"Αστρονομικά" κέρδη άνω των 200 δισ. δολαρίων κατέγραψαν το 2022 οι Big Oil

09 02 2023 | 08:01

Κέρδη που έσπασαν κάθε ιστορικό ρεκόρ, υπερδιπλάσια από πέρυσι, κατέγραψαν το 2022 οι "Big Oil".

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα αθροιστικά κέρδη ύψους 219 δισ. δολαρίων επέτρεψαν επίσης στις BP, Chevron, Equinor, Exxon Mobil, Shell και TotalEnergies να γεμίσουν με μετρητά τους μετόχους τους.

 

Οι κορυφαίες δυτικές πετρελαϊκές κατέβαλαν το 2022 σε επενδυτές το ποσό ρεκόρ 110 δισ. δολαρίων σε μερίσματα και επαναγορές μετοχών, προκαλώντας παράλληλα οργισμένες εκκλήσεις προς τις κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη για επιβολή έκτακτων φόρων στον κλάδο προκειμένου να αντιμετωπίσουν πο καταναλωτές το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

Ενδεικτικά, η νορβηγική Equinor ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, διπλασιασμό των προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών της το 2022 στα 74,9 δισ. δολάρια λόγω αύξησης των τιμών του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής στη Γηραιά ήπειρο μετά το "κλείσιμο της στρόφιγγας" από τη ρωσική Gazprom.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως, όπως αναφέρει το Reuters, ότι μεγάλες πετρελαϊκές αποχώρησαν πέρυσι επίσης από τη Ρωσία, κάτι που οδήγησε σε τεράστιες απομειώσεις όπως αυτή των 24 δισ. δολαρίων της BP που διέγραψε το μερίδιο της 19,75% στον ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft.

Όπως δήλωσε όμως σήμερα ο CEO της TotalEnergies, Patrick Pouyanne, μετά τα κέρδη ρεκόρ 36,2 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία, το παγκόσμιο σκηνικό παραμένει ιδιαίτερα ευνοϊκό για τις ενεργειακές εταιρείες, με τη χαλάρωση των μέτρων για τον COVID-19 στην Κίνα να βελτιώνει τη ζήτηση για το 2023.

d