Βήμα-βήμα οι διαπραγματεύσεις για το νέο σχήμα διαγωνισμών ΑΠΕ – Νέο ερωτηματολόγιο από Βρυξέλλες, νέες απαντήσεις από ΥΠΕΝ

04 06 2021 | 08:30

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του ΥΠΕΝ με τις Βρυξέλλες για το νέο σχήμα επέκτασης των διαγωνισμών ΑΠΕ για την περίοδο 2021-2024, με την DG Comp να αποστέλλει πρόσφατα στην ελληνική πλευρά τον τρίτο κύκλο διευκρινιστικών ερωτήσεων για το σχήμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων μέσα στην εβδομάδα πραγματοποιήθηκε επίσης τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων του υπουργείου με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, στην οποία μεταξύ άλλων η ελληνική πλευρά τοποθετήθηκε προφορικά στις ερωτήσεις της Κομισιόν. Παράλληλα, ήδη ολοκληρώνονται από το ΥΠΕΝ και οι γραπτές απαντήσεις στα ερωτήματα, τις οποίες πρόκειται να στείλει στις Βρυξέλλες άμεσα – ακόμη και σήμερα. 

Όπως έχει γράψει το energpyress, οι διαπραγματεύσεις εστιάζονται σε επιμέρους παραμέτρους της πρότασης για τη συνέχιση των διαγωνισμών ΑΠΕ, και όχι σε δομικού χαρακτήρα στοιχεία της αρχιτεκτονικής της. Επομένως, από την ελληνική πλευρά εκφράζεται η αισιοδοξία ότι εντός του καλοκαιριού θα διασφαλισθεί με κάποιο τρόπο το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες, ώστε ο πρώτος διαγωνισμός να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο και να πραγματοποιηθεί εντός του 2021. 

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν ανατροπές στο βασικό σκέλος του σχήματος για τη συνέχιση των διαγωνισμών, δηλαδή στη διεξαγωγή έξι κοινών διαγωνισμών για αιολικά και φωτοβολταϊκά έως το 2024, με δημοπρατούμενη ισχύ 350 Μεγαβάτ σε κάθε δημοπρασία. 

Στις διαπραγματεύσεις η «δεξαμενή» 1 Γιγαβάτ

Για τη διασφάλιση της ισόρροπης συμμετοχής των φωτοβολταϊκών και των αιολικών στους διαγωνισμούς, η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει μίνιμουμ ποσόστωση 30% ανά τεχνολογία, στα έργα που θα κατακυρώνουν Τιμή Αναφοράς ανά δημοπρασία. Μία ασφαλιστική δικλείδα που είναι απαραίτητη ώστε να συνεχίσουν να «κλειδώνουν» αποζημιώσεις τα αιολικά πάρκα, τα οποία λόγω του κόστους του εξοπλισμού, δεν μπορούν να «ακολουθήσουν» τα φωτοβολταϊκά στη μείωση των προσφορών τους, όπως απέδειξε και ο πρόσφατος διαγωνισμός του Μαΐου, από τον οποίο δεν προκρίθηκε κανένα αιολικά έργο.  

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι στο «κάδρο» των διαπραγματεύσεων συμπεριλαμβάνεται το πώς θα διατεθεί η επιπλέον δημοπρατούμενη χωρητικότητα 1 Γιγαβάτ, την οποία επίσης προβλέπει η ελληνική πρόταση, ως μία «δεξαμενή» για τη διενέργεια διαγωνισμών για μία σειρά από υποψήφιες κατηγορίες ειδικών έργων (όπως φωτοβολταϊκά έως 1 Μεγαβάτ και έργα σε πρώην κορεσμένες περιοχές). 

Έτσι, για παράδειγμα, υπάρχουν ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι ρεαλιστικό να περιλαμβάνονται σε αυτές τις υποψήφιες κατηγορίες και τα offshore αιολικά, με δεδομένο ότι θεωρείται απίθανο στο διάστημα εφαρμογής του σχήματος (δηλαδή έως το 2024) να έχει ωριμάσει αδειοδοτικά και επενδυτικά μία πρώτη «κρίσιμη μάζα» πάρκων, τα οποία θα είναι επομένως έτοιμα να λάβουν μέρος σε ένα αντίστοιχο διαγωνισμό. Επίσης, δυσκολίες φαίνεται να ανακύπτουν ώστε μέρος αυτής της δεξαμενής να αξιοποιηθεί για τη διενέργεια μίας ανταγωνιστικής διαδικασίας για μεγάλα έργα ΑΠΕ, ισχύος άνω των 250 Μεγαβάτ.

 

 

4 Ιουνίου 2021

energypress