Έμφραγμα στις αιτήσεις όρων σύνδεσης φωτοβολταϊκών, λίγο πριν το πάγωμα στον ΔΕΔΔΗΕ

04 07 2022 | 09:23

Δεν φτάνει η επικείμενη αναστολή στις αιτήσεις όρων σύνδεσης που θα ισχύει από 1 Αυγούστου ιδίως στον ΔΕΔΔΗΕ, οι επενδυτές έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν και τις απίστευτες αρρυθμίες της δημόσιας διοίκησης. 

Όπως πληροφορούμαστε από κύκλους του ΣΠΕΦ, πρόβλημα έχει από 1ης Ιουνίου ανακύψει με την έκδοση βεβαιώσεων χρήσεων γης.  Εν προκειμένω Δήμοι που δεν έχουν πολεοδομίες δικές τους και εξυπηρετούντο για χρόνια από γειτονικών, από 1/6  έχουν πάψει να διαθέτουν την δυνατότητα αυτή, επειδή εκκρεμεί νομοθετική διάταξη παράτασης του καθεστώτος αυτού από το Υπουργείο Εσωτερικών.  Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρόεδρου του ΣΠΕΦ Στέλιου Λουμάκη με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα για το θέμα, ο δεύτερος εξήγησε πως είχε μεν ετοιμάσει σχετική διάταξη σε νομοσχέδιο από τον περασμένο Μάιο, αλλά αυτή «κόπηκε» για διαδικαστικούς λόγους και εκτιμά πως θα κατατεθεί εκ νέου στη Βουλή σε προσεχές νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα.  

Ωστόσο επειδή το ΥΠΕΝ προγραμματίζει με το νομοσχέδιο των ΑΠΕ που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή να θεσπίσει  Σ γνωστόν αναστολή αιτήσεων όρων σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ από 1ης Αυγούστου, γίνεται αντιληπτό ότι το χρονικό περιθώριο που απομένει για τους επενδυτές είναι πλέον ανύπαρκτο ώστε να ετοιμάσουν πλήρη φάκελο.  
Όσοι Δήμοι λοιπόν δεν έχουν πολεοδομία δική τους (και είναι πολλοί) και καλύπτονταν μέχρι την 1 Ιουνίου για πολλά χρόνια από γειτονικών, πρέπει τώρα να περιμένουν τώρα την ψήφιση της τροπολογίας του ΥΠΕΣ…

Μέχρι να ολοκληρωθεί η ψήφιση της ωστόσο θα χαθεί πολύτιμος χρόνος που δεν υπάρχει για τους επενδυτές που έχουν ήδη μισθώσει χωράφια, προβεί σε έξοδα μηχανικών κλπ και πασχίζουν να προλάβουν την προθεσμία της 31/7/22 ώστε να καταθέσουν στο ΔΕΔΔΗΕ πλήρη φάκελο αίτησης όρων σύνδεσης πριν δηλαδή την επερχόμενη αναστολή.
Έτσι χωρίς να ευθύνονται δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και θα μείνουν με το φάκελο στο χέρι, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά παραγωγοί που μίλησαν στο energypress. 

Προς υπέρβαση της άδικης αυτής κατάστασής ο ΣΠΕΦ απέστειλε κατεπείγον αίτημα στον Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για παράταση της αναστολής υποβολής αιτήσεων στο ΔΕΔΔΗΕ κατά 1-2 μήνες, δηλαδή αντί της 1/8 να ισχύσει από 1/9 ή 1/10 ώστε να δοθεί χρόνος και να αποσβεστεί η καθυστέρηση που το Κράτος μόνο του δημιουργεί στους επενδυτές.

Έμφραγμα στις αιτήσεις όρων σύνδεσης φωτοβολταϊκών, λίγο πριν το πάγωμα στον ΔΕΔΔΗΕ