Αρνητικές τιμές ενέργειας κατακλύζουν την Ευρώπη – Τα στοιχεία της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου και οι εκτιμήσεις για την επόμενη

Στις αρχές της εβδομάδας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα καταγράφηκε αρνητική τιμή στο ρεύμα.

Ειδικότερα στις 7 Απριλίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για μία ώρα στις 15:00 το μεσημέρι η τιμή ήταν -0,01 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με τις ΑΠΕ να κυριαρχούν στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής καταλαμβάνοντας το 66,05%. 

 

Η αρνητική τιμή καταγράφεται στην λεγόμενη αγορά επόμενης ημέρας (day ahead market) του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (χονδρεμπορική αγορά ρεύματος).

Ωστόσο η ελληνική περίπτωση δεν είναι μοναδική: σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η AleaSoft, η ισπανική και η πορτογαλική αγορά κατέγραψαν αρνητικές τιμές για πρώτη φορά στην ιστορία τους την 1η και 5η Απριλίου αντίστοιχα, και ξανά στις 6, 7 και 8 Απριλίου.

Στις 7 Απριλίου, η αγορά Nord Pool των σκανδιναβικών χωρών κατέγραψε αρνητικές ωριαίες τιμές για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2023. Εν τω μεταξύ, η ολλανδική αγορά έφτασε τη χαμηλότερη ωριαία τιμή της στις 6 Απριλίου μεταξύ 14:00 και 15:00. Στη Γαλλία, η αγορά έφτασε σε αρνητική τιμή 0,71 € (0,77 $)/MWh στις 6 Απριλίου, τη χαμηλότερη από τις αρχές Ιουλίου πέρυσι και τη μοναδική αρνητική τιμή που καταγράφηκε από τότε.
 

Όπως αναφέρει η ισπανική εταιρεία συμβούλων AleaSoft Energy Forecasting , την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, οι τιμές στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η αγορά EPEX SPOT του Βελγίου και της Γαλλίας κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση, 51% και 75%, αντίστοιχα. Στις υπόλοιπες αγορές που αναλύθηκαν στο AleaSoft Energy Forecasting , οι τιμές μειώθηκαν μεταξύ 16% στην αγορά MIBEL της Ισπανίας και 34% στην αγορά N2EX του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι χαμηλοί μέσοι όροι και οι εξαιρέσεις

Την εβδομάδα που ξεκίνησε την 1η Απριλίου, οι εβδομαδιαίοι μέσοι όροι ήταν κάτω από 50 €/MWh στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας που αναλύθηκαν. Εξαιρέσεις ήταν η βρετανική αγορά και η αγορά IPEX της Ιταλίας, με μέσους όρους 50,63 €/MWh και 75,78 €/MWh, αντίστοιχα. Αντίθετα, η πορτογαλική και η ισπανική αγορά κατέγραψαν τους χαμηλότερους εβδομαδιαίους μέσους όρους, για ένατη συνεχή εβδομάδα, 3,87 €/MWh και 4,41 €/MWh αντίστοιχα. Η γαλλική αγορά τους ακολούθησε στενά με εβδομαδιαίο μέσο όρο 9,88 €/MWh. Στις υπόλοιπες αγορές που αναλύθηκαν, οι τιμές κυμαίνονταν από 26,35 €/MWh στη βελγική αγορά έως 45,46 €/MWh στη γερμανική αγορά.

 

Οι εκτιμήσεις

Οι προβλέψεις τιμών της AleaSoft Energy Forecasting δείχνουν ότι τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν στις αναλυόμενες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, επηρεαζόμενες από την αυξημένη ζήτηση και τη μειωμένη παραγωγή αιολικής ενέργειας στις περισσότερες αγορές.

Ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας

Την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε στις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, διατηρώντας την πτωτική τάση των προηγούμενων εβδομάδων. 

Η γαλλική αγορά σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, 10%, ενώ η πορτογαλική αγορά σημείωσε τη μικρότερη πτώση, 0,1%. Και στις δύο αγορές, οι πτώσεις ακολούθησαν τις αυξήσεις την προηγούμενη εβδομάδα. Στη γερμανική αγορά, η ζήτηση μειώθηκε για έκτη συνεχή εβδομάδα και στο Βέλγιο και την Ιταλία, για πέμπτη εβδομάδα, με μειώσεις 0,5%, 2,7% και 3,7% αντίστοιχα. 

Στη Μεγάλη Βρετανία η ζήτηση μειώθηκε κατά 6,3% και στην Ολλανδία κατά 8,5%. Αντίθετα, η ισπανική αγορά κατέγραψε άνοδο 1,8% μετά την ανάκαμψη της ζήτησης λόγω της αργίας της Μεγάλης Πέμπτης σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας και της εθνικής αργίας τη Μεγάλη Παρασκευή (Πάσχα Καθολικών.

Αύξηση θερμοκρασιών

Την εβδομάδα που ξεκίνησε την 1η Απριλίου, οι μέσες θερμοκρασίες αυξήθηκαν σε όλες τις αγορές που αναλύθηκαν, ευνοώντας τη χαμηλότερη ζήτηση στις περισσότερες αγορές. Οι αυξήσεις κυμάνθηκαν από 1,0 °C στην Ιταλία έως 4,4 °C στο Βέλγιο.

Για την εβδομάδα της 8ης Απριλίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις ζήτησης της AleaSoft Energy Forecasting , η ζήτηση θα αυξηθεί στην Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Βέλγιο. Αντίθετα, η ζήτηση θα μειωθεί στη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Παραγωγή ΑΠΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η AleaSoft Energy Forecasting, τη συγκεκριμένη εβδομάδα, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε στις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η ιταλική αγορά κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο, 76%, ακολουθούμενη από αύξηση 60% στην ισπανική αγορά. Η πορτογαλική και η γαλλική αγορά κατέγραψαν αύξηση 35% και 25% αντίστοιχα. Η γερμανική αγορά ήταν η εξαίρεση, με την παραγωγή ηλιακής ενέργειας να μειώνεται κατά 1,4% για ολόκληρη την εβδομάδα, αντιστρέφοντας την ανοδική τάση των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Πορτογαλικό ρεκόρ

Στις 4 Απριλίου, η πορτογαλική αγορά σημείωσε ρεκόρ όλων των εποχών για την παραγωγή ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας , με 16 GWh να παράγονται χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία. Η ιταλική αγορά έθεσε επίσης ορόσημο για την παραγωγή φωτοβολταϊκής ενέργειας στις 6 Απριλίου, με τη δεύτερη υψηλότερη αξία στην ιστορία, 119 GWh, μόλις 190 MWh κάτω από το ρεκόρ όλων των εποχών που σημειώθηκε στις 17 Ιουνίου 2023.

Για τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις παραγωγής ηλιακής ενέργειας της AleaSoft Energy Forecasting , η παραγωγή ηλιακής ενέργειας θα αυξηθεί στη Γερμανία και την Ισπανία, ενώ στην Ιταλία θα μειωθεί.

Αιολική ενέργεια

Στην περίπτωση της παραγωγής αιολικής ενέργειας , την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, αυξήθηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα στη γερμανική αγορά, κατά 49%, και στη Γαλλία, κατά 25%. Στην περίπτωση της γαλλικής αγοράς, η ανοδική τάση συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα και κατέγραψε την τρίτη και δεύτερη υψηλότερη ημερήσια τιμή παραγωγής αιολικής ενέργειας για έναν μήνα Απριλίου στις 2 και 4 Απριλίου, με 280 GWh και 286 GWh, αντίστοιχα, μετά 317 GWh της 7ης Απριλίου 2022.

Από την άλλη πλευρά, η Ιβηρική Χερσόνησος και η Ιταλία κατέγραψαν αλλαγή τάσης. Μετά από δύο συνεχόμενες εβδομάδες αυξήσεων, η παραγωγή αιολικής ενέργειας μειώθηκε κατά 40% στην Ιταλία και 33% στην Ισπανία. Η πορτογαλική αγορά ήταν αυτή με τη μικρότερη πτώση σε αυτήν την περίπτωση, 4,0%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις παραγωγής αιολικής ενέργειας της AleaSoft Energy Forecasting για την εβδομάδα της 8ης Απριλίου, η παραγωγή που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία θα μειωθεί στις αγορές της Ιβηρικής Χερσονήσου, της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ θα αυξηθεί στην Ιταλία.

d

f

d

 

f

 

 

d