Εντός χρονοδιαγράμματος προχωρά το μεγάλο project “πράσινης ενέργειας” στην Αμφιλοχία

Με σταθερό βηματισμό και εντός χρονοδιαγράμματος βαδίζει ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ “πράσινης” ενέργειας στην Ελλάδα. Ο λόγος για τη μονάδα αντλησιοταμίευσης που προωθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία, με προϋπολογισμό 646 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στην Τακτική Γενική Συνέλευσης της εταιρείας, ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, ανέφερε πως η κατασκευή του έργου βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος.

Επιπροσθέτως ο Γ. Περιστέρης αποκάλυψε πως η εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 300 MW τους επόμενους μήνες. Πιο συγκεκριμένα από 906 MW που ήταν στα τέλη του 2022 προβλέπεται να φτάσει το 1,2 GW το προσεχές φθινόπωρο.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δρομολογεί μια σειρά εμβληματικών έργων που την καθιστούν πρωτοπόρο της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα. Ένα από τα αυτά τα πρότζεκτ είναι και η μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Οι εργασίες κατασκευής βρίσκονται σε εξέλιξη και όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα η μονάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025. Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής έχει λάβει και το “πράσινο φως” από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά την κατάρτιση του και την υποβολή του προς έγκριση από το φορέα υλοποίησης.

Αντλησιοταμίευση Αμφιλοχίας

Η υποδομή περιλαμβάνει δύο αυτόνομους ταμιευτήρες νερού, στις περιοχές Άγιο Γεώργιο και Πύργο, και προβλέπεται να χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ, ως κάτω ταμιευτήρα. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας θα φτάνει τα 680 MW σε παραγωγή και τα 730 MW σε άντληση, με την παραγωγή ενέργειας να φτάνει τα 816 GWh σε ετήσια βάση.

Η μεγάλη διαφορά αυτής της μονάδας από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να αντληθεί ξανά στον πάνω ταμιευτήρα.

Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται έτσι ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε παρουσιαστεί ανάγκη. Όταν η ζήτηση αυξάνει, τα αποθηκευμένα νερά ελευθερώνονται προς τον κάτω ταμιευτήρα και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια προσφέροντας ευστάθεια στο σύστημα και αποτρέπουν την αύξηση των τιμών. Αυτό γίνεται πάλι και πάλι, συνεχώς, δίνοντας τον πιο απλό δυνατό ορισμό του τι σημαίνει κυκλική οικονομία και επαναφορτιζόμενη φυσική μπαταρία.

Φυσική “μπαταρία”

Η υλοποίηση τέτοιων έργων, όπως μονάδα αντλησιοταμίευσης, στην Αμφιλοχία, δημιουργεί ένα κοκτέιλ από πλεονεκτήματα που αγγίζουν κάθε πτυχή, από τις τοπικές κοινωνίες μέχρι το περιβάλλον και την εθνική οικονομία.

Τα έργα τέτοιας κλίμακας , όπως η μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία αποτελούν ασφαλιστική δικλείδα για ασφαλή μετάβαση στις ΑΠΕ. Επιπλέον η μεγάλη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας που προσφέρει η μέθοδος της αντλησιοταμίευσης αποτελεί το “κλειδί” για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας. Η αντλησιοταμίευση αφορά την πλέον δοκιμασμένη μέθοδο ενεργειακής αποθήκευσης, και αντιπροσωπεύει το 97% της παγκόσμιας αποθήκευσης.

Τα οφέλη του έργου δεν περιορίζονται αποκλειστικά στην ενέργεια. Η επένδυση προσφέρει θετικούς ρυθμού ανάπτυξης τόσο στην εθνική όσο και στην τοπική οικονομία. Νέες θέσεις εργασίας ενισχύουν την τοπική κοινωνία με ενίσχυση της απασχόλησης. Η  φάση της κατασκευής αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 900 θέσεις εργασίας, ενώ θα προκύψουν και 60 μόνιμες θέσεις κατά τη λειτουργική φάση.

Η ολοκλήρωση της μονάδας αναμένεται να προσδώσει άλλη αξία στον τόπο.  Οι ευρύτερες παρεμβάσεις θα συνεισφέρουν στη βελτίωση του οδικού δικτύου και τη διευκόλυνση πρόσβασης στην περιοχή με οφέλη για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τη μελισσοκομία, τη γεωργία, τη δασική διαχείριση και τη δασοπροστασία.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στοχεύει σε ένα πράσινο χαρτοφυλάκιο με έργα ισχύος 6 GW. Τέλος, όπως επεσήμανε ο κύριος Περιστέρης, η Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν επενδύει μόνο στις ΑΠΕ καθώς ξεδιπλώνει ένα επενδυτικό πλάνο 5,5 δισ. ευρώ σε καθαρή ενέργεια, περιβάλλον, κυκλική οικονομία. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία ενισχύει την παρουσία της σε σε πρωτοποριακά έργα τεχνολογίας και καινοτομίας.