Διασύνδεση Κρήτης: Ρύθμιση του ΥΠΕΝ για μεταφορά των παγίων στον ΑΔΜΗΕ – Την πρόταση του ΕΧΕ πρόκρινε η ΡΑΕ για την αγορά

Άμεσα πρόκειται να προωθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας νομοθετική ρύθμιση για τη μεταφορά των παγίων της Κρήτης στον ΑΔΜΗΕ, επιλύοντας έτσι μία σημαντική εκκρεμότητα για την έναρξη εμπορικής λειτουργίας της «μικρής» διασύνδεσης. Την ίδια στιγμή, η ΡΑΕ πρόκρινε την πρόταση του ΕΧΕ για την ένταξη του νησιού στις αγορές του Target Model, παρουσιάζοντας σήμερα Τρίτη σε ημερίδα, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, το υβριδικό μοντέλο λειτουργίας της τοπικής αγοράς, το οποίο θα ισχύσει έως την ολοκλήρωση της «μεγάλης» διασύνδεσης. 

Όπως έχει γράψει το energypress, η μεταφορά των παγίων στον ΑΔΜΗΕ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αναλάβει ο Διαχειριστής τη λειτουργία της «μικρής» διασύνδεσης. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει όσο η γραμμή μεταφοράς Χανιά-Λασίθι των 150 kV παραμένει στην κυριότητα της ΔΕΗ, αφού αυτό θα ήταν αντίθετο στο καθεστώς του λειτουργικού διαχωρισμού, καθώς ο ΑΔΜΗΕ θα αναλάμβανε τη διαχείριση παγίων που όχι μόνον δεν είναι δικά του, αλλά ανήκουν και σε έναν από τους ηλεκτροπαραγωγούς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στόχος του ΥΠΕΝ είναι η σχετική ρύθμιση να οδεύσει στη Βουλή όσο το δυνατόν συντομότερα. Γι΄ αυτό τον σκοπό, εκτός απροόπτου θα περιληφθεί στο σχέδιο νόμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο εντός των επόμενων ημερών – ενδεχομένως στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. 

Τι προβλέπει η πρόταση του ΕΧΕ 

Με την εν λόγω νομοθετική παρέμβαση, ουσιαστικά θα αναγνωρίζεται η κυριότητα του ΑΔΜΗΕ επί των παγίων, επιλύοντας έτσι τη σχετική ρυθμιστική εκκρεμότητα. Έτσι, ο Διαχειριστής θα μπορεί να λειτουργήσει τη «μικρή» διασύνδεση, ενόσω «τρέχει» η διαδικασία της μεταβίβασης των παγίων. Για τη μεταβίβαση θα χρειαστούν μερικοί μήνες, ώστε να πραγματοποιηθεί η αποτίμηση των παγίων και να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. 

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της «μικρής» διασύνδεσης, θα καλύπτεται περίπου το 30% των αναγκών του νησιού σε ρεύμα. Η πρόταση του ΕΧΕ για τον τρόπο ένταξης της Κρήτης στις αγορές του Target Model, την οποία πρόκρινε η ΡΑΕ όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της για τη σημερινή ημερίδα, προβλέπει τη συναλλαγή μέσω του Target Model της συνολικής τοπικής ηλεκτροπαραγωγής και του συνολικού τοπικού φορτίου, σε ημερήσια βάση. 

Οι σχετικές εντολές στις δύο αγορές θα υποβάλλονται από το ΕΧΕ, εκπροσωπώντας τους ηλεκτροπαραγωγούς και τους εκπροσώπους φορτίου του νησιού. Από την άλλη πλευρά, ο ΔΑΠΕΕΠ θα υποβάλει εντολές για την τοπική παραγωγή ΑΠΕ.  

Οι λεπτομέρειες του παραπάνω σχήματος, όπως και της βασικής «αρχιτεκτονικής» του υβριδικού μοντέλου, θα παρουσιαστούν σήμερα στους «παίκτες» της αγοράς. Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση με τις προτάσεις του ΕΧΕ και του ΑΔΜΗΕ, αναφορικά με τις αναθεωρήσεις των Κανονισμών που θα απαιτηθούν, εν αναμονή της τελικής έγκρισης από την Κομισιόν του μεταβατικού αυτού ρυθμιστικού πλαισίου, η οποία είναι η δεύτερη προϋπόθεση για την έναρξη εμπορικής λειτουργίας της διασύνδεσης. 

Εν αναμονή της έγκρισης από τις Βρυξέλλες 

Το ρυθμιστικό αυτό πλαίσιο (high level design), στο οποίο περιλαμβανόταν η πρόταση του ΕΧΕ που προκρίθηκε και η εναλλακτική του ΑΔΜΗΕ που τελικά εγκαταλείφθηκε, έχει υποβληθεί προς έγκριση στην DG Energy, καθώς το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης πρόκειται να υπαχθεί σε μεταβατικό καθεστώς παρέκκλισης, αφού δεν θα ενταχθεί πλήρως στο ηπειρωτικό δίκτυο. Ήδη έχει ληφθεί μία άτυπη προέγκριση για το πλαίσιο, ενώ το τελικό «πράσινο φως» θεωρείται εν πολλοίς τυπική διαδικασία, καθώς το πλαίσιο θα έχει μεταβατική ισχύ μέχρι τη λειτουργία της «μεγάλης» διασύνδεσης. 

Όπως έχει γράψει το energypress, για τη λειτουργία της διασύνδεσης, ο ΑΔΜΗΕ θα καταρτίζει το ημερήσιο πρόγραμμα έκχυσης-εξαγωγής ενέργειας από την Κρήτη στο διασυνδεδεμένο σύστημα.  Για τον σκοπό αυτό, ο Διαχειριστής επίσης σε ημερήσια βάση θα εκπονεί ένα απλοποιημένο Πρόγραμμα Κατανομής, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις για εφεδρείες, την πρόβλεψη του φορτίου στο τοπικό σύστημα, την προβλεπόμενη παραγωγή των ΑΠΕ, τη διαθεσιμότητα του διπλού υποβρύχιου καλωδίου, καθώς και τη διαθεσιμότητα των τοπικών θερμοηλεκτρικών μονάδων. 

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, καθώς και τα οικονομικά δεδομένα για την κατανομή των τοπικών θερμοηλεκτρικών μονάδων, θα πραγματοποιείται η επίλυση του Προγράμματος Κατανομής, την προηγούμενη ημέρα από την ημέρα φυσικής παράδοσης. Επίσης την προηγούμενη ημέρα θα δημοσιεύονται τα αποτελέσματα, στα οποία θα περιλαμβάνεται το αναμενόμενο ωραίο πρόγραμμα λειτουργίας των μονάδων, καθώς και της ροής ενέργειας στη διασύνδεση. 

 

 

30 Ιουνίου 2021

energypress