Έτοιμη τον Απρίλιο η «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης – Στις Βρυξέλλες προς έγκριση το μεταβατικό μοντέλο για τη συμμετοχή του νησιού στις αγορές ρεύματος

Ολοκληρώθηκε η πόντιση και του δεύτερου υποβρυχίου καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Πελοπόννησος, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, με συνέπεια να απομένει πλέον μόνο η δοκιμαστική του ηλέκτριση από τον ΑΔΜΗΕ, ώστε να τεθεί σε πλήρη τεχνική ετοιμότητα το έργο και, με αυτόν τον τρόπο, να ανοίξει ο δρόμος για να αναλάβει περίπου το 30% των φορτίων του νησιού.

Στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι η δοκιμαστική ηλέκτριση να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως το τέλος του επόμενου μήνα, αν και το ακριβές χρονικό «παράθυρο» θα εξαρτηθεί από διάφορες παραμέτρους (όπως την κατάσταση των φορτίων σε Πελοπόννησο και Κρήτη). Επομένως, η πραγματοποίηση της δοκιμής θα σημαίνει ότι μέσα στον Απρίλιο η διασύνδεση είναι έτοιμη να μπει σε λειτουργία, με δεδομένο ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου με επιτυχία η δοκιμαστική ηλέκτριση του πρώτου καλωδίου (ανατολικό κύκλωμα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τα εμπόδια που προκάλεσε η πανδημία, ολοκληρώνεται έγκαιρα το πρώτο έργο που θα δώσει τέλος στην «ενεργειακή απομόνωση» της Κρήτης και το οποίο συνιστά ορόσημο στην ιστορία του ΑΔΜΗΕ, καταρρίπτοντας αρκετά παγκόσμια ρεκόρ στις υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Έτσι, είναι η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο (174 χλμ), καθώς και η μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση Υψηλής Τάσης (ΥΤ), με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο (132 χλμ). Επίσης, η πόντιση έφτασε έως και τα 1.000 μέτρα βάθος, με συνέπεια να πρόκειται για τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση Υψηλής Τάσης (ΥΤ) παγκοσμίως, με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE.

Υβριδικό μοντέλο

Από την άλλη πλευρά, για να τεθεί η «μικρή» διασύνδεση σε κανονική ηλέκτριση, θα πρέπει να θεσπισθεί το υβριδικό μοντέλο που έχει συμφωνηθεί για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης, έως την έναρξη της «μεγάλης» διασύνδεσης. Ένα μοντέλο που «απαντά» στην ιδιαιτερότητα της διασύνδεσης, η οποία θα καλύπτει ένα μέρος των φορτίων της Κρήτης, και όχι το σύνολο ώστε να παύσει αυτομάτως να αποτελεί μη διασυνδεδεμένο νησί.

Όπως έχει γράψει το energypress, βάσει αυτού του μοντέλου, η Κρήτη, ως ενιαίο σύστημα που θα διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ, θα αγοράζει από το target model την ενέργεια που θα μεταφέρει το «μικρό» καλώδιο. Από την αντίρροπη κατεύθυνση, η παραγωγή των μονάδων της Κρήτης θα εμφανίζεται με ενιαίο τρόπο ως «εικονικό φορτίο» το οποίο θα εκπροσωπεί ο ΑΔΜΗΕ, που είναι και ο φορέας που θα υποβάλλει προσφορές για το φορτίο αυτό στις αγορές του target model.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energpyress, έχει ήδη ολοκληρωθεί η εκπόνηση του ρυθμιστικού πλαισίου που αποτυπώνει το εν λόγω μοντέλο, ώστε η ΡΑΕ να το μεταβιβάσει άμεσα στο ΥΠΕΝ, το οποίο στη συνέχεια θα το υποβάλει για έγκριση στην DG Energy – καθώς το σύστημα της Κρήτης θα πρέπει να υπαχθεί σε μεταβατικό καθεστώς παρέκκλισης.

Το «πράσινο φως» της DG Energy θεωρείται δεδομένο, καθώς το πλαίσιο θα έχει μεταβατική ισχύ μέχρι τη λειτουργία της «μεγάλης» διασύνδεσης. Έτσι, με τη λήψη του Comfort Letter από την DG Energy, στόχος της ΡΑΕ είναι να θέσει το πλαίσιο σε σύντομη διαβούλευση, ώστε μετά να το εγκρίνει, για να αρχίσει να εφαρμόζεται.  

Ταυτοχρονισμός

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι αν και όντως η λήψη της έγκρισης από την Κομισιόν δεν υπάρχει περίπτωση να κρύβει «δυσάρεστες εκπλήξεις», αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι Βρυξέλλες θα «τρέξουν» την αξιολόγηση του ελληνικού αιτήματος τόσο γρήγορα όσο χρειάζεται. Επομένως, δεν αποκλείεται η ρυθμιστική διαδικασία να μην «ταυτοχρονιστεί» με την ολοκλήρωση της «μικρής» διασύνδεσης. Κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό η ηλεκτρική ζεύξη να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως μόλις είναι έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία.

Τέλος, παράλληλα με την παραπάνω διαδικασία, το ΥΠΕΝ προωθεί επίσης την απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία για να περάσει το δίκτυο της Κρήτης, ως ιδιοκτησία, από τον ΔΕΔΔΗΕ στον ΑΔΜΗΕ. Έτσι, θα δοθεί λύση στο υφιστάμενο νομικό κώλυμα του ΑΔΜΗΕ να αναλάβει αυτός την διαχείριση του δικτύου, καθώς δεν επιτρέπεται να αναλάβει την διαχείριση παγίων που όχι μόνον δεν είναι δικά του αλλά ανήκουν σε έναν από τους παραγωγούς (ΔΕΗ).

 

 

11 Μαρτίου 2021

energypress