ΕΛΕΤΑΕΝ: Στα 7,7 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να φτάσουν τα οφέλη για την εθνική οικονομία από τα υπεράκτια αιολικά ως το 2030

Σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία μπορεί να έχει η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών στη χώρα μας, αξιοποιώντας διατομεακές συνέργειες, όπως εκτιμά η ΕΛΕΤΑΕΝ στην τελική έκθεση της μελέτης για την εφοδιαστική αλυσίδα.

Μέσα από τις δράσεις και μελέτες που πραγματοποίησε ο σύνδεσμος τα προηγούμενα χρόνια, διαπιστώθηκε ότι οι προκλήσεις για την ανάπτυξη της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας στα ΥΑΠ είναι πολλές, αλλά οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες για τη χώρα είναι υπαρκτές και σημαντικές. 

Προσδοκώμενα οφέλη για την εθνική οικονομία

Ευεργετική επίπτωση θα έχει για την ελληνική οικονομία η ανάπτυξη της αγοράς των ΥΑΠ. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για την ΕΔΕΥΕΠ, στο πιο φιλόδοξο σενάριο, οι επενδύσεις για το 2030 μπορούν να φτάσουν τα 7,7 δισ. ευρώ και να πολλαπλασιαστούν φτάνοντας τα 60 δισ. ευρώ μέχρι το 2050. Στο φιλόδοξο αυτό σενάριο, η Ελλάδα μετατρέπεται σε εξαγωγό πράσινης ενέργειας, ενώ στο σενάριο υστέρησης συνεχίζει να κάνει εισαγωγές για να καλυφθούν οι ανάγκες. Συνακόλουθα, διαφοροποίηση υπάρχει και ως προς την προστιθέμενη αξία σε κάθε σενάριο.

Ως προς τα οικονομικά οφέλη από τα ΥΑΠ, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, η εγχώρια προστιθέμενη αξία θα αγγίξει το 55%, που σημαίνει ότι η επενδυτική δαπάνη των 60 δισ. ευρώ μέχρι το 2050 θα μεταφραστεί σε 1,9 δισ. ευρώ ετήσια συνεισφορά στο ΑΕΠ για την περίοδο 2024-2050 και διατήρηση 44 χιλιάδων θέσεων εργασίας κατά μέσο όρο κάθε χρόνο.

Το 55% της εγχώριας προστιθέμενης αξίας θα προέλθει κυρίως από την κατασκευή στοιχείων υποδομής των ΥΑΠ πλην των ανεμογεννητριών, όπως η ανάπτυξη εξεδρών για πλωτά αιολικά πάρκα (37%). Ακολουθεί η εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία των έργων (10%), ενώ μικρότερο μερίδιο αναλογεί στην κατασκευή των ανεμογεννητριών (5%) και την ανάπτυξη και διαχείριση των έργων (3%).

Τέλος, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χώρας μας στα υπεράκτια αιολικά παρουσιάζονται ως εξής:

 

α

 

α