Εκπομπές CO2: Εκτίναξη κατά 6,3% στην ΕΕ από τη χρήση ενέργειας το 2021

29 06 2022 | 10:07OT.gr Newsroom

Εκτινάχθηκαν κατά 6,3% οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την καύση ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ για παραγωγή ενέργειας, το 2021, όταν άρθηκαν τα περισσότερα μέτρα περιορισμού της COVID-19 από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η καύση ορυκτών καυσίμων αφορά κυρίως πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, φυσικό αέριο, άνθρακα και τύρφη.

Οι εκπομπές της Ελλάδας

Η Ελλάδα βρέθηκε κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο και συνολικά στην 17η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης με λιγότερο από 5% αύξηση των εκπομπών CO2. Η χώρα μας αύξησε κατά 3,1% την κατανάλωση υγρών ορυκτών καυσίμων, μείωσε την κατανάλωση στερεού άνθρακα κατά 4,4% και αύξησε το φυσικό αέριο κατά 11,4%, αυξάνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 3,5%.

Οι χώρες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις εκπομπές CO2 για την παραγωγή ενέργειας

Οι εκπομπές CO2 αυξήθηκαν το 2021 σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στη Βουλγαρία (+18,0%), ακολουθούμενη από την Εσθονία (+13,1%), τη Σλοβακία (+11,4%) και την Ιταλία (+10,6%) ). Οι μόνες δύο χώρες με εκτιμώμενη μείωση των εκπομπών CO2 είναι η Πορτογαλία (-5,5%) και η Φινλανδία (-1,5%).

Εκπομπές CO2: Εκτίναξη κατά 6,3% στην ΕΕ από τη χρήση ενέργειας το 2021

Το 2021, η αύξηση των εκπομπών CO2 οφειλόταν κυρίως στην αυξανόμενη χρήση στερεών ορυκτών καυσίμων (η οποία συνέβαλε σε πάνω από το 50% της αύξησης). Τα υγρά ορυκτά καύσιμα ευθύνονται για πάνω από το 29% της αύξησης, ενώ το 21% μπορεί να αποδοθεί στο φυσικό αέριο. Η μειωμένη χρήση τύρφης μείωσε ελαφρώς την αύξηση των εκπομπών CO2.

Εκπομπές CO2: Εκτίναξη κατά 6,3% στην ΕΕ από τη χρήση ενέργειας το 2021

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη χρήση ενέργειας συμβάλλουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη και αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% του συνόλου των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ.

Οι κλιματικές συνθήκες (π.χ. κρύος/μακρύς χειμώνας ή ζεστό καλοκαίρι), η οικονομική ανάπτυξη, το μέγεθος του πληθυσμού, οι μεταφορές και οι βιομηχανικές δραστηριότητες είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν τις εκπομπές.

Οι εκπομπές CO2 από τα ορυκτά καύσιμα προέρχονται από τη χώρα όπου καταναλώνονται τα καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τις μεταφορές, την παραγωγή χάλυβα κ.λπ., γεγονός που επηρεάζει κατά συνέπεια τις εισαγωγές και τις εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων. Για παράδειγμα, η εισαγωγή άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας οδηγεί σε αύξηση των εκπομπών στη χώρα εισαγωγής. Αντίθετα, οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας δεν επηρεάζουν τις εκπομπές της χώρας εισαγωγής, καθώς αυτές αναφέρονται στη χώρα εξαγωγής όπου παρήχθη ηλεκτρική ενέργεια.

Εκπομπές CO2: Εκτίναξη κατά 6,3% στην ΕΕ από τη χρήση ενέργειας το 2021