Εφαρμοσμένες λύσεις blockchain για τον κλάδο του ηλεκτρισμού.

02 10 2019 | 12:53

Η τεχνολογία blockchain έχει αρκετά παραδείγματα εφαρμογής παρέχοντας επικοινωνίες, κυβερνοασφάλεια και στήριξη στις συναλλαγές σε αρκετούς κλάδους, όπως τα χρηματοοικονομικά, η υγεία και η εφοδιαστική αλυσίδα. Καθώς οι εταιρείες ηλεκτρισμού προσπαθούν να κατανοήσουν την αξία του, το blockchain παρέχει σαφή πλεονεκτήματα και στον τομέα του ηλεκτρισμού. Αρκετά παραδείγματα εφαρμογής του έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ανά την υφήλιο, όπως για παράδειγμα μια ασφαλής πλατφόρμα επικοινωνίας, πιστοποίηση προέλευσης της ενέργειας ΑΠΕ και ενεργειακές συναλλαγές.

Το άρθρο αυτό αναλύει το κάθε παράδειγμα και εντοπίζει τις επιχειρήσεις που τα υλοποίησαν. Οι ιστοσελίδες τους περιλαμβάνονται στο τέλος του άρθρου. Σημειώστε ότι δεν είναι όλες οι λύσεις blockchain ίδιες και μπορεί να διαφέρουν με πολλούς τρόπους, όπως η ταχύτητα μετάδοσης, το bandwidth, η ενεργειακή κατανάλωση και η ασφάλεια. Οι διαφορές αυτές δεν αναλύονται στο παρόν άρθρο.

Μια ασφαλής πλατφόρμα επικοινωνίας

Το blockchain επιτρέπει τη δημιουργία αμετάβλητων αρχείων που αποθηκεύονται σε πακέτα (blocks). Τα πακέτα επαληθεύονται και αντιγράφονται από κόμβους μέσα στο δίκτυο blockchain. Επειδή δεν υπάρχει μια ενιαία κεντρική βάση δεδομένων, τα αρχεία του blockchain είναι απολύτως ασφαλή από παρεμβάσεις και αυτοδιορθώνονται.

Τα δίκτυα blockchain μπορεί να είναι δημόσια ή ιδιωτικά. Επειδή ο κλάδος του ηλεκτρισμού χαρακτηρίζεται από μεγάλες ποσότητες δεδομένων με κεντρικές βάσεις δεδομένων, οι εταιρείες είναι ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις. Οι λύσεις blockchain επιτρέπουν στις εταιρείες, στους προμηθευτές και στις επιχειρήσεις ενεργειακών υπηρεσιών να προστατεύουν, να δημιουργούν και να μεταδίδουν δεδομένα αποδοτικά σε ένα ασφαλές περιβάλλον, βοηθώντας και στη μείωση του κόστους.

Αρκετές εταιρείες επέδειξαν τις λύσεις τους στο blockchain μέσα από διαφορετικές εφαρμογές στον κλάδο:

  • Η Klenergy-Tech με βάση την Ισπανία ανέπτυξε το δίκτυο Pylon για να παρέχει στις εταιρείες ηλεκτρισμού, στις εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών και στους μετόχους τους μεταφορά, επικοινωνία και συμμετοχή των καταναλωτών σε πραγματικό χρόνο. Το Pylon Network λειτουργεί από την άνοιξη του 2018 στην ενεργειακή κοινότητα GoiEner Energy Co-op, ενώνοντας στην ίδια πλατφόρμα παραγωγούς, prosumers, καταναλωτές και την ίδια, μοιράζοντας τα δεδομένα τους σε πραγματικό χρόνο και πλέον χρησιμοποιείται από ενεργειακές κοινότητες στη Βαλένθια της Ισπανίας για να μεταδοθούν δεδομένα περίπλοκων ενεργειακών ροών από την παραγωγή, τους Prosumers, την αποθήκευση, τις εισαγωγές και την κατανάλωση, διασφαλίζοντας την ιδιωτικότητα των δεδομένων.
  • Η Klenergy-Tech χρησιμοποίησε επίσης το Pylon Network για να αντλήσει δεδομένα ενεργειακής χρήσης για εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών ώστε να στηριχθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα και οι στόχοι ΑΠΕ. Το Pylon Network είναι συμβατό με τους κανονισμούς GDPR της Ε.Ε.
  • Η WePower με βάση την Εσθονία επέδειξε την ικανότητα της τεχνολογίας της να μεταδίδει ασφαλώς ενεργειακά δεδομένα. Το 2018, 24 τεραβατώρες δεδομένων ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας από έξυπνους μετρητές μεταδόθηκαν μέσω της πλατφόρμας της WePower στη διαχειρίστρια Elering.
  • Η Via Science με έδρα τη Μασαχουσέτη δημιούργησε το Global Data Asset Collaborative (GDAC), ενώνοντας τις εταιρείες ηλεκτρισμού με τους εμπόρους σε μια ασφαλή πλατφόρμα blockchain ώστε να μπορούν να προβλέπουν τις συνθήκες και τις ανάγκες συντήρησης στους πόρους τους. Η Hawaiian Electric συμμετέχει στο GDAC ως ιδρυτικό μέλος.
  • Η Xage Security με έδρα την Καλιφόρνια ανέπτυξε την τεχνολογία της για να διασφαλίσει αρκετούς κλάδους. Δημιούργησε το Security Fabric για να προσφέρει ασφαλείς επικοινωνίες και μετάδοση δεδομένων για εταιρείες ηλεκτρισμού και έλαβε δάνειο από το υπουργείο ενέργειας των ΗΠΑ για να το επιδείξει τον Ιούλιο του 2019.

Προέλευση και πιστοποίηση ενέργειας ΑΠΕ

Καθώς το blockchain δημιουργεί ένα ιστορικό αμετάβλητο αρχείο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανιχνεύσει τον τύπο της καταναλισκόμενης ενέργειας. Με αφορμή την ανησυχία για την κλιματική αλλαγή, πολλοί καταναλωτές θέλουν να ξέρουν αν η ενέργεια που καταναλώνουν είναι ανανεώσιμη ώστε να παίρνουν τις κατάλληλες καταναλωτικές επιλογές. Επιπλέον, καθώς πολλές χώρες και αμερικανικές πολιτείες ρυθμίζουν την ποσότητα ενέργειας ΑΠΕ στο δίκτυό τους, η ανίχνευση και πιστοποίηση της ενέργειας είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις όπου παράγονται πιστοποιητικά CO2.

Αν και αυτό είναι καθιερωμένο για τις στατικές μονάδες ΑΠΕ, είναι πιο περίπλοκο για τα ηλεκτρικά οχήματα. Αναλόγως του που και πότε φορτίζεται ένα όχημα, το περιεχόμενο ενέργειας ΑΠΕ διαφέρει σε κάθε φόρτιση. Το blockchain μπορεί να ανιχνεύσει την ενέργεια με την οποία φορτίζεται η μπαταρία, επιτρέποντας μια βάση για πιστοποιητικά CO2.

Δύο εταιρείες χρησιμοποιούν την τεχνολογία blockchain τους για να παρέχουν στις εταιρείες και στους προμηθευτές την ικανότητα πιστοποίησης και ανίχνευσης της ενέργειας ΑΠΕ:

  • Η FlexiDAO με έδρα την Ισπανία παρέχει ψηφιακές ενεργειακές υπηρεσίες στην εταιρεία ΑΠΕ Acciona Energy από το 2018. Βάσει της συμφωνίας τους, η FlexiDAO παρέχει το λογισμικό που επιτρέπει στην Acciona να δίνει την ευκαιρία στους πελάτες της να ελέγχουν την προέλευση της ενέργειας που αγοράζουν.
  • Η ισπανική Klenergy-Tech επέδειξε την ανιχνευσιμότητα της ενέργειας που καταναλώνεται στο δίκτυο Pylon που χρησιμοποιείται στην ενεργειακή κοινότητα GoiEner Energy Co-op κατά τη διάρκεια επίδειξης την άνοιξη του 2018. Ο κάθε καταναλωτής μπορεί να δει από που προέρχεται την εκάστοτε στιγμή η ενέργεια που καταναλώνει.

Ενεργειακές συναλλαγές

Εκτός από το να αποτελεί μια διανεμημένη βάση δεδομένων, το blockchain αποτελεί και τη βάση για κρυπτονομίσματα και καταγράφει τις συναλλαγές αγαθών και υπηρεσιών μέσω κρυπτονομισμάτων.

Καθώς το δίκτυο blockchain μπορεί να ξεπερνά τα εθνικά σύνορα, οι συναλλαγές στο blockchain είναι αποδοτικές και δεν εξαρτώνται από συναλλαγματικές αλλαγές και τέλη συναλλαγών. Το blockchain επιτρέπει στους παραγωγούς να πωλούν ηλεκτρισμό άμεσα στους αγοραστές αν και οι τοπικές ρυθμίσεις μπορεί να περιορίζουν ποιος μπορεί να προμηθεύσει ηλεκτρισμό. Η χρήση δημοπρασιών με blockchain μπορεί να εξασφαλίσει ότι ο ηλεκτρισμός που αγοράζεται θα είναι έναντι του χαμηλότερου δυνατού κόστους.

Αρκετές εταιρείες χρησιμοποίησαν το blockchain για να πραγματοποιήσουν ενεργειακές συναλλαγές για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για να χρηματοδοτήσουν νέα έργα και για να παράγουν και να εμπορευτούν πιστωτικές μονάδες (credits):

  • Η Power Ledger με έδρα την Αυστραλία ανέπτυξε λογισμικό για διομότιμη εμπορία ενέργειας (P2P) με βάση το blockchain. Με τη διομότιμη εμπορία, ένας γείτονας με πλεόνασμα παραγωγής μπορεί να πουλήσει ηλεκτρισμό σε έναν άλλο γείτονα που τον χριεάζεται. Η Power Ledger ξεκίνησε την πλατφόρμα εμπορίας της σε δέκα σημεία στη Δυτική Αυστραλία όπου οι κανονισμοί για τις ταρίφες δεν παρείχαν κίνητρο για πώληση της ενέργειας στο δίκτυο. Η Power Ledger έχει επεκταθεί τώρα με δοκιμές στην Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία και την Αυστρία.
  • Η LO3 Energy με έδρα τη Νέα Υόρκη ανέπτυξη την πλατφόρμα Exergy για να παρέχει διομότιμες συναλλαγές σε κατοίκους που θέλουν να πουλήσουν την παραπανήσια ενέργεια σε πραγματικό χρόνο σε άλλους καταναλωτές της πλατφόρμας. Η LO3 επέδειξε την πλατφόρμα Exergy στο μικροδίκτυο Brooklyn σε συνεργασία με την Con Edison το 2016.
  • Η Sun Exchange με έδρα τη Ν. Αφρική, ανέπτυξε μια πλατφόρμα crowdfunding με βάση το blockchain για την υλοποίηση μικρών και μεσαίων φωτοβολταϊκών. Οι επενδυτές συμμετέχουν για να αγοράσουν φωτοβολταϊκά, τα οποία στη συνέχεια νοικιάζουν στο σχέδιο. Η Sun Exchange χρησιμοποίησε την πλατφόρμα της για να χρηματοδοτήσει 14 έργα με ισχύ από 15 ως 473 κιλοβάτ στη Ν. Αφρική.
  • Η εσθονική WePower επέκτεινε την τεχνολογία της για να συμπεριλάβει τη χρηματοδότηση των νέων ενεργειακών έργων. Διαθέτει ενεργή δραστηριότητα στην Εσθονία και την Ισπανία, όπου οι αγοραστές χρησιμοποιούν ενεργειακές “μάρκες” που εκπροσωπούν ένα κιλοβάτ ηλεκτρισμού για μελλοντικά έργα, καθώς τα κεφάλαια που συλλέγονται χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη του έργου. Οι αγοραστές αποκομίζουν την αγορά ενέργειας με έκπτωση.
  • Η PickMySolar με έδρα την Καλιφόρνια ανέπτυξε μια πλατφόρμα δημοπρασιών με βάση το blockchain όπου οι εταιρείες ανάπτυξης έργων μπορούν να βρίσκουν και να προσεγγίζουν προσφορές από εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών. Η PickMySolar ξεκίνησε την πλατφόρμα της στη Νέα Υόρκη για ένα φωτοβολταϊκό μιας κοινότητας σε περιοχή που καλύπτει η Con Edison.
  • Η ReWatt Power με έδρα τον Καναδά χρησιμοποιεί το blockchain για να συγκεντρώνει τα δεδομένα μικρών παραγωγών ΑΠΕ και να δημιουργεί μια επαρκή ποσότητα πιστοποιητικών προέλευσης. Τα πιστοποιητικά πωλούνται στη συνέχεια πωλούνται στο blockchain και τα έσοδα διανέμονται στους παραγωγούς. Η ReWatt Power επέδειξε την προσέγγιση αυτή με τον Alberta Rural Electrification Association το 2018.

Συμπέρασμα

Ανά την υφήλιο υπάρχουν πολλά επιτυχημένη παραδείγματα περιπτώσεων χρήσης του blockchain στον κλάδο του ηλεκτρισμού. Οι περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • Τη δημιουργία μιας ασφαλούς πλατφόρμας επικοινωνίας για μετάδοση δεδομένων και συμμετοχή των πελατών σε πραγματικό χρόνο.
  • Την ανίχνευση και πιστοποίηση της ενέργειας ΑΠΕ για καταναλωτές.
  • Τη διευκόλυνση των ενεργειακών συναλλαγών για την αγορά ενέργειας, τη χρηματοδότηση μελλοντικών έργων και την πώληση πιστωτικών μονάδων.

Η κάθε περίπτωση επιδείχτηκε επιτυχώς. Μια ή περισσότερες εταιρείες blockchain διαθέτουν εμπειρία στην υλοποίηση των ανωτέρω περιπτώσεων. Σε πολλές από αυτές, οι εταιρείες επικεντρώνονται αποκλειστικά στην παροχή λύσεων blockchain για τον τομέα του ηλεκτρισμού. Αναλόγως των οικονομικών συνθηκών, η πρόταση αξίας για αυτές τις λύσεις είναι σημαντική, καθώς μειώνει τα κόστη (ασφαλής επικοινωνία, ενεργειακές συναλλαγές), διατηρεί τους πελάτες (ανίχνευση και πιστοποίηση ΑΠΕ) ή αναπτύσσει νέα έσοδα μέσα από την ανάπτυξη νέων σχέσεων (ασφαλής πλατφόρμα επικοινωνίας) και τη χρήση πιστωτικών μονάδων (ανίχνευση και πιστοποίηση ΑΠΕ, ενεργειακές συναλλαγές).

Οι εταιρείες που περιλαμβάνονται στο άρθρο:

  1. Klenergy-Tech, www.pylon-network.org
  2. WePower, www.wepower.network
  3. Via Science, www.solvewithvia.com
  4. Xage Security, www.xage.com
  5. FlexiDAO, www.flexidao.com
  6. Power Ledger, www.powerledger.io
  7. LO3 Energy, www.lo3energy.com
  8. Sun Exchange, www.thesunexchange.com
  9. PickMySolar, www.pickmysolar.com
  10. ReWatt Power, www.rewattpower.com
  11. DEX, www.energyxchange.io

- του Ουίλιαμ Μπιούκαν, διευθύνοντος συμβούλου της Market Potential

(energycentral.com)

 

 

 

1 October 2019

energypress