Απόλλων: Στο 1ο τρίμηνο οι διαγωνισμοί ΑΠΕ για τις ανάγκες των ευάλωτων – Τιμή 3 λεπτά ανά κιλοβατώρα στους δικαιούχους του ΚΟΤ Α

Επί θύραις βρίσκεται η έναρξη του προγράμματος «Απόλλων», αρχικά για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των δικαιούχων του ΚΟΤ Α, μέσω συμψηφισμού μέσω virtual net-metering με «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, αμέσως μετά τις γιορτές πρόκειται να θεσπισθεί τόσο η πλήρης «αρχιτεκτονική» του προγράμματος, όσο και οι όροι διεξαγωγής του διαγωνισμού ΑΠΕ – πιθανότατα με την έκδοση μίας μόνο Υπουργικής Απόφασης. 

Η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, για το «ξεκλείδωμα» της πρώτης φάσης του προγράμματος «Απόλλων», θα ανοίξει τον δρόμο για την κατάρτιση και τη δημοσίευση της προκήρυξης από τη ΡΑΑΕΥ του διαγωνισμού για τις μονάδες ανανεώσιμων πηγών. Ο διαγωνισμός τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του 2025. 

 

Στη διαδικασία θα μπορούν να λάβουν μέρος ώριμα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα (δηλαδή έργα με όρους σύνδεσης), τα οποία θα προσθέσουν μπαταρίες. Μάλιστα, για την προσθήκη των  μονάδων αποθήκευσης προβλέπεται επιδότηση 100 εκατ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Η φόρμουλα της δημοπρασίας θα είναι ίδια με εκείνη των διαγωνισμών για μπαταρίες. Επομένως, θα καθοριστεί μία οριζόντια στήριξη στο CAPEX -αποκλειστικά για τις μπαταρίες των πάρκων, σε ευρώ ανά Μεγαβάτ- με τους παραγωγούς να υποβάλουν προσφορές για την επιθυμητή ταρίφα για την παραγόμενη ενέργεια (σε ευρώ ανά Μεγαβατώρα). Από τη διαδικασία θα προκριθούν εκείνα τα έργα που θα διεκδικήσουν τη μικρότερη λειτουργική ενίσχυση, υπογράφοντας στη συνέχεια σύμβαση με τον ΔΑΠΕΕΠ. 

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, για την κάλυψη των περισσότερων από 137.000 δικαιούχων του ΚΟΤ Α, σε όλη τη χώρα, θα απαιτηθούν έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος περί τα 400 Μεγαβάτ, με χωρητικότητα συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίες) στις 650 μεγαβατώρες. Ως συνέπεια, το «Απόλλων» θα δώσει επίσης διέξοδο σε μια σειρά έργα που παραμένουν στην «ουρά» και δεν διαθέτουν μια κλειδωμένη τιμή ή κάποιο PPA προκειμένου να προχωρήσουν προς υλοποίηση.

Την ίδια στιγμή, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος, έχει τροποποιηθεί η φόρμουλα με την οποία θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος των κοινωνικά ευάλωτων. Η λύση που προκρίθηκε είναι, χάρις στην παραγωγή ΑΠΕ, να «κλειδώσει» σε μία μόνιμη και χαμηλή χρέωση το τιμολόγιο των δικαιούχων του ΚΟΤ Α. Η τιμή αυτή θα ανέρχεται σε 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. 

Υπενθυμίζεται ότι με το υφιστάμενο σχήμα του Κοινωνικού Τιμολογίου Α, στους δικαιούχους παρέχεται έκπτωση 7,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα, στη χρέωση του οικιακού τιμολογίου που είναι συμβεβλημένοι. Επομένως, καταβάλλουν τελική τιμή 3 λεπτών ανά κιλοβατώρα μόνο αν διαμορφώνεται στα 10,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα η χρέωση του τιμολογίου στο οποίο είναι συμβεβλημένοι. 

Η αρχική σκέψη ήταν, μέσω του virtual net-metering, να καλύπτεται με μηδενική χρέωση το μεγαλύτερο ποσοστό της κατανάλωσης των δικαιούχων του ΚΟΤ Α – τουλάχιστον το 90%. Ωστόσο, λόγω πρακτικών προβλημάτων, η ιδέα αυτή τελικά δεν καρποφόρησε. 

 

Μετά τη δρομολόγηση του «Απόλλων» για τους κοινωνικά ευάλωτους, θα «πάρει τη σκυτάλη» η εφαρμογή του προγράμματος για την κάλυψη των ΟΤΑ. Όπως έχει γράψει το energypress, οι σχετικοί διαγωνισμοί θα διεξαχθούν ανά Περιφέρεια της χώρας, μέσα στο 2ο εξάμηνο του 2026. 

Σε κάθε διαγωνισμό, οι προμηθευτές θα κληθούν να υποβάλουν προσφορές σε τελική τιμή πώλησης λιανικής, με την καλύτερη προσφορά να επικρατεί. Οι δημοπρασίες θα περιλαμβάνουν το σύνολο των φορτίων που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα, συνιστώντας έτσι ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο που δύναται να καταστεί ελκυστικό για τους προμηθευτές προκειμένου να συμμετάσχουν. Από την πλευρά τους, οι προμηθευτές θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στην σύναψη PPA με παραγωγούς ΑΠΕ, προκειμένου να διασφαλίσουν την απαιτούμενη ισχύ για την εξυπηρέτηση του χαρτοφυλακίου κάθε Περιφέρειας.

a