Δέσμευση χώρου στο δίκτυο διανομής σε κάθε περιφέρεια αποκλειστικά για αγρότες ζητάει ο ΠΣΑΦ

17 02 2022 | 12:39

Στο αίτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών να δημιουργηθεί στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε περιφέρεια μία ποσόστωση ηλεκτρικού ενεργειακού χώρου που θα αφορά τους αγρότες αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΣΑΦ κ. Κ. Σπανούλης, μιλώντας στην διαδικτυακή εκπομπή “Δώδεκα με Μία” που παρουσιάζει ο Θ. Ράσιος.

Ο κ. Σπανούλης έφερε το παράδειγμα της κατανομής της χωρητικότητας του δικτύου στη Γερμανία, όπου οι αγρότες κατέχουν το 16,5%, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 3%.  

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σπανούλης ανέφερε και τα εξής: “Στον ενεργειακό χώρο αυτό που έγινε είναι ουσιαστικά κατάληψη. Να το πω έτσι απλά έγινε “πειρατεία”. Δηλαδή 5-10 μεγάλοι “παίκτες” και μερικοί ξένων συμφερόντων ήρθαν και έκαναν κατάληψη όλων των υποδομών της χώρας. Την υψηλή τάση, τη μεσαία τάξη, τη χαμηλή τάση, τους υποσταθμούς και τα δίκτυα γενικώς που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Αυτό αποτελεί για τους αγρότες μία τεράστια αδικία. Απευθυνόμαστε λοιπόν προς όλους τους πολιτικούς φορείς, κόμματα, τη Βουλή και τον Πρωθυπουργό και τους λέμε: Να σταματήσει αυτή η αδικία για τους αγρότες”, όπως μεταφέρει σχετικά το afo.gr.

Βασική αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΦ αναφέρθηκε και σε πολλά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, με αιχμή του δόρατος το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, με τον κ. Σπανούλη να επισημαίνει ότι η βασική αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων αυτού του διαστήματος είναι η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής.
Εξήγησε ότι το ζήτημα του κόστους αυτού δεν αφορά μόνο τους αγρότες, καθώς τελικά επιβαρύνει και τους καταναλωτές. 

Επίσης, αναφέρθηκε σε προσπάθειες που έχουν γίνει ώστε να στηριχθεί το αγροτικό εισόδημα με ενισχύσεις από την ΕΕ, έτσι ώστε το τελικό προϊόν να φτάνει με προσιτή τιμή στον καταναλωτή.

Το κόστος παραγωγής είναι διαχρονικά μεγάλο πρόβλημα για τους αγρότες, όμως με την τεράστια αύξηση του κόστους της ενέργειας και των καυσίμων η κατάσταση έχει γίνεται πλέον εξαιρετικά δύσκολη για το αγροτικό επάγγελμα, τόνισε ο κ. Σπανούλης, συμπληρώνοντας ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του πετρελαίου κίνησης επιβαρύνουν κατά 35% το συνολικό κόστος παραγωγής, με τη σχετική μελέτη να αφορά τις παλιές τιμές. 

Τέλος, ο κ. Σπανούλης ανέφερε ότι τα μέλη του ΠΣΑΦ συμμετέχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών. 

1