής πολιτικής της χώρας εκείνη την περίοδο.

Οι ρυθμιστικές αρχές ανταποκρίθηκαν στη νέα πίεση καθιστώντας τις γνωστοποιήσεις ESG προτεραιότητα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) έχει ζητήσει από τους διαχειριστές κεφαλαίων τις ταξινομήσεις ESG που χρησιμοποιούν για τα αμοιβαία κεφάλαιά τους και αναμένεται να καθοδηγήσει τις εταιρικές γνωστοποιήσεις, όπως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος του εγχειριδίου κανόνων της "ταξονομίαςτης βιώσιμης χρηματοδότησης" σχετικά με τις εταιρικές δραστηριότητες που μπορούν να χαρακτηριστούν φιλικές προς το κλίμα. Οι κανόνες θα εφαρμοστούν σε ορισμένους τομείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον επόμενο μήνα.

Από τα 6,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αμοιβαία κεφάλαια ESG, τα 59% των χρημάτων βρίσκονται στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σύμφωνα με την Lipper,.

Οι εισροές σε ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια ESG μειώθηκαν το 2021, αλλά αυτό υπεραντισταθμίστηκε από την αύξηση των εισροών σε αμερικανικά και ασιατικά αμοιβαία κεφάλαια ESG.

Οι μεγάλες νίκες των επενδυτών που πιέζουν για αλλαγές στις εταιρείες φέτος περιλαμβάνουν την αντικατάσταση τριών διευθυντών στην Exxon Mobil, την απόρριψη ενός πακέτου αμοιβών ύψους 230 εκατομμυρίων δολαρίων για τον διευθύνοντα σύμβουλο της General Electric Co, Λόρενς Κουλπ, και την επιτυχή έκκληση προς την Union Pacific να δημοσιοποιήσει τα στατιστικά στοιχεία για την ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού της.

Η Catherine Winner, παγκόσμια επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Goldman Sachs Group Inc, η οποία υποστήριξε τις κρίσιμες προσπάθειες των μετόχων στις τρεις αυτές εταιρείες, δήλωσε ότι οι επενδυτές δεν είναι πλέον ικανοποιημένοι με τις εταιρείες που προσφέρουν αποδόσεις στους μετόχους χωρίς να κάνουν περισσότερα για το περιβάλλον και την κοινωνία.

Οπισθοδρομήσεις ESG

Σίγουρα, οι επενδυτές ESG υπέστησαν πλήγματα και το 2021. Τα ψηφίσματα των μετόχων που συγκέντρωσαν σημαντική υποστήριξη αλλά δεν συγκέντρωσαν πλειοψηφίες περιλάμβαναν μια έκκληση για μεταρρύθμιση των διαδικασιών διαιτησίας στην Tesla Inc και μια έκκληση προς την Amazon. com Inc να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη φυλετική δικαιοσύνη και ισότητα.

Πολλοί κορυφαίοι εταιρικοί επενδυτές συμφώνησαν με τα ψηφίσματα ESG, ακόμη και αν δεν τα υποστήριζαν τις περισσότερες φορές. Από τα 49 ψηφίσματα που σχετίζονται με το κλίμα φέτος, η BlackRock Inc υποστήριξε το 41%, από το 10% ενός παρόμοιου συνόλου ψηφισμάτων το 2020, σύμφωνα με την ομάδα υπεράσπισης Ceres. Τα αμοιβαία κεφάλαια Vanguard αύξησαν την υποστήριξή τους σε 37% από 14%.

Και οι δύο μεγάλες εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων δεικτών αρνήθηκαν να σχολιάσουν την έκθεση της Ceres. Ωστόσο, στο παρελθόν έχουν δηλώσει ότι οι εταιρείες πρέπει να έχουν την κατάλληλη εποπτεία των κινδύνων για περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα και ότι προσπαθούν να είναι διαφανείς όσον αφορά τις απόψεις τους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εταιρείες μπορούν μερικές φορές να αποφύγουν να θέσουν σε ψηφοφορία τα ψηφίσματα των μετόχων ζητώντας την άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ο Thomas Skulski, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία proxy solicitor Morrow Sodali, δήλωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενίσχυσε το χέρι των επενδυτών ESG τον Νοέμβριο περιορίζοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες οι εταιρείες μπορούν να παραλείψουν ψηφοφορίες.

Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες το επόμενο έτος θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν περισσότερες προκλήσεις σε λειτουργικά ζητήματα, όπως ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούν τις καταναλωτικές συσκευασίες ή τα πλαστικά, δήλωσε ο κ. Skulski.

1