Διπλάσιες μονάδες αποθήκευσης έως το 2030 θα περιλαμβάνει το νέο ΕΣΕΚ – Στόχος τα 3 Γιγαβάτ για υποστήριξη της ενισχυμένης διείσδυσης των ΑΠΕ

Την αναβάθμιση των στόχων και για τις μονάδες αποθήκευσης θα προβλέπει η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και η προσαρμογή του στη συμμετοχή της χώρας μας στην ταχύτερη μείωση των εκπομπών CO2 μέχρι το 2030. Έτσι, από το χαρτοφυλάκιο μονάδων συνολικής ισχύος 1,5 Γιγαβάτ έως το 2030, που περιλαμβάνεται στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ, ο «πήχης» θα αυξηθεί στο διπλάσιο, ώστε στο τέλος της 10ετίας να έχουν εγκατασταθεί έργα 3 Γιγαβάτ. 

Σχετική αναφορά έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σε πρόσφατο ενεργειακό συνέδριο. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο στόχος για μονάδες αποθήκευσης 1,5 Γιγαβάτ «μεταφέρεται» για το 2025, ώστε στο δεύτερο μισό της 10ετίας να εγκατασταθούν νέα έργα ίσης συνολικής ισχύος. 

Με την αναβάθμιση του «οδικού χάρτη» για την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης στη χώρα μας, σκοπός είναι να υποστηριχθεί ο επίσης αναβαθμισμένος στόχος για τη διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, που επίσης θα περιλαμβάνεται στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ. Όπως έχει γράψει το energypress, ο «πήχης» για το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ το 2030 θα επικαιροποιηθεί στα 25 Γιγαβάτ, από 18,9 Γιγαβάτ που προβλέπει το υφιστάμενο σχέδιο. 

Με την προδιαγεγραμμένη «προέλαση» των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι μονάδες αποθήκευσης καθίστανται απαραίτητες ώστε να αξιοποιείται στο μέγιστο βαθμό η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή. Σε αντίθετη περίπτωση, για να διασφαλισθεί το ισοζύγιο ανάμεσα στην παραγωγή και τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, τα επόμενα χρόνια θα είναι απαραίτητο όλο και συχνότερα ο ΑΔΜΗΕ να προχωρά σε περικοπές «πράσινων» κιλοβατώρων. Κάτι που χρειάστηκε να γίνει για πρώτη φορά στο διασυνδεδεμένο σύστημα το Σαββατοκύριακο, 2 και 3 Απριλίου.  

Όπως είναι γνωστό, για το πρώτο «κύμα» έργων που θα εγκατασταθούν έως το 2025, προβλέπεται επενδυτική ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 200 εκατομμύρια προορίζονται για μονάδες με συστοιχίες συσσωρευτών (μπαταρίες), τα οποία θα προκριθούν μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες. Για το σχετικό σχήμα ενισχύσεων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκλήρωσε πρόσφατα τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, όπως ανέφερε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο 3ο Power & Gas Forum του energypress. 

Με δρομολογημένη την έγκριση του σχήματος από την Κομισιόν, το επόμενο βήμα από του υπουργείο είναι να σχεδιασθούν οι ανταγωνιστικές διαδικασίες. Στόχος του υπουργείου είναι ο πρώτος διαγωνισμός να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, για το μισό χαρτοφυλάκιο μονάδων με μπαταρίες που θα κλειδώσει επενδυτική ενίσχυση, δηλαδή για έργα ισχύος 400-450 Μεγαβάτ. 

Πρόσφατη τροπολογία του ΥΠΕΝ καθόρισε το γενικό πλαίσιο της επενδυτικής, αλλά και της λειτουργικής ενίσχυσης – καθώς μέσα από μειοδοτικούς διαγωνισμούς, οι μονάδες θα μπορούν να διεκδικήσουν σταθερή (και εγγυημένη) αποζημίωση. Μάλιστα, με την ίδια τροπολογία καθορίστηκε η δημιουργία ενός νέου υπολογαριασμού του ΕΛΑΠΕ, από τον οποίο θα γίνεται η αποζημίωση των έργων. 

Κώστας Δεληγιάννης | energypress


Διπλάσιες μονάδες αποθήκευσης έως το 2030 θα περιλαμβάνει το νέο ΕΣΕΚ – Στόχος τα 3 Γιγαβάτ για υποστήριξη της ενισχυμένης διείσδυσης των ΑΠΕ