ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_Yπηρεσίες ελέγχου για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων από την TÜV HELLAS (TÜV NORD)

18 09 2023 | 14:03

Δελτίο Τύπου:

Yπηρεσίες ελέγχου για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων από την TÜV HELLAS (TÜV NORD)

Τον πλήρη έλεγχο της ασφαλούς και απρόσκοπτης λειτουργίας των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων αναλαμβάνει η TÜV HELLAS (TÜV NORD), καλύπτοντας τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας.

Χάρη στην διεθνή τεχνογνωσία της και την αδιαμφισβήτητη αξιοπιστία της η TÜV HELLAS (TÜV NORD) συνδράμει στην επιδοτούμενη δράση «Φορτίζω Παντού», με στόχο τη δημιουργία ενός βασικού δικτύου (κορμού) δημόσιας φόρτισης Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων για την ηλεκτροκίνηση στη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις του Ν4710/2020 ΦΕΚ 142/Α/23-7-2020 «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και άλλες διατάξεις».

Αναλυτικά, οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν:

  • Ανασκόπηση των τεχνικών χαρακτηριστικών των συσκευών φόρτισης και της ηλεκτρικής μελέτης της εγκατάστασης
  • Έλεγχος ηλεκτρικής υποδομής και ηλεκτρικού πίνακα στο χώρο εγκατάστασης των φορτιστών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προτύπων για ηλεκτρικές εγκαταστάσεις (ΕΛΟΤ 60364, IEC 60364-6)
  • Έλεγχος της εγκατάστασης του φορτιστή για μηχανική προστασία και για την προστασία των χρηστών
  • Επιβεβαίωση καλής λειτουργίας φορτιστή

Κατ΄αυτό τον τρόπο, ο κορυφαίος φορέας πιστοποίησης στην Ελλάδα αξιοποιεί την εμπειρία από σταθμούς φόρτισης οχημάτων αλλά και την πολυετή εμπειρία στην επιθεώρηση τεχνικών εγκαταστάσεων σε εταιρείες τόσο τoυ δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, για να παρέχει προστιθέμενη αξία στη λειτουργικότητά τους προς όφελος των χρηστών.

Έτσι συνδράμει στο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω της προώθησης της ηλεκτροκίνησης. Στόχος, που έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση στις πωλήσεις των ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων. Παράλληλα προκύπτει η ανάγκη φόρτισης των οχημάτων αυτών, με τη χρήση κατάλληλων φορτιστών σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, αλλά και του αστικού ιστού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας βρίσκεται σε ισχύ η σχετική δράση τη δράση «Φορτίζω παντού», σκοπός της οποίας είναι η εγκατάσταση περισσότερων από 8.000 δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε βασικές αστικές και περιαστικές τοποθεσίες και σημεία ενδιαφέροντος, όπως αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, λιμένες και χώρους στάθμευσης, σε όλη τη χώρα.

Η δράση έχει προϋπολογισμό 79,79 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η δαπάνη για το τρέχον έτος ανέρχεται σε 15,958 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λήξη υποβολής αιτήσεων έχει οριστεί για τις 31/12/2023 ή μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων πόρων. 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στον παρακάτω σύνδεσμο: : https://www.tuv-nord.com/gr/el/epitheorisi/energeia/elegchos-egkatastasis-fortiston/

Ο κ. Ματθαίος Βλαχάκης, Διευθυντής Κτιριακών και Έργων Υποδομής της TÜV HELLAS (TÜV NORD) δήλωσε σχετικά: «Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης είναι βασικό συστατικό της επιτυχημένης πράσινης μετάβασης. Και η χώρα μας -αξιοποιώντας και τους κοινοτικούς πόρους- κινείται με εξαιρετικά γοργούς ρυθμούς προς αυτή την κατεύθυνση. Από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε να συνδράμουμε αυτόν τον εθνικό στόχο με όποιο τρόπο μπορούμε. Μέσα από τη δέσμη των υπηρεσιών που προσφέρουμε, εγγυόμαστε με την αξιοπιστία μας την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία των σταθμών φόρτισης και εξασφαλίζουμε την πλήρη κάλυψη των νομικών υποχρεώσεων που αφορούν στην εγκατάσταση και λειτουργία τους».

Λίγα λόγια για την TÜV HELLAS (TÜV NORD)

Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) είναι Οργανισμός Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης, μέλος του Γερμανικού TÜV NORD GROUP. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 1987, παρέχοντας ανεξάρτητες υπηρεσίες Επιθεώρησης και Πιστοποίησης (Third Party Inspection-Certification) σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, στους τομείς της Τεχνολογίας, της Ποιότητας, της Ασφάλειας, της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος. Μέχρι σήμερα έχει πιστοποιήσει περισσότερα από 10.000 Συστήματα Ποιότητας και παρέχει πιστοποιητικά με διεθνή αναγνώριση που αποτελούν διαβατήριο εγκυρότητας στις διεθνείς αγορές. Στον τομέα των Επιθεωρήσεων συμμετέχει και καθορίζει αποφασιστικά το παρόν και μέλλον της Ποιότητας των Τεχνικών Έργων, έχοντας αναλάβει την επιθεώρηση και πιστοποίηση των μεγαλύτερων έργων υποδομής της χώρας μας.

Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) διαθέτει γραφεία στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο Κρήτης και στα Ιωάννινα, θυγατρικές εταιρείες στην Κύπρο και στην Αίγυπτο και παγκόσμια παρουσία μέσω της πιστοποίησης και επιθεώρησης έργων ανά την υφήλιο.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κ. Γιώργο Φρίγκα (6936028853, press@tuv-nord.com)