BNEF: 33% περισσότερα φωτοβολταϊκά θα εγκατασταθούν φέτος διεθνώς - Σε ιστορικά χαμηλά οι τιμές τους - Κάτω από το κόστος οι αντίστοιχες στο πολυπυρίτιο

02 09 2024 | 11:31

592 GW νέων φωτοβολταϊκών αναμένει η BNEF να εγκατασταθούν φέτος διεθνώς, τα οποία συνιστούν αύξηση 33% από το έτος-ρεκόρ του 2023.

Όπως τονίζει, οι χαμηλές τιμές τονώνουν τη ζήτηση σε νέες αγορές, αλλά βλάπτουν τους κατασκευαστές, οι οποίοι ανταγωνίζονται έντονα για να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς.

Οι τιμές του πολυπυριτίου έχουν πέσει στα 4,7 $/κιλό, δηλαδή χαμηλότερα από το κόστος παραγωγής για όλους σχεδόν τους κατασκευαστές. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες κλείνουν εργοστάσια για συντήρηση και περιορίζεται η εκτίμηση για την παραγωγή πολυπυριτίου το 2024 σε 1,96 εκατομμύρια μετρικούς τόνους – αρκετούς για την παραγωγή 900 GW.

Οι τιμές των συστημάτων έχουν πέσει στα 0,096 $ ανά Watt, το χαμηλότερο επίπεδο ιστορικά. Οι περισσότεροι κατασκευαστές ηλιακών αναμένεται να αναφέρουν απώλειες φέτος, τα μετατρέψιμα ομόλογά τους δείχνουν σημάδια αδυναμίας και ορισμένοι δεν θα επιβιώσουν σε αυτόν τον κύκλο, εκτιμά η BNEF στην ανάλυσή της.

s