Έκθεση: Οι εκπομπές θαλάσσιων μεταφορών πρέπει να μειωθούν δραστικά

02 09 2021 | 08:38

Οι εκπομπές θαλάσσιων μεταφορών πρέπει να μειωθούν δραστικά εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050, προειδοποίησε την Τετάρτη (1 Σεπτεμβρίου) ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).

Το 2019, οι θαλάσσιες μεταφορές προς και εντός της ΕΕ αντιπροσώπευαν το 13,5% των εκπομπών που σχετίζονται με τις μεταφορές στην ήπειρο, ανέφερε ο EMSA στην έκθεσή του.

Σχεδόν το 77% του εξωτερικού εμπορίου της Ευρώπης και το 35% του συνόλου των συναλλαγών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ πραγματοποιούνται σε θαλάσσιους δρόμους, ανέφερε η έκθεση.

Αν και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ που προέρχονται από τη ναυσιπλοΐα έχουν μειωθεί κατά περίπου 26% από το 1990, εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περίπου 16 εκατομμύρια τόνους, ή το 18% των παγκόσμιων θαλάσσιων εκπομπών, αναφέρει η έκθεση.

Αποδίδει τη μείωση στις ανανεώσεις του στόλου και τη μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση.

«Απαιτείται συνεχής δράση για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος για να μπορέσει ο (θαλάσσιος) τομέας να παίξει τον ρόλο του στη μετατροπή της Ευρώπης σε μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050», ανέφερε ο EMSA.

Οι εκπομπές διοξειδίου του θείου, ενός άλλου αερίου που συμβάλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, ανήλθαν σε 1,63 εκατομμύρια τόνους το 2019, ή το 16% των παγκόσμιων εκπομπών από θαλάσσιες μεταφορές.

Η έκθεση ανέφερε ότι αυτές οι εκπομπές μειώθηκαν λόγω της αυστηρότερης ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά του διοξειδίου του θείου στα καύσιμα, επιτρέποντας μείωση 60% στις ακτές της Δανίας και πάνω από 20% στην περιοχή του ολλανδικού λιμένα του Ρότερνταμ μεταξύ 2015 και 2019.

 

 

1 Σεπτεμβρίου 2021

Euractiv