Ρεκόρ κερδοφορίας αναμένουν οι "Big Oil", έως και 200 δισ. δολάρια το 2022 - Θετικά σημάδια και για το 2023

18 01 2023 | 10:40

Έτος ορόσημο ήταν το 2022 για τις κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, οι οποίες αναμένεται να αποκομίσουν συνδυασμένα κέρδη ρεκόρ, που αγγίζουν το αστρονομικό ύψος των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Η χρονιά που πέρασε χαρακτηρίστηκε από τεράστια μεταβλητότητα στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ τα υψηλά κέρδη είναι πιθανό να διαρκέσουν μέχρι το 2023.

 

Όμιλοι όπως η BP, η Chevron, η Exxon Mobil, η Shell και η TotalEnergies προσέφεραν στους μετόχους πρωτοφανείς αποδόσεις μέσω μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών πέρυσι, ενώ αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα μαζί με αυτά του α’ τριμήνου του 2023, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τα κέρδη προβλέπεται να μειωθούν στα 158 δισ. δολάρια φέτος λόγω των ασθενέστερων τιμών ενέργειας και των ανησυχιών για τον πληθωρισμό, ωστόσο θα εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ του 2011, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών από το Refinitiv.

1

 

Το 2022 βοήθησε επίσης τους ενεργειακούς κολοσσούς να μειώσουν το χρέος τους σε συνολικά 100 δισ. δολάρια, ένα χαμηλό 15ετίας, επιτρέποντάς τους να ξεκινήσουν το 2023 πιο προετοιμασμένες για οποιαδήποτε μελλοντική ύφεση.

Το καθαρό χρέος είχε φτάσει στο ιστορικό υψηλό των περίπου 270 δισ. δολαρίων το 2020, όταν έλαβαν υπέρογκα δάνεια για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

2

Ωστόσο, τα υπέρογκα κέρδη θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τις “φωνές” προς τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για αύξηση των έκτακτων φόρων στις εταιρείες ενέργειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των υψηλών τιμών.

 
d

 

Σημειώνεται ότι η Shell προέβλεψε επιπλέον έκτακτους φόρους ύψους 2,4 δισ. δολαρίων το 2022 από την Ευρώπη και τη Βρετανία, ενώ η Exxon δήλωσε ότι οι έκτακτοι φόροι σε όλο τον κόσμο θα κοστίσουν στην εταιρεία τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια το 2023.