Δούκας σε Workshop για το ESG: Η αξιοπιστία στα εργαλεία αξιολόγησης προσφέρει διαφάνεια και ασφάλεια στους επενδυτές

02 03 2022 | 08:43

Οι νέες τάσεις και προοπτικές στο κλάδο του ESG τόσο από ακαδημαϊκή σκοπιά όσο και από την σκοπιά των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας αναπτύχθηκαν εκτενώς στο πρώτο workshop που διοργάνωσε το esgstories.gr με τίτλο «ESG: Νέες ανάγκες για τις επιχειρήσεις, νέες ευκαιρίες στην αγορά Εργασίας».

Την ενδιαφέρουσα συζήτηση άνοιξε ο Αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, Χάρης Δούκας, αναδεικνύοντας πως πλέον τα κριτήρια ESG κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην λειτουργία των επιχειρήσεων, αγκαλιάζοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, επισήμανε πως η εφαρμογή κριτηρίων ESG από τις επιχειρήσεις είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη, όπου πρέπει να αξιοποιηθούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τα διαθέσιμα τεχνολογικά και υπολογιστικά εργαλεία που υπάρχουν, βελτιώνοντας κατά πολύ την διαδικασία της αξιολόγησης και τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης.

Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια σε όλη την διαδικασία και μεγαλύτερη ασφάλεια στους επενδυτές. Σήμερα, η αξιολόγηση στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε αυτό που λέμε «self-declaration», δηλαδή, δίδεται ένα ερωτηματολόγιο στις επιχειρήσεις στο οποίο απαντάνε. Η αξιοποίηση τεχνικών αυτοματισμών και άλλων εργαλείων IT δύναται να ενισχύσει σημαντικά την διαφάνεια της διαδικασίας καθώς, επίσης, θα δώσει την δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους ερευνητές να παράγουν οι ίδιοι ορισμένα από τα στοιχεία που αξιοποιούνται στην τελική αξιολόγηση των εταιρειών. Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει σημαντικά την αξιοπιστία των λεγομένων των επιχειρήσεων σχετικά με τον βαθμό επίδοσης στα κριτήρια ESG και ταυτόχρονα, θα διασφαλίζει μια καλύτερη εικόνα για το σύνολο της αγοράς, όπως ανέφερε σχετικά ο καθηγητής Χάρης Δούκας.

Άλλωστε δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου εταιρείες με δραστηριότητα σε ορυκτά καύσιμα εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις στα κριτήρια ESG σε σχέση με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Κίντζιος, Business Development Director στο ReGeneration αναφέρθηκε εκτενώς στην αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως η επιτυχία του ReGeneration έγκειται ότι κατόρθωσε να γεφυρώσει το «χάσμα» ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και την αγορά εργασίας, όπου ακολουθώντας και συμβαδίζοντας με τα κριτήρια και την φιλοσοφία του ESG, ανέδειξε σε νέους υποψήφιους αυτά που χρειάζονται για να εισαχθούν στην αγορά εργασίας με επιτυχία και προοπτική. Σε αυτή την κατεύθυνση, το ReGeneration εργάζεται σημαντικά στην ανάπτυξη soft και hard δεξιοτήτων, που καθιστούν «ελκυστικό» τον υποψήφιο για τις επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κίντζιος αναφέρθηκε στις νέες τάσεις που καταγράφονται στην αγορά εργασίας σε συσχέτιση με την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση των κριτηρίων ESG, υπογραμμίζοντας ότι πλέον οι εταιρείες προκρίνουν την διαφορετικότητα στην πολιτική προσλήψεων παρά την μόνη και αδιαίρετη εταιρική κουλτούρα που παρατηρούνταν την δεκαετία του 1990. Σήμερα, η κουλτούρα μιας εταιρείας περισσότερο αποτελεί σύνθεση και προϊόν «διαφορετικότητας» παρά μια παγιωμένη κατάσταση.

1