Διπλασιασμό της ισχύος των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κρήτη ζητούν παραγωγοί και Περιφέρεια.

12 06 2020 | 08:44

Οι ΑΠΕ είχαν την τιμητική τους στη χθεσινή τελετή υπογραφής για το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, καθώς τόσο από την πλευρά του υπουργείου Ενέργειας, όσο και από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ υπογραμμίστηκαν τα σημαντικά περιθώρια για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νησί που συνεπάγεται η υλοποίηση του έργου.

Μέχρις ότου, όμως, υλοποιηθεί το έργο της μεγάλης διασύνδεσης, η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο με την αυξημένη ζήτηση θα παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως εξάλλου συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Με την αφορμή της παρουσίας του στο Ηράκλειο για την τελετή υπογραφής, ο υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης έγινε αποδέκτης του αιτήματος των ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών πάρκων στο νησί περί διπλασιασμού της ισχύος τους.

Το αίτημα μετέφερε στον υπουργό ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκης, υπογραμμίζοντας ότι τυχόν αποδοχή του θα είχε ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό της παραγωγής από τα φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 80MW που είναι ήδη εγκατεστημένα στο νησί. 

Όπως εξήγησε ο κ. Αρναουτάκης, σε μια τέτοια περίπτωση θα εξέλιπε η ανάγκη αναζήτησης έκτακτων λύσεων κάθε χρόνο μέχρι την υλοποίηση της διασύνδεσης με την Αττική, ενώ η διασπορά των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών σταθμών θα εξασφάλιζε ότι δεν θα προκύψουν πιθανά προβλήματα με τα οποία ενδεχομένως να βρίσκονταν αντιμέτωποι όσοι θα ενδιαφέρονταν να αναζητήσουν αδειοδοτήσεις για νέα έργα.

 

 

11 Ιουνίου 2020

energypress