ΔΕΗΑΝ : Την επόμενη εβδομάδα ο διαγωνισμός για το δεύτερο “πακέτο” 15 MW του mega- φωτοβολταϊκού της Πτολεμαΐδας.

Στην ανάθεση της κατασκευής του δεύτερου “πακέτου”, ισχύος 15 MW του μεγάλου φωτοβολταϊκού που προτίθεται να αναπτύξει στην Πτολεμαΐδα, προχωρά η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. 

Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύσσεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με την επιχείρηση να έχει ήδη αποστείλει την σχετική ενημέρωση στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου και αναρτώνται οι προσκλήσεις για την υποβολή προσφορών. 

Ως γνωστόν, το μεγάλο φωτοβολταϊκό της ΔΕΗΑΝ θα απαρτίζεται από τρία “σκέλη” : Ένα ισχύος 15 MW που έχει ήδη προκηρυχθεί και έχει πάρει τιμή, ένα των επίσης 15 MW που προκηρύσσεται την επόμενη εβδομάδα και το οποίο επίσης έχει πάρει τιμή και ένα μεγάλο, των 200 MW, για το οποίο ο διαγωνισμός από την ΔΕΗΑΝ τοποθετείται μέχρι το καλοκαίρι.

Η συνολική ισχύ του πάρκου θα είναι 230 MW, προβλέπεται να απασχολήσει κατά την διάρκεια της κατασκευής του, τουλάχιστον 300 εργαζόμενους, ενώ όταν θα ολοκληρωθεί, θα παράγει 390.000 μεγαβατωρες, ικανές να καλύψουν τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό περίπου 290.000 κατοίκων

Σημειωτέον ότι η ΔΕΗΑΝ προτίθεται να είναι από τους πρώτουςπου θα εντάξει έργα της στο νέο μοντέλο του Target Model, δηλαδή των διμερών συμβολαίων με καταναλωτές, όπου οι τιμές δεν θα καθορίζονται πλέον από τους διαγωνισμούς της ΡΑΕ.

Έως σήμερα η ΔΕΗΑΝ έχει στο χαρτοφυλάκιο της έτοιμα 150 MW έργων ΑΠΕ, επιπλέον 100 MW βρίσκονται υπό κατασκευή, ενώ έχουν προκηρυχθεί ή πρόκειται να προκηρυχθούν ακόμη 280 MW, μέρος των οποίων είναι και το mega- πάρκο της Πτολεμαΐδας. Η ολοκλήρωση των έργων αναμένεται εντός 24-36 μηνών. Επίσης τους επόμενους μήνες ακολουθούν άλλες δύο προκηρύξεις για φωτοβολταϊκά, μια για “πακέτο” 39 MW και μια για 11 MW.

Σημειωτέον ότι η εταιρεία προτίθεται να αναπτύξει μόνη της αυτό το πρώτο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο των 230 MW. Το ίδιο θα συμβεί και με κάποια άλλα projects, τα οποία και θα ξεφύγουν από την διακηρυγμένη λογική των συνεργασιών της ΔΕΗ με ιδιώτες επενδυτές. Η ανάγκη που υπαγορεύει την ανάπτυξη κάποιων μεγάλων έργων από την ΔΕΗ χωρίς συνεργασίες, συνδέεται ευθέως με τον στόχος της μετά από μερικά χρόνια να αποτελεί μια εταιρεία προσανατολισμένη πλήρως προς τις ΑΠΕ. Ένας τέτοιος σκοπός δεν μπορεί να ικανοποιηθεί αν το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας απαρτίζουν δεκάδες συνεργασίες όπου σε όλες αυτή θα έχει μειοψηφικό ποσοστό, για παράδειγμα 49%. Αυτός είναι και ο λόγος που σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επιχείρηση συμπεριλαμβάνει στα μνημόνια που υπογράφει, όρο ότι έχει το δικαίωμα κάποια στιγμή στο μέλλον να αποκτήσει το πλειοψηφικό ποσοστό στις εταιρείες ειδικού σκοπού που θα δημιουργηθούν.

 

 

 

27 Φεβρουαρίου 2020

energypress