ΕΛΕΤΑΕΝ: Έτσι θα περάσει στον καταναλωτή το οικονομικό όφελος από τις ΑΠΕ – Προτείνει την απευθείας πώληση στους προμηθευτές φθηνού «πράσινου» ρεύματος από το χαρτοφυλάκιο του ΔΑΠΕΕΠ

Τη διάθεση της παραγωγής μέρους του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του ΔΑΠΕΕΠ απευθείας στους παρόχους, μέσω της σύναψης μακροπρόθεσμων συμβολαίων, προτείνει η ΕΛΕΤΑΕΝ για να διευρυνθεί το οικονομικό όφελος στους λογαριασμούς ρεύματος από τη φθηνή «πράσινη» παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών.
Η βασική «αρχιτεκτονική» του σχεδίου, το οποίο ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί πλήρως, βρέθηκε στην ατζέντα της πρόσφατης συνάντησης που είχε η ΕΛΕΤΑΕΝ με τη διοίκηση του ΔΑΠΕΕΠ. «Το οικονομικό όφελος από τα αιολικά πάρκα πρέπει να περνά άμεσα, αυτόματα και με διαφάνεια στον καταναλωτή. Ειδικά για την ενέργεια από τα έργα Α.Π.Ε. του ΕΛΑΠΕ, οι προμηθευτές πρέπει να επιβαρύνονται με την αμοιβή που εισπράττουν τα έργα αυτά (μείον τους λοιπούς πόρους του ΕΛΑΠΕ π.χ. δικαιώματα CO2) και όχι με την χρηματιστηριακή τιμή», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ένωση σε ανάρτησή της μετά το πέρας της συνάντησης.
Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛΕΤΑΕΝ, με τη σύναψη διμερών συμβάσεων, οι προμηθευτές ουσιαστικά θα «εισχωρούν» στα PPAs που έχει συνάψει ο ΔΑΠΕΕΠ με μερίδα του χαρτοφυλακίου έργων με λειτουργική ενίσχυση. Σε αυτή τη μερίδα μπορούν να περιληφθούν έργα με οποιουδήποτε είδους εγγυημένη «ταρίφα» - είτε με Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Σταθερής Τιμής (ΣΕΣΤ), είτε με Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΠΗΕ), είτε με Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης (ΣΕΔΠ).
Στην πράξη, οι πάροχοι θα εξασφαλίζουν αυτή την ενέργεια εκτός Χρηματιστηρίου, σε τιμή η οποία θα αποτυπώνει το χαμηλό κόστος της «πράσινης» παραγωγής και η οποία θα είναι «κλειδωμένη» σε μακροπρόθεσμη βάση. Αντίθετα, εξαιτίας του marginal price, το χονδρεμπορικό κόστος με το οποίο εξασφαλίζουν οι εταιρείες ενέργειας από την DAM δεν αντανακλά το οικονομικό όφελος από την υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ, με συνέπεια να περιορίζονται και τα περιθώρια θετικής επίδρασης των ανανεώσιμων πηγών στους λογαριασμούς ρεύματος.
Επίσης, οι χρηματιστηριακές τιμές χαρακτηρίζονται από μεγάλες διακυμάνσεις, οι οποίες αυξομειώνουν το κόστος προμήθειας και, ειδικά στην περίπτωση των κυμαινόμενων τιμολογίων, συμπαρασύρουν ανάλογα τις χρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Στον αντίποδα, μέσω του hedging που θα κάνουν χάρις στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια οι προμηθευτές, θα «κλειδώνουν» ένα μέρος της ενέργειας σε χαμηλές και σταθερές τιμές. Επομένως, θα μπορούν να προσφέρουν πιο φθηνά τιμολόγια, έχοντας πιο διευρυμένες δυνατότητες για παροχή «μπλε» προϊόντων.
Όσον αφορά την τιμή σύναψης των μακροπρόθεσμων συμβολαίων, οι εκπρόσωποι της Ένωσης σημειώνουν ότι ως «αφετηρία» του υπολογισμού της μπορεί να αξιοποιηθεί η μέση «ταρίφα» ανά τεχνολογία. Για παράδειγμα, η τιμή αυτή για τα αιολικά κινείται στα 90-91 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ για τα αιολικά στα 145-150 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Όπως αναφερόταν και στην ανάρτηση της ΕΛΕΤΑΕΝ, από αυτή την «ταρίφα» θα αφαιρούνται οι υπόλοιπες εισροές του ΕΛΑΠΕ, όπως το ΕΤΜΕΑΡ και οι πλειστηριασμοί δικαιωμάτων CO2. Αυτό σημαίνει πως η τιμή πώλησης στους προμηθευτές θα είναι μικρότερη από τη μέση «ταρίφα» των έργων. Από την άλλη πλευρά, θα οριστικοποιείται σε τέτοια επίπεδα ώστε να μην υπάρχει καμία επίπτωση ούτε στα έσοδα των παραγωγών ούτε στον Ειδικό Λογαριασμό.
Όπως προαναφέρθηκε, η ΕΛΕΤΑΕΝ βρίσκεται σε φάση περαιτέρω ανάλυσης της πρότασής της, χωρίς προς ώρας να την έχει οριστικοποιήσει σε όλες τις λεπτομέρειές της. Μία πιθανή πάντως φόρμουλα για να «τρέξει» αυτό το σχέδιο θα ήταν να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.
Στο πρώτο στάδιο, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ένας αρχικός αριθμός έργων με λειτουργική ενίσχυση, η παραγωγή του οποίου θα «περνά» εξωχρηματιστηριακά σε όλους τους παρόχους, ανάλογα με το μερίδιό τους στη λιανική. Με αυτό τον τρόπο, το όφελος θα επιμεριζόταν «οριζόντια» σε όλη την προμήθεια.
Σε δεύτερη φάση, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από τον ΔΑΠΕΕΠ δημοπρασίες, για την παραχώρηση έξτρα «πράσινων» Μεγαβατώρων. Επομένως, πλειοδοτώντας στους διαγωνισμούς, θα είχαν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν περαιτέρω το συγκεκριμένο εργαλείο, όσοι πάροχοι το επιθυμούν.