Axia - Το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ και τα πιθανά "χαράτσια".

17 10 2020 | 08:06Ελ. Κούρταλη

Το πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ που διαμορφώνεται ήδη στα 284 εκατ. ευρώ και τον πιθανό αντίκτυπο στα μεγέθη των τεσσάρων μεγάλων "παικτών" της αγοράς, την Τέρνα Ενεργειακή, την Ελλάκτωρ (Άνεμος), τη ΔΕΗ και τη Μυτιληναίος, εξετάζει η Axia Research σε νέα έκθεσή της.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) παρακολουθείται στενά. Με την ορατότητα να έχει βελτιωθεί σχετικά με το μέγεθος του αντίκτυπου αυτού και τους παράγοντες που τον "οδηγούν", βρισκόμαστε σε ένα στάδιο όπου τα ενδιαφερόμενα μέρη εξετάζουν τις επιλογές τους. Οι προβλέψεις (ΔΑΠΕΕΠ) για το έλλειμμα λογαριασμού ΑΠΕ στα τέλη του 2020 διαμορφώνονται στα 284 εκατ. ευρώ. 

Όπως σημειώνει η Axia μεταξύ των επιλογών του Υπουργείου Ενέργειας για την αντιμετώπιση του ζητήματος, σύμφωνα με αναφορές, είναι: i) η χρήση των πόρων της ΕΕ που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ii) την εφαρμογή εφάπαξ εισφοράς στους παραγωγούς ΑΠΕ (παρόμοια με αυτό που συνέβη με τη "νέα συμφωνία" το 2014), και iii) η εφαρμογή τελών ΑΠΕ στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (παρόμοια με αυτό που συνέβη το 2016).

Την Παρασκευή, ο Υπουργός Ενέργειας μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ  είπε ότι θα ξεκινήσει διάλογο με την αγορά για το θέμα και σίγουρα δεν θα υπάρξει κάποια κίνηση που θα την εκπλήξει, απορρίπτοντας την υπόθεση για αύξηση του ειδικού τέλους που καταβάλλουν οι καταναλωτές (ΕΤΜΕΑΡ) και αναφέροντας ότι το κράτος λαμβάνει υπόψη τους επενδυτές του κλάδου (απορρίπτοντας έτσι έμμεσα οποιαδήποτε συζήτηση για προσαρμογές τιμολογίων).

Η Axia, με βάση τα παραπάνω, εξετάζει στην ανάλυσή της τον πιθανό αντίκτυπο στους βασικούς "παίκτες" της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στις Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ (Άνεμος), ΔΕΗ και Μυτιληναίος. 

Όπως εξηγεί, το έλλειμμα στον λογαριασμό των ΑΠΕ δημιουργεί καθυστερήσεις στους χρόνους πληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ και επιβαρύνει το κόστος τους. Επί του παρόντος, οι παραγωγοί ΑΠΕ πληρώνονται με πολύ μικρές καθυστερήσεις (η παραγωγή του Ιουνίου πληρώθηκε πλήρως μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου). Έχει συμβεί στο παρελθόν, σε περιόδους που ο λογαριασμός ΑΠΕ είχε έλλειμμα, οι χρόνοι πληρωμής να ξεπεράσουν τους 8 μήνες (το 2013-2014) επιβαρύνοντας σημαντικά τη ρευστότητα των παραγωγών και της αγοράς.

One-off έλλειμμα;

Επίσης, η ρευστότητα του λογαριασμού των ΑΠΕ είναι ένας δείκτης για τη βιωσιμότητα της αγοράς των ΑΠΕ και τις αποδόσεις της στη χώρα μακροπρόθεσμα. Σημειώνεται ότι μόνο μετά την αποκατάσταση της ρευστότητας του λογαριασμού ΑΠΕ το 2016-17 οι ξένοι επενδυτές (τόσο χρηματοοικονομικοί όσο και στρατηγικοί) άρχισαν να βλέπουν ξανά την ελληνική αγορά ΑΠΕ αφού απουσίασαν για σχεδόν μια δεκαετία. Έτσι είναι σημαντικό να εξεταστεί εάν το έλλειμμα του 2020 είναι οne-off ή θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως τονίζει η Axia.

Δεδομένου ότι η κύρια αιτία για το έλλειμμα του 2020 είναι το ξέσπασμα της πανδημίας, σε αυτό το σημείο θεωρείται μια one-off κατάσταση με το σκεπτικό ότι όταν η ζήτηση και η αγορά ανακάμψουν τότε ο λογαριασμός ΑΠΕ θα βρεθεί και πάλι σε ισορροπία.

Αυτή η άποψη υποστηρίζεται επίσης από την τελευταία σειρά προβλέψεων του ΔΑΠΕΕΠ που δείχνουν ότι το προβλεπόμενο έλλειμμα μειώθηκε κατά 17 εκατομμύρια ευρώ έναντι της προηγούμενης εκτίμησης (σε συγκρίσιμη βάση).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν ράλι άνω του 200% από τα χαμηλά του Ιουνίου, η τιμή χονδρικής ανέκαμψε επίσης (μέσος όρος πρώτων εβδομάδων του Οκτωβρίου ~ 50 ευρώ / MWh).

Οι επτά επιλογές του Υπουργείου Ενέργειας

Όπως ήταν αναμενόμενο, τώρα που η κατάσταση για τις προοπτικές για το έλλειμμα ΑΠΕ έχει αρχίσει να ομαλοποιείται και υπάρχει καλύτερη ορατότητα, το Υπουργείο Ενέργειας έχει αρχίσει να εξετάζει τις επιλογές του για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές; Οι εξής επτά, τονίζει η Axia:

-Χρήση των πόρων της ΕΕ για τον COVID για να γεφυρωθεί το χάσμα στην αγορά

-Εφαρμογή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ΑΠΕ για να καλυφθεί το έλλειμμα (η Axia υπολογίζει περίπου το 10% των εσόδων του 2020).

-Εφαρμογή χρέωσης / τέλους σε εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας

-Αύξηση των εσόδων που διατίθενται στον λογαριασμό ΑΠΕ από δημοπρασίες εκπομπές CO2.

-Αύξηση του το ειδικού τέλους ΕΤΜΕΑΡ που καταβάλλεται από τους καταναλωτές (ή μία εφάπαξ εισφορά).

-Δημιουργία αγοράς Πράσινων Πιστοποιητικών

-Καμία ενέργεια

Οι τέσσερις μεγάλοι "παίκτες"

Πιθανός αντίκτυπος σε βασικούς "παίκτες" της αγοράς ενέργειας στα διάφορα σενάρια

• Τέρνα Ενεργειακή

Η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ΑΠΕ στη χώρα με 700MW αιολικά πάρκα στην Ελλάδα (συνολικά 1,37GW). Τα έσοδα από πωλήσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα το 2020 εκτιμώνται σε ~ 190 εκατ. ευρώ (52% των συνολικών εσόδων). Σύμφωνα με το σενάριο της εφαρμογής έκτακτης εισφοράς ίσης με το 10% των εσόδων του 2020, η εταιρεία θα μπορούσε να είναι αντιμέτωπη με μία πιθανή επίπτωση περίπου 19 εκατομμυρίων ευρώ ή 8,4% στο EBITDA του 2020.

• Ελλάκτωρ (΄Ανεμος)

Η Άνεμος έχει 489MW εγκατεστημένης αιολικής χωρητικότητας στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2020 (100% του συνόλου). Τα έσοδα από πωλήσεις ΑΠΕ προβλέπονται για το 2020 στα 87 εκατ. ευρώ με EBITDA στα 66 εκατ. ευρώ. Σε ένα σενάριο εφαρμογής έκτακτης εισφοράς ίσο με το 10% των εσόδων του 2020, η εταιρεία θα μπορούσε να έχει μια πιθανή επίπτωση περίπου 9,0 εκατ. ευρώ ή 13% στο EBITDA του 2020.

• ΔΕΗ

Ενώ για τη ΔΕΗ ο αντίκτυπος από μια εφάπαξ εισφορά στα έσοδα από ΑΠΕ θα είναι άνευ σημασίας (τα έσοδα της ΔΕΗ από τις ΑΠΕ για το 2020 είναι 20-25 εκατομμύρια ευρώ, 0,5% του συνόλου), ένα πιθανό χαράτσι για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο. Η ΔΕΗ εξακολουθεί να διαχειρίζεται το 69% της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και υποθέτοντας ότι πρέπει να αναλάβει αναλογικά την κάλυψη του ελλείμματος, ο αντίκτυπος στα μεγέθη της θα φτάσει τα 140 εκατομμύρια ευρώ (ή 15% του EBITDA του 2020).

• Μυτιληναίος 

Η Μυτιληναίος είναι ένας βιομηχανικός όμιλος με παρουσία τόσο στην παραγωγή ΑΠΕ (222MW εγκατεστημένα στην Ελλάδα συνεισφέροντας 50 εκατ. ευρώ εσόδων και 35 εκατ. ευρώ EBITDA το 2020 ή 2,5% των συνολικών εσόδων και 12% του EBITDA) όσο και την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (7,7% μερίδιο αγοράς) που συνεισφέρει ~ 11% του EBITDA (30 εκατ. ευρώ το 2020).

Στην περίπτωση ενός one-off αντίκτυπου στους παραγωγούς ΑΠΕ, η επίδραση θα ξεπεράσει το 2,0% του EBITDA, ενώ στην περίπτωση "χαρατσιού" για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ο αντίκτυπος εκτιμάται στο 4,5% του EBITDA.

 

 

13 Οκτωβρίου 2020

energypress