Από τα εμβόλια έως την κλιματική αλλαγή, η G7 ελπίζει να δείξει ότι η Δύση δεν έχει «πεθάνει»

22 06 2021 | 08:49

Οι πλουσιότερες δημοκρατίες του κόσμου καλούνται να βρουν απαντήσεις απέναντι στη δύναμη της Κίνας και την επιθετικότητα της Ρωσίας.

Η Ομάδα των Επτά πλούσιων δημοκρατιών του πλανήτη (G7) θα προσπαθήσει να δείξει στον κόσμο στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας ότι η Δύση μπορεί να συνεχίσει να ενεργεί από κοινού για την αντιμετώπιση μεγάλων κρίσεων, δωρίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια εμβόλια κατά του κορονοϊού σε φτωχές χώρες και αναλαμβάνοντας την δέσμευση να επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εκλογική του νίκη, θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο στο αγγλικό παραθαλάσσιο χωριό Κάρμπις Μπέι για να καταθέσει τα πολύπλευρα διαπιστευτήριά του μετά την αναταραχή που προκάλεσε η προεδρία υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Είτε πρόκειται για την πανδημία της COVID-19 είτε για την κλιματική αλλαγή, οι ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θέλουν να δείξουν ότι η Δύση μπορεί να ανταγωνιστεί τη δύναμη της Κίνας και την επιθετικότητα της Ρωσίας.

«Αυτό είναι ένα καθοριστικό ερώτημα της εποχής μας: Μπορούν οι δημοκρατίες να ενωθούν για να προσφέρουν πραγματικά αποτελέσματα στους ανθρώπους  σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο;» διερωτήθηκε πρόσφατα ο Μπάιντεν, 78 ετών, σε άρθρο γνώμης στη Washington Post.

«Οι δημοκρατικές συμμαχίες και θεσμοί που διαμόρφωσαν μεγάλο μέρος του περασμένου αιώνα θα αποδείξουν την ικανότητά τους απέναντι στις σύγχρονες απειλές και αντίπαλους; Πιστεύω ότι η απάντηση είναι ναι», απάντησε ο ίδιος.

d

Το σαββατοκύριακο, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 σύναψαν μια συμφωνία για έναν ελάχιστο συντελεστή φόρου εταιρειών, για τον οποίο η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι αντικατοπτρίζει την επιθυμία να συνεργαστούν.

«Δείχνει ότι η πολυμερής συνεργασία μπορεί να είναι επιτυχής», είπε.

Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον - πρόεδρο της συνόδου κορυφής - την Πέμπτη, μια ημέρα πριν από την έναρξη της τριήμερης συνάντησης των ηγετών. Την Κυριακή, ο Μπάιντεν θα γίνει ο 13ος Πρόεδρος των ΗΠΑ που συναντά τη βασίλισσα Ελισάβετ, 95 ετών, η οποία θα τον δεχτεί στο Κάστρο του Γουίντσορ.

Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προτού συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου.

f

Η G7 ιδρύθηκε το 1975 ως ένα φόρουμ για τα πλουσιότερα έθνη ώστε να συζητήσουν για κρίσεις, όπως το εμπάργκο πετρελαίου του OPEC (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών). Οι χώρες της έχουν συνολικό ετήσιο ΑΕΠ 40 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ή λίγο κάτω από το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Δύση, ωστόσο, αισθάνεται ανασφαλής. Ο κορονoϊός έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και η κλιματική αλλαγή έχει θέσει εν αμφιβόλω τις εικασίες και τους υπολογισμούς πολλών εκ των οικονομικών της μοντέλων. Παράλληλά, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα εριστικό Κρεμλίνο στη Μόσχα και με μια θεαματική επάνοδο της Κίνας ως παγκόσμια υπερδύναμη.

Η σύνοδος G7 στον κόλπο Καρμπίς, 480 μίλια δυτικά του Λονδίνου, θα είναι η παρθενική για τον Μπάιντεν, τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, και τον Ιάπωνα ομόλογό του, Γιοσιχίντε Σούγκα, ενώ για τον Μπόρις Τζόνσον θα είναι η πρώτη μετά το Brexit. 

Στον αντίποδα, θα είναι η τελευταία της Ανγκελα Μέρκελ πριν αποχωρήσει από την Καγκελαρία μετά τις εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αλλά και η τελευταία του Εμανουέλ Μακρόν πριν από τις εκλογές του 2022 στη Γαλλία.

Οι ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Νότιας Κορέας και της Νότιας Αφρικής προσκλήθηκαν επίσης, αν και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, θα χάσει τη συνάντηση λόγω της εφιαλτικής κατάστασης που επικρατεί με τον κορονοϊό στη χώρα του.

Πίσω από τις δημόσιες δηλώσεις, σύμφωνα με διπλωμάτες, οι ηγέτες της G7 θα συζητήσουν για το πώς θα αντιμετωπίσουν την Κίνα και τη Ρωσία, πώς θα κερδίσουν πίσω τα τρισεκατομμύρια δολάρια που χάθηκαν λόγω της πανδημίας  και πώς θα διασφαλίσουν το ελεύθερο εμπόριο σε έναν κόσμο που κλίνει προς την Κίνα.

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, δεν ήταν ποτέ μέλος της G7. Η Ρωσία, που έγινε δεκτή ως μέλος της G8 έξι χρόνια μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, αποβλήθηκε το 2014 μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία.

Η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν πει στην G7 να σταματήσει να παρεμβαίνει στις υποθέσεις τους.

Στο μεταξύ, αφού πολλές πλούσιες χώρες υπερσυγκέντρωσαν εμβόλια κατά του κορονοϊού, ο Τζόνσον θέλει η G7 να δωρίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις σε φτωχότερες χώρες, πολλές από τις οποίες είναι πολύ πίσω από τη Δύση στον εμβολιασμό των πληθυσμών τους.

«Ο εμβολιασμός του κόσμου μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα στο ιατρικό ιστορικό», δήλωσε ο Τζόνσον.

Πέρα από την ασφάλεια που θα προστατεύει τους παγκόσμιους ηγέτες, χιλιάδες διαδηλωτές θα προσπαθήσουν να διαταράξουν τη σύνοδο κορυφής, για διαφωνίες που κυμαίνονται από την αλλαγή του κλίματος έως ένα σχέδιο νόμου που θα έδινε στη βρετανική αστυνομία περισσότερες εξουσίες για να περιορίσει τις διαδηλώσεις.

«Τα δικαιώματά μας δεν κερδήθηκαν με ήσυχες ευγενικές διαμαρτυρίες. Τα δικαιώματά μας κερδήθηκαν επειδή είμασταν θορυβώδεις, άτακτοι και ενοχλητικοί», δήλωσε η ομάδα Kill The Bill - μία από τις περίπου 20 ακτιβιστικές οργανώσεις που έχουν ενταχθεί σε έναν «Συνασπισμό Αντίστασης κατά της G7».

 

 

Ιούνιος 2021

Huffpost Greece