Δωρεάν το ρεύμα στη χονδρική λόγω ΑΠΕ για μερικές ώρες – Πώς ωφελούνται οι τελικοί καταναλωτές

Νέα υποχώρηση της τάξης του 27,78% στα 33,8 ευρώ/MWh καταγράφει η τιμή χονδρικής στην προημερήσια αγορά για σήμερα. Μάλιστα για 7 ώρες η τιμή του ρεύματος θα είναι μηδενική έως αρνητική -,01 ευρώ/MWh ενώ η μέγιστη τιμή ημέρας θα είναι 79 ευρώ με τη ζήτηση να διαμορφώνεται στις 132 γιγαβατώρες.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα που παρατηρείται αρνητική τιμή στο σύστημα. Όσον αφορά τα μερίδια ηλεκτροπαραγωγής, 58,4% έχουν οι ΑΠΕ, 20,5% οι εισαγωγές, 16% το αέριο, 2,8% τα υδροηλεκτρικά και 0,13% ο λιγνίτης.

Στις αρχές της εβδομάδας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα καταγράφηκε αρνητική τιμή στο ρεύμα. Ειδικότερα στις 7 Απριλίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για μία ώρα στις 15:00 το μεσημέρι η τιμή ήταν -0,01 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με τις ΑΠΕ να κυριαρχούν στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής καταλαμβάνοντας το 66,05%. Η αρνητική τιμή καταγράφεται στην λεγόμενη αγορά επόμενης ημέρας (day head market) του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (χονδρεμπορική αγορά ρεύματος). 

Ο μηδενισμός της χονδρεμπορικής τιμής εμμέσως ωφελεί και τους τελικούς καταναλωτές, είτε πρόκειται για τους απλούς οικιακούς πελάτες είτε για τις βιομηχανίες. Και αυτό διότι, ο μέσος όρος της χονδρικής τιμής επηρεάζει τη διαμόρφωση των τιμολογίων της λιανικής, για τους τελικούς καταναλωτές.

Έτσι σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά μέχρι στιγμής τον Απρίλιο η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώνεται στα 52,69 ευρώ/MWh που είναι σημαντικά  χαμηλότερη από το μέσο όρο της τιμής του Μαρτίου. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αναμένεται να πιεστούν προς τα κάτω και οι τιμές της λιανικής που θα ανακοινωθούν για το Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι η αρνητική τιμή που καταγράφεται στην ελληνική αγορά δεν είναι η μοναδική στην Ευρώπη: η ισπανική και η πορτογαλική αγορά κατέγραψαν αρνητικές τιμές για πρώτη φορά στην ιστορία τους την 1η και 5η Απριλίου αντίστοιχα, και ξανά στις 6, 7 και 8 Απριλίου.

Στις 7 Απριλίου, η αγορά Nord Pool των σκανδιναβικών χωρών κατέγραψε αρνητικές ωριαίες τιμές για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2023. Εν  τω μεταξύ, η ολλανδική αγορά έφτασε τη χαμηλότερη ωριαία τιμή της στις 6 Απριλίου μεταξύ 14:00 και 15:00. Στη Γαλλία, η αγορά έφτασε σε αρνητική τιμή 0,71 € (0,77 $)/MWh στις 6 Απριλίου, τη χαμηλότερη από τις αρχές Ιουλίου
πέρυσι και τη μοναδική αρνητική τιμή που καταγράφηκε από τότε.

Με τις αρνητικές τιμές, οι παραγωγοί "πληρώνουν” προκειμένου να παράγουν ρεύμα, καθώς τους συμφέρει περισσότερο να παραμείνουν ενεργοί στην αγορά από το να αποσυρθούν από την αγορά. Βεβαίως οι αρνητικές τιμές συμψηφίζονται με τις αμοιβές που έχουν λαμβάνειν από τη συμμετοχή
τους στην αγορά.

Και ενώ στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος καταγράφεται υποχώρηση των τιμών, τις τελευταίες ημέρες η τιμή του αερίου παρουσιάζει άνοδο.  Συγκεκριμένα το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αερίου TTF αυξήθηκε χθες πάνω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, απειλώντας έτσι με αυξήσεις για τις επόμενες ημέρες τη χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

j