Αιτήσεις για επιπλέον 1,5 GW φωτοβολταϊκών σε Μεγαλοπολη και Δ.Μακεδονία καταθέτει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην ΡΑΕ.

Στον επόμενο κύκλο της ΡΑΕ πρόκειται να κατατεθεί το αίτημα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για το 1 GW του mega-φωτοβολταϊκού πάρκου της Μεγαλόπολης, καθώς και για τα υπόλοιπα MW του αντίστοιχου έργου της Δ.Μακεδονίας, ισχύος 2 GW, αμφότερα από τα μεγαλύτερα διεθνώς.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση αιτήσεων τον Δεκέμβριο από την ΔΕΗΑΝ για άδειες παραγωγής φωτοβολταϊκών περί των 1.500 MW στην Δ.Μακεδονίαεκκρεμούν επομένως ακόμη άδειες για επιπλέον 500 MW.

Κανονικά, ο επόμενος κύκλος αιτήσεων της ΡΑΕ είναι τον Μάρτιο και ο μεθεπόμενος τον Ιούνιο, οπότε και έχει αποφασιστεί οι αιτήσεις για έργα ΑΠΕ να εξετάζονται με βάση το νέο απλοποιημένο μοντέλο που αποφάσισε τον Ιανουάριο το ΥΠΕΝ, χωρίς δηλαδή την υποχρέωση έκδοσης άδειας παραγωγής. Υπό αυτή την έννοια και για να μην υπάρχουν μεσοβέζικες καταστάσεις, υπάρχει η σκέψη να καταργηθεί ο κύκλος του Μαρτίου, γεγονός που σημαίνει σε μια τέτοια περίπτωση ότι οι αιτήσεις της ΔΕΗ για Μεγαλόπολη και Δ.Μακεδονία θα υποβληθούν τον Ιούνιο.

Τα παραπάνω έχουν ασφαλώς την δική τους σημασία. Στόχος είναι η κατασκευή των γιγάντιων αυτών έργων, από τα μεγαλύτερα σήμερα παγκοσμίως, να ξεκινήσει το αργότερο στα τέλη του 2021, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί κάπου μέσα στο 2024. Κι αυτό καθώς αμφότερα φιλοδοξούν να αποτελέσουν τα πρώτα από τα έργα-“γέφυρες” ανάμεσα στη σημερινή και την αυριανή εποχή, εκείνα δηλαδή που θα καλύψουν μέρος της απασχόλησης και της χαμένης οικονομικής δραστηριότητας. Κατά την φάση της κατασκευής τα γιγάντια αυτά πάρκα θα δώσουν δουλειά σε πολλούς εργαζόμενους, άρα η επίσπευση των διαδικασιών θεωρείται κρίσιμη για το ευρύτερο εγχείρημα της δίκαιης μετάβασης της Δ.Μακεδονίας στην επόμενη ημέρα.

Δικαίωμα απόκτησης πλειοψηφικού ποσοστού στις εταιρείες ειδικού σκοπού

Από εκεί και πέρα, η βασική αρχή που έχει περιγράψει για την διείσδυση της ΔΕΗ στις ΑΠΕ ο επικεφαλής της ισχύει και για τα δύο παραπάνω εμβληματικά projects. Κάποια από τα έργα ΑΠΕ νέας γενιάς της επιχείρησης θα αναπτυχθούν μέσω συνεργασιών,κάποια όμως θα κάνει η ΔΕΗΑΝ από μόνη της (σσ: ήδη μέσα στο 2020, πρόκειται να ξεκινήσει μόνη της φωτοβολταικά συνολικής ισχύος 250 ΜW).

Στην περίπτωση για παράδειγμα του φωτοβολταϊκού της Δ. Μακεδονίας, το έργο μπορεί να “σπάσει” σε πολλές εταιρείες ειδικού σκοπού. Ένα τμήμα του μπορεί να κατασκευασθεί με ένα συνέταιρο, ένα άλλο τμήμα με διαφορετικό partner, ένα τρίτο με κάποιον άλλο, κ.ο.κ.

Ωστόσο η ΔΕΗ θα κάνει και κάποια έργα μόνη της, χωρίς συνεταίρους. Διότι ο στρατηγικός στόχος της διοίκησης είναι μετά από κάποια χρόνια η επιχείρηση να είναι στραμμένη αμιγώς στις ΑΠΕ. Ένας τέτοιος στόχος δεν μπορεί επομένως να ικανοποιηθεί αν έχει μετεξελιχθεί σε μια επιχείρηση με δεκάδες συνεργασίες όπου θα έχει σε όλες μειοψηφικό ποσοστό (π.χ. 49%). 

Αυτός είναι και ο λόγος που σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress”, η ΔΕΗ συμπεριλαμβάνει στις συνεργασίες της, όρο ότι έχει το δικαίωμα κάποια στιγμή στο μέλλον να αποκτήσει το πλειοψηφικό ποσοστό στις εταιρείες ειδικού σκοπού που δημιουργεί.

Συνολικά πάντως, συνυπολογίζοντας τα δύο νέα εμβληματικά έργα σε Δ.Μακεδονία και Μεγαλόπολη, η ΔΕΗΑΝ εκτιμάται ότι θα φτάσει να κατέχει ένα χαρτοφυλάκιο από 7- 8 GW έργων ΑΠΕ, σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, εκ των οποίων προφανώς δεν θα υλοποιηθούν όλα. Ηδη, μετά τα 1,5 GW αιτήσεων που υπέβαλε στην ΡΑΕ τον Δεκέμβριο για την Δ.Μακεδονία, μαζί με τα 4,5 GW που είχε ήδη η ΔΕΗΑΝ σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, αθροίζει γύρω στα 6 GW.

 

 

 

10 Φεβρουαρίου 2020

energypress